Hoppa till huvudinnehållet

Sverige krossade Portugal – slipper Frankrike

Publicerad:
Sverige körde över Portugal i den sista gruppspelsmatchen, och nu väntar kvartsfinal mot än så länge okänt motstånd på fredag.
Sverige körde över Portugal i den sista gruppspelsmatchen, och nu väntar kvartsfinal mot än så länge okänt motstånd på fredag. Foto: Adam Ihse/TT

När det krävdes som mest varvade Sverige i gång på alla cylindrar.

Överkörningen av Portugal, 5–0, gav gruppseger, kvartsfinal och precis det styrkebesked som saknats hittills under fotbolls-EM.

Nu ligger vägen mot semifinal vidöppen.

Förutsättningarna på Leigh Sports Village var enkla: Sverige behövde en poäng mot Portugal för att undvika ett rejält fiasko, i så fall den första stora motgången sedan Peter Gerhardsson tog över som förbundskapten 2017.

Alla sådana bryderier blåste Sverige bort under en i långa stunder glimrande första halvlek.

Efter 45 minuter var avancemanget så gott som klart. Då stod det 3–0 till Sverige, och det krävdes fyra baklängesmål för att drömmen om kvartsfinal skulle raseras.

För Sverige handlade andra halvlek i stället om att ta hem gruppsegern framför Nederländerna, och även det gick med marginal. I den 54:e minuten rullade Kosovare Asllani in 4–0 på straff efter att Hanna Glas inlägg träffat en portugisisk arm, och ungefär samtidigt kvitterade Schweiz mot Nederländerna.

Nederländskorna vann till slut med 4–1, men får nöja sig med att gå vidare från gruppen som tvåa med sämre målskillnad än Sverige.

Slipper Frankrike

Förstaplatsen i grupp C innebär att Sverige nu slipper tuffa Frankrike i kvartsfinal. I stället väntar antingen Island, Belgien eller Italien på fredag, också den matchen i Leigh. Vilket motstånd det blir avgörs på måndagskvällen, när grupp D avgörs.

Vägen till storsegern mot Portugal gick inte oväntat genom fasta situationer. Det bar frukt när Sverige slog Portugal i Algarve Cup i februari (4–0), och det blev den svenska segermelodin också den här kvällen.

I den 21:a minuten fick Sverige sin första hörna i matchen – och då small det direkt.

Jonna Andersson slog inlägget och andrabollen landade vid fötterna hos Filippa Angeldahl som borrade in 1–0 längs marken.

Vid de flesta offensiva fasta situationerna för Sverige blev det virrigt i det portugisiska straffområdet, och strax före paus gav det också 2–0.

Seger skadad

Kosovare Asllani tog hand om frisparken till höger, nära kortlinjen, och lurade Portugals försvar genom att slå den lågt, snett bakåt mot utkanten av straffområdet. Där kom Angeldahl på nytt farande och tryckte in sitt andra mål för kvällen.

Sverige dominerade stort från start, trots att lagkaptenen Caroline Seger inte kunde spela – en känning i hälen höll henne borta – och på tilläggstid i första halvlek kom nästa mål.

Ny hörna, nytt inspel från Jonna Andersson och nytt svenskt mål.

Amanda Ilestedt var närmast bollen av de svenska spelarna, och antecknades först för målet. Det ändrades dock och registrerades som självmål, efter att Portugals Carole Costa varit sist på bollen.

Sembrants första minuter

Sverige hade mängder av målchanser under första halvlek och fick också ett drömmål avvinkat för offside i den 42:a minuten. Nathalie Björn hittade en felvänd Kosovare Asllani, som med ryggen mot mål friställde Stina Blackstenius med en klack. Avslutet var perfekt, men målet dömdes snabbt bort på grund av offside.

Efter Asllanis 4–0-mål i början av andra halvlek mattades tempot något. Stina Blackstenius fick ytterligare ett mål bortdömt, för offside, och Arsenalanfallaren såg ut att få fortsätta vänta på sitt första mål i mästerskapet.

Men på tilläggstid satt den så till slut. Blackstenius fick bollen centralt i straffområdet och tryckte upp 5–0 i det högra krysset.

Ytterligare ett svenskt glädjeämne dök upp i den 54:e minuten. Då byttes Juventus Linda Sembrant in för sina första EM-minuter. Den viktiga mittbacken har varit skadad och inte kunnat spela tidigare, men tycks nu redo när slutspelet tar vid.

Lasse Mannheimer/TT

Artikeltaggar

FotbollFotbolls-EMSport

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.