Vänerns stränder växer igen. Och det har inte blivit bättre av att vattennivån har hållits lägre efter översvämningen 2001.
Men nu finns ett förslag som kan hejda problemet.
När Vänern svämmar över kan den göra det med besked. Som vintern 2000-2001 när den nådde sina högsta nivåer sedan 1938. Samtidigt har sjön bara ett utlopp: Göta älv. Hur mycket vatten som ska tappas ur Vänern regleras i Trollhättan.
För att minska översvämningsrisken började sjön tappas på ett nytt sätt 2008. Men de lägre vattennivåerna, ihop med ett förändrat klimat, har gjort att Vänerns stränder växer igen snabbare.
Nu finns ett underlag från Vänerrådet med flera möjliga tappningsstrategier som kan minska problemet. Det de har gemensamt är att vattenståndet i Vänern ligger närmare det sjön skulle ha haft om den var helt oreglerad.
Enligt underlaget är det bästa för både växter och djur i och vid sjön ett normalt år. Och det hejdar igenväxningen, eftersom vattennivån blir högre i längre perioder.
Samtidigt ska förslagen inte skapa några risker vid Vänern eller Göta älv och elproduktionen ska också kunna fortgå.
Högre nivåer
SMHI har gjort beräkningar av vad en mer naturnära tappning har för effekt. De visar att Vänerns vattenstånd i snitt skulle ha varit högre än med dagens tappning i januari–september under åren 1991–2019. Under oktober–december skulle nivån ha varit densamma.
Jämför man med om Vänern varit oreglerad hade nivån legat närmare den naturliga i januari–september under samma period. I oktober–december skulle nivån ha varit högre.
Extrema år
Eftersom genomsnitt inte säger hela sanningen har SMHI också räknat på vattennivåerna under några extrema år. Enligt SMHI ökar klimatkrisen risken för både höga och låga nivåer.
1995 var vårfloden rejäl och en mer naturnära tappning skulle ha gjort att Vänern steg mer än med dagens strategi. Under översvämningen 2000–2001 skulle nivåerna ha legat nära de som dagens strategi hade gett. Detsamma gäller det torra året 1976.
Underlaget är nu ute på remiss och remisstiden går ut den 30 september.
En ny tappningsstrategi kan börja användas 2024, enligt underlaget. Tanken är sedan att testa den fram till 2033.
NWT har i en tidigare artikel berättat om vilka effekter klimatförändringarna får på Vänern.