Hoppa till huvudinnehållet

Sofia Karlsson dubbelt aktuell: ”En trivsel-turné”

Publicerad:
Det gynnar musiken att varva med ”att få jord under naglarna” säger Sofia Karlsson. Själv både odlar hon och renoverar i det nya hemmet i Hälsingland.
Det gynnar musiken att varva med ”att få jord under naglarna” säger Sofia Karlsson. Själv både odlar hon och renoverar i det nya hemmet i Hälsingland. Foto: John Bergmark

Inte en, men två konserter i Värmland, blir det för Sofia Karlsson i sommar som är ute på turné efter skivsläpp i våras. I veckan gästar hon både Glava Glasbruk och Alma Löv och återträffen med Värmland är något Sofia Karlsson har längtat efter.

I våras släppte artisten och låtskrivaren Sofia Karlsson skivan ”Sånger från broccolifälten”, en titel som bland annat anspelar på hennes flytt från Stockholm till Järvsö i Hälsingland där grannarna odlar just broccoli. Närheten till naturen och möjligheten att odla är något som hon värdesätter högt och flera låtar på skivan hyllar ”det enkla” i livet.

När vi talas över telefon har hon precis tagit paus i att måla husfasaden och Sofia Karlsson berättar att hon har upplevt Värmland ”inifrån”, som hon säger. Det är något som följer med av sig själv när man tackar ja till att uppträda på Packmopedsturnén, där Sofia Karlsson var med år 2014, och hon minns speciellt ett framträdande på Uddeholmsladan utanför Hagfors.

Sen utbrister hon glatt ”jag älskar Värmland” när jag frågar om hennes relation hit och berättar att allt började med ett år på Ingesunds Folkhögskola utanför Arvika.

– Det var typ mitt livs bästa år när jag gick där, det var så bra! Jag tror det var Ingesund som gjorde att det blev musik för mig, den känslan för musik och spelglädjen där.

Nu är Sofia Karlsson dubbelt Värmlandsaktuell i och med spelningar både på Glava Glasbruk och Alma Löv under veckan som kommer.

– Jag är så glad för den här sommarturnén, jag har med mig Charlotte Centerwall på gitarr och Linnea Olsson på piano. Vi sjunger trestämmigt också och det låter jättebra, säger Sofia Karlsson och brister ut i ett skratt.

Speciell sommar

Att vara på turné med dessa två musiker beskriver Sofia Karlsson som ”underbart” och hon beskriver spelningarna som en ”akustisk fest”.

– Det är en speciell sommar, att jag får vara ute och spela med dem, och att ha släppt en skiva. Jag känner mig också ödmjuk inför publiken, allt är som i ett nytt ljus nu när man inte kunnat spela så mycket på så länge.

På Glava Glasbruk har Sofia Karlsson spelat många gånger tidigare men spelningen på Alma Löv blir premiär för Sofia.

– Glava är ju en så unik spelplats, där trivs jag väldigt bra. Alma Löv har jag velat besöka under flera år så den spelningen ser jag också fram emot väldigt mycket, säger hon.

”Music lovers”

Sofia Karlsson fortsätter berätta om turnén och kallar det för en ”trivsel-turné” i och med att spelställena ofta har en vacker inramning i sig.

– Det är ju sommarsverige! Att gå på konsert är en så stor del av det och jag kommer själv försöka gå på så många spelningar jag bara kan, säger hon med något romantiskt i rösten.

– Man ska kunna sitta och ta ett glas vin och lyssna på musik och drömma sig bort ett tag.

Att spela live är enligt Sofia Kalrsson att vara närvarande i stunden som känner sig ödmjuk inför att möta sin publik igen.
Att spela live är enligt Sofia Kalrsson att vara närvarande i stunden som känner sig ödmjuk inför att möta sin publik igen. Foto: Parksnäckan

Sin publik beskriver hon som riktiga ”music lovers”, vana musiklyssnare som är där för att uppleva konserten.

– Jag tror min publik filmar ganska lite, inte för att man inte får göra det. Men de är verkligen där i stunden.

Att ”finnas just då” är något som Sofia Karlsson också framhåller. Då, när musiken spelas och tas emot av en publik.

– Man måste stänga av omvärlden, på ett bra sätt. Att vara på turné är lite som en paus för mig, även om jag inte skulle beskriva det som en semester. Det är hårt jobb men den här närvaron som krävs är verkligen en bra plats att ”vara” på för mig, förklarar hon.

Att inte vara ”någon annanstans”, att bara vara ”där man är”, beskriver Sofia Karlsson som en konst i sig på grund av hur vi lever idag.

– Jag har jobbat ganska mycket på att kunna koppla bort alla närvarotjuverier som omger en, som mobilen exempelvis. Jag försöker hålla det på en låg nivå när jag är ute och spelar överlag, och mediterar, övar och sportar gärna istället när det finns tid över.

Lill-Babs flygel

När vi kommer in på senaste skivan så säger Sofia Karlsson att det verkligen blev en ”pandemi-skiva”, eftersom ingenting blev som hon hade tänkt sig. Mycket spelades in i det nya hemmet med musiker från byn där hon bor.

– Processen i sig var rätt lugn vilket var bra. Jag fick vara ifred och när allt ”släcktes ner” kunde jag verkligen gå in i ”skrivrummet” om man säger så.

Med musiken och texterna vill hon gärna spegla något allmängiltigt även om hon ofta utgår från jag-form.

– Det handlar inte nödvändigtvis om mig. Jag tycker att det är musiken och poesins uppgift att sätta ord och toner på människors liv på något sätt, så det är det jag strävar efter.

Och att hennes musik tilltalar folk är det svårt att missa. Sofia Karlsson berättar hur hennes låtar spelas på begravningar och bröllop.

– Jag får mycket respons av min publik. Förra veckan var det en här i byn som berättade att han åkt Vasaloppet och lyssnat på mig hela tiden. Jag blev så glad. Tydligen har jag släppt nog med skivor för att fylla ett helt Vasalopp! skrattar hon.

Sofia Karlsson är tacksam för all respons hon får på sin musik. ”Det är det finaste man kan få” säger hon.
Sofia Karlsson är tacksam för all respons hon får på sin musik. ”Det är det finaste man kan få” säger hon. Foto: John Bergmark

– Det är ju det finaste man kan få, när någon kommer fram till en och berättar att ”jag födde mitt barn” till den här skivan. Då finns det mål och mening att skapa verkligen.

Komponerar gör hon bland annat på en vit flygel som tillhörde Lill-Babs innan Sofia fick ta över den.

– Jag fick ärva den för hennes barn hade inte mer plats. Mycket material från plattan är skrivet på den, det är en vit Yamaha från 1983 som låter skitbra, säger Sofia Karlsson och man hör leendet genom luren.

Sofia Karlsson spelar på Glava Glasbruk den 21 juli och på Alma Löv den 24 juli.

Artikeltaggar

Alma LövArvikaArvikaGlava GlasbrukGlava GlasbrukIngesunds FolkhögskolaJärvsöMusikNöje/KulturSofia Karlsson

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.