Hoppa till huvudinnehållet

Nu avgörs Sveriges EM-öde – det här gäller

Publicerad:
Ska Kosovare Asllani leda Sveriges fotbollsdamer till EM-kvartsfinal. I kväll får vi svaret.
Ska Kosovare Asllani leda Sveriges fotbollsdamer till EM-kvartsfinal. I kväll får vi svaret. Foto: Adam Ihse/TT

Ska EM-drömmen leva vidare eller slutar det i platt fall för de svenska fotbollsdamerna?

Här är alla förutsättningar inför kvällens ödesmatch mot Portugal.

Vad: EM i fotboll, gruppspel, tredje matchen.

Var: Leigh Sports Village, Leigh, England.

När: I kväll klockan 18.00, svensk tid.

Tv/radio: TV 4/C More/SR P4 Radiosporten.

Förutsättningar: Efter 1–1 mot Nederländerna och 2–1 mot Schweiz behöver Sverige en poäng i sista gruppspelsmatchen för att säkra avancemang till kvartsfinal. En förlust skulle däremot – med stor sannolikhet – innebära att det guldtippade svenska laget är utslaget redan innan slutspelet inleds.

Tabelläget i grupp C inför sista omgången:

1) Nederländerna, 4 poäng, 4–3 i målskillnad (+1).

2) Sverige, 4 poäng, 3–2 (+1).

3) Portugal, 1 poäng, 4–5 (–1).

4) Schweiz, 1 poäng, 3–4 (–1).

Gruppsegern: Förutom att bara gå vidare finns det en gruppseger, för att undvika Frankrike i kvartsfinal, i potten. Sverige och Nederländerna står på fyra poäng vardera, men nederländskorna har övertaget i kraft av fler gjorda mål. Det finns scenarier där de två lagen hamnar på samma poäng, med samma målskillnad och med lika många gjorda mål. I så fall avgör vilket lag som dragit på sig minst antal gula och röda kort. Där är det klar fördel Sverige, som står på noll utdelade kort hittills medan Nederländerna har fyra varningar i bagaget. Om det är lika mellan lagen även där avgör i stället Uefa-koefficienten vid tidpunkten för EM-lottningen, och då är det Nederländerna som drar det längsta strået.

Skador/sjukdomar: Lagkapten Caroline Seger är det största frågetecknet inför kvällens avgörande. Mittfältsveteranen fick en smäll mot ena hälen under matchen mot Schweiz, och tränade därför på egen hand i går.

Sverige har överlag haft ovanligt många skavanker in mot, och under inledningen av, mästerskapet. Men fram till beskedet om Seger verkade alla krämpor vara ett minne blott. Jonna Anderssons vadkänning är borta, Linda Sembrants likaså, Stina Blackstenius tycks åter redo för 90 minuter och även Sofia Jakobsson, som klev av torsdagens träning efter en smäll mot knäet, är tillbaka i full träning.

Motståndet: Portugal skulle egentligen inte ens ha varit med i EM, då laget gick förlorande ur playoffmötet med Ryssland. Men efter det ryska invasionskriget i Ukraina uteslöts Ryssland, och Portugal ersatte. Sverige har kraftig plusstatistik på den 30:e-rankade nationen. På tio matcher genom åren har det blivit åtta svenska segrar och sammanlagt 30–8 i målskillnad. Så sent som i februari blev det klara 4–0 till Sverige i Algarve Cup.

Sverige, tänkbar startelva (4–3–3): Hedvig Lindahl – Hanna Glas, Amanda Ilestedt, Magdalena Eriksson, Jonna Andersson – Filippa Angeldahl, Kosovare Asllani, Nathalie Björn – Lina Hurtig, Stina Blackstenius, Fridolina Rolfö.

Övriga truppen: Jennifer Falk (mv), Zecira Musovic (mv), Amanda Nildén, Linda Sembrant, Emma Kullberg, Hanna Bennison, Caroline Seger, Sofia Jakobsson, Johanna Rytting Kaneryd, Olivia Schough, Rebecka Blomqvist, Elin Rubensson.

