De stigande bolåneräntorna spås stiga ännu mer innan året är slut.
Paret Simon Andersson och Louise Stenberg band sin ränta och lyckades därmed ducka räntehöjningarna när de köpte sin första villa i februari.
För dem är det inflationen som oroar mer.
– Allt har blivit märkbart dyrare, det blir svårt att räkna på.
I februari i år blev Simon, 30, och Louise, 26, ägare till en villa på landet i Grava-Rud, cirka 15 kilometer norr om Karlstad.
I köket står nybakade kolasnittar och sockerbullar som paret bjuder på. Ett par av husets rum står mer eller mindre tomma – villan på 127 kvadratmeter är något annat än lägenheten på 54 kvadrat i centrala Karlstad, där de bodde tillsammans innan flytten.
Experterna tipsar: Så sparar du till din första bostad när inflationen stigerÄndå har de lyckats fylla ut de flesta utrymmena. Det har bara gått en månad sedan de flyttade in, men man får intrycket av att de har bott där länge.
Det är ett par som planerar grundligt. Och det verkar vara just tydliga planer som har lett det unga paret till deras nya hem.
– Det har alltid varit vår plan att bo på landet, säger Louise Stenberg.
– Ja, vi letade i flera år innan vi hittade det här stället, säger Simon Andersson.
När paret köpte villan i februari sålde de den bostadsrätt som de tidigare bodde i.
– Man märker nu att priserna har sjunkit en hel del. Vi sålde nog i rättan tid. Det var väl inga enorma vinster vi gjorde på det, men jag är ändå glad. Det finns ju andra som har svårt att sälja just nu, säger Simon.
Villan köpte de för 3 950 000 kronor. Sedan köpet har villapriserna i Värmland sjunkit. När det gäller räntan var tajmingen för Simon och Louise bättre. De band räntan på 1,99 procent i fem år.
Vilken ränta hade ni fått om ni köpt i dag?
– Det blev lite fel på bankens hemsida så vi kunde faktiskt se i efterhand att vi skulle ha haft 3,29 procent, kanske upp mot 3,5 procent, om vi hade bundit i dag, så vi är väldigt nöjda med räntedelen, säger Louise.
Ett räkneexempel för att belysa skillnaden: Låntagare med en skuld på tre miljoner och en fast ränta på två procent betalar 5 000 kronor i månaden (innan ränteavdrag). Med 3,5 procent blir kostnaden i stället 8 750 kronor.
För att kunna ge den räntan ville banken att paret skulle ”samarbeta”, det vill säga placera sina pensionsfonder och allt annat sparande hos dem.
– Och det kändes väl... jaha, ska man gå dem helt till viljes? Men med facit i hand tror jag inte att jag förlorat något på det, säger Simon.
”Vana sparare”
Steget från lägenhet till villa är stort, tycker de.
– Vi räknade väldigt mycket på ekonomi, månadsavgifter, ränta och så vidare. Vi räknade om och om igen, säger Louise.
Men hur mycket man än planerar och beräknar krävs det en del pengar för att kunna göra ett villaköp. Minimikravet på en kontantinsats är 15 procent. Det är nästan 600 000 kronor för en villa som kostar fyra miljoner kronor.
Har ni några spartips?
– Ja, men det kanske inte är applicerbart på alla. Vi jobbade som hyrsjuksköterskor i Norge i nästan två år och då tjänar man ganska mycket mer än i Sverige.
– Men sedan har vi levt rätt ekonomiskt utöver det och har försökt lägga undan så mycket pengar som vi kunnat. Även om vi har varit på semester och ätit ute ibland så har vi inte slösat pengar. Vi är väl rätt vana sparare.
Inflationen oroar mer
Att vara vana sparare är ingen nackdel när inflationen ligger på 8,5 procent – den högsta på över 30 år. Ändå kan det vara svårt att vara helt trygg över sin ekonomi när priser på drivmedel, matvaror och el skjuter i höjden.
– Allt har blivit märkbart dyrare så det har blivit svårare att räkna på ekonomin. Vi är inga höginkomsttagare, det är inga 50 000 i månaden vi tjänar.
– Elpriserna har ju också stigit kraftigt. Man kan ju försöka dra ner på användningen, men det är svårt att inte värma upp ett hus och man måste fortfarande tända lampor.
Även här är det en fråga om att binda eller inte binda.
– Jag vet att vissa bolag har tagit bort möjligheten att binda elpriserna nu när det har gått upp så mycket i pris. Här och nu känns elpriserna och den allmänna prisökningen tyngre än räntorna.
– Det känns lite ovisst, man vet inte vart det är på väg. Men det är många som har det tuffare än vi. Man märker att det pratas mycket om räntor och inflation nu, säger Simon.
Experterna tipsar: Så sparar du till din första bostad när inflationen stiger