Förbundskapten: Peter Gerhardsson.

Portugal, tänkbar startelva (4–3–3): Inês Pereira – Catarina Amado, Diana Gomes, Carole Costa, Joana Marchão – Andreia Norton, Dolores Silva, Tatiana Pinto – Ana Borges, Jéssica Silva, Diana Silva.

Övriga truppen: Patricia Morais (mv), Rute Costa (mv), Alícia Correia, Silvia Rebelo, Vanessa Marques, Fátima Pinto, Francisca Nazareth, Andreia Faria, Suzane Pires, Lucia Alves, Carolina Mendes, Telma Encarnação.

Förbundskapten: Francisco Neto.

Lasse Mannheimer/TT

Fakta: Så går Sverige vidare i EM

Fakta: Så går Sverige vidare i EM

Läget i grupp C inför sista omgången:

1) Nederländerna, 4 poäng, 4–3 i målskillnad (+1).

2) Sverige, 4 poäng, 3–2 (+1).

3) Portugal, 1 poäng, 4–5 (–1).

4) Schweiz, 1 poäng, 3–4 (–1).

Om två eller flera lag står på samma poäng skiljs lagen åt genom, i tur och ordning: inbördes möten, målskillnad i inbördes möten, antal gjorda mål i inbördes möten. total målskillnad, totalt antal gjorda mål, straffläggning (om de berörda lagen möts i sista gruppspelsmatchen), minst antal gula och röda kort, högst Uefa-koefficient inför EM-lottningen (baseras på ländernas resultat i EM 2017, VM 2019 och kvalet till EM 2022).

Då går Sverige vidare:

+ Minst en poäng mot Portugal. Då kan inte Sverige bli sämre än tvåa i gruppen.

+ Förlust mot Portugal med ett mål, samtidigt som Nederländerna förlorar mot Schweiz med ett mål – i en mer målsnål match. Då hamnar samtliga fyra lag på fyra poäng, och med +–0 i målskillnad. I det scenariot kan Sverige inte passera Portugal, som kommer att ha gjort fler mål. Däremot hamnar man före både Schweiz och Nederländerna, givet att deras match innehåller färre mål än Sveriges.

Exempel: Sverige förlorar med 1–2 mot Portugal och Nederländerna förlorar med 0–1 mot Schweiz. Då vinner Portugal gruppen tack vare totalt 6–6 i målskillnad. Sverige, Schweiz och Nederländerna hamnar samtidigt helt lika med 4–4 i målskillnad. Då går Sverige vidare tack vare fler poäng i inbördes möten mellan de tre lagen.

Då vinner Sverige gruppen:

+ Seger mot Portugal, samtidigt som Nederländerna tappar poäng mot Schweiz.

+ Seger mot Portugal med större marginal än Nederländerna samtidigt slår Schweiz med.

+ Seger mot Portugal med lika många måls marginal som Nederländerna slår Schweiz med. Sverige måste dock göra fler mål än Nederländerna i ett sådant läge, så att det totala antalet svenska mål i EM överträffar det totala antalet nederländska. Lagen kan också hamna på samma poäng med exakt samma målskillnad. Då skiljs de åt genom i första hand vilka som har minst antal gula och röda kort (Sverige har noll kort hittills, Nederländerna har fyra gula) och därefter utifrån Uefa-koefficient vid tidpunkten för EM-lottning (där drar Nederländerna det längsta strået).

+ Oavgjort mot Portugal, samtidigt som Nederländerna förlorar mot Schweiz.

Då är Sverige utslaget ur EM:

+ Förlust mot Portugal, samtidigt som Nederländerna tar poäng av Schweiz.

+ Förlust mot Portugal med två mål eller mer.

+ Förlust mot Portugal med ett mål, samtidigt som Schweiz vinner mot Nederländerna med minst två mål.

+ Förlust mot Portugal med ett mål, samtidigt som Schweiz vinner mot Nederländerna med ett mål – och Sverige inte gör fler mål än Schweiz i sin match.

Artikeltaggar

FotbollFotbolls-EMStorbritannien

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.