Hoppa till huvudinnehållet

Svantorp förlorade sin man – mitt i valrörelsen: ”Blir aldrig riktigt samma sak”

Publicerad:
Böckerna har varit en viktig del av Gunilla Svantorps liv sedan uppväxten i Mölndal. Efter intervjun med NWT tar hon hem flera böcker som hon ska läsa för sina två barnbarn. ”Jag läser alltid för dem, det är roligt”, säger hon.
Böckerna har varit en viktig del av Gunilla Svantorps liv sedan uppväxten i Mölndal. Efter intervjun med NWT tar hon hem flera böcker som hon ska läsa för sina två barnbarn. ”Jag läser alltid för dem, det är roligt”, säger hon. Foto: Helena Karlsson

Gunilla Svantorp från Årjäng siktar på en fjärde mandatperiod i riksdagen.

Men ingen valkampanj kommer bli svårare än den för åtta år sedan.

Kort före valdagen förlorade hon plötsligt sin man.

– Det var jättetufft, säger S-veteranen.

Valrörelsen är igång. I en ny intervjuserie som publiceras under sommaren försöker NWT komma närmare några av de värmländska makthavarna inom politiken. Vem är människan bakom makten?

I dag: Gunilla Svantorp.


Gunilla Svantorp, 58, står mellan hyllorna på biblioteket i Årjäng och bläddrar i en bok. Hon har själv valt att träffas här.

– Biblioteket är ett andra hem för mig.

Hon är ordförande i riksdagens utbildningsutskott sedan fyra år och har varit riksdagsledamot sedan 2010. Dessförinnan hann hon med åtta år som landstingsråd i Värmland. Fyra i opposition, fyra i ledning.

Men det var långt ifrån självklart att hon skulle gå så långt.

– Jag var ganska dålig i skolan, hade en hel del ettor och tvåor.

När vände det?

– Det gjorde det nog inte förrän jag började på högre utbildning när jag var över 30. Jag gick ur nian med halvdåliga betyg och ur gymnasiet med ännu sämre.

Gunilla Svantorp är en varm anhängare av Frankrike. 2019 fick hon ta emot franska Hederslegionens orden. ”Den är bra att ha när jag ska ha långklänning på mig, det är tjusigt”, säger hon.
Gunilla Svantorp är en varm anhängare av Frankrike. 2019 fick hon ta emot franska Hederslegionens orden. ”Den är bra att ha när jag ska ha långklänning på mig, det är tjusigt”, säger hon. Foto: Helena Karlsson

Efter att hon tog examen på ekonomiprogrammet i Arvika 1983 jobbade Gunilla Svantorp bland annat på redovisningsbyrå och som lärarvikarie.

I mitten av 90-talet började hon ta strökurser på högskolan i Borås. Hon blev färdig folkhögskollärare 2009.

– Det ska jag jobba som när jag slutar vara politiker.

Hon minns precis vad som fick henne att börja plugga pedagogik. Hon var dagmamma, engagerade sig fackligt och företrädde Kommunal i en samverkansgrupp där även lärarfacken fanns med.

– Hon från Lärarnas riksförbund sa till mig ”det är inte så lätt för dig att förstå som inte läst pedagogik”. Då tänkte jag, vad är det för märkvärdigt med den där pedagogiken?

2001 tog hon sin magisterexamen.

– På skoj, för att reta de här människorna, brukar jag säga att jag inte vet om jag skulle vara en bättre dagmamma i dag med mina nästan 300 gamla högskolepoäng. Men det är klart att jag skulle, för jag förstår varför jag gör saker.

Tände den händelsen något politiskt inom dig?

– Jag var lite engagerad redan innan, men jag har alltid tyckt väldigt illa om översitteri. Några av de klokaste människorna jag känner har inte en högskolepoäng, men är jättebildade.

Jag har alltid tyckt väldigt illa om översitteri.
Gunilla Svantorp, riksdagsledamot
Biografier och memoarer står högt på listan när Gunilla Svantorp ska välja lektyr: ”Även om man måste komma ihåg att det är lite förskönat”.
Biografier och memoarer står högt på listan när Gunilla Svantorp ska välja lektyr: ”Även om man måste komma ihåg att det är lite förskönat”. Foto: Helena Karlsson

Gunilla Svantorp växte upp i ett arbetarklasshem i Mölndal och flyttade till Årjäng med sina föräldrar när hon hade gått ur nian.

Hon var med i SSU på gymnasiet, men tog ett uppehåll och blev politiskt aktiv igen först när hon hade fyllt 30.

Det började med skolstyrelsen i Årjäng. Nu har hon varit politiker på heltid i 20 år.

Vad har varit tuffast?

– Tuffast är så klart tiden borta. Man är någon annanstans mer än halva veckan. Att läsa läxor har jag inte varit bäst i världen på.

Gunilla Svantorp har fyra vuxna barn och två barnbarn.

Känner du att du har försakat något när du inte hunnit läsa läxor?

– Ja, det är klart jag har gjort. De första åtta åren, fram till min yngsta dotter började på gymnasiet, pendlade jag till Karlstad varje dag. Då kom jag hem ganska sent på kvällen. Det är klart jag känt att jag försakat barnen, trots att jag hade hjälp av världens bästa extrafarmor.

Vad betyder familjen för dig?

– Allt. Speciellt också eftersom min man dog för några år sedan. Vi har nog svetsats ihop ännu mer av det. Nu har vi ett gemensamt projekt i att bygga ut sommarstugan, så vi har mycket fajter om ni vet, val av golv. Det är fem viljor och alla har olika åsikter.

– Men alla kommer hem och alla vill komma hem när det är något och det känns bra.

Gunilla Svantorp håller på med en ”runstreak”. Före intervjun med NWT har hon sprungit för 565:e dagen i rad.
Gunilla Svantorp håller på med en ”runstreak”. Före intervjun med NWT har hon sprungit för 565:e dagen i rad. Foto: Helena Karlsson

Gunilla Svantorps make Eje avled hastigt sommaren 2014, två månader före valet. Han hamnade i en dispyt under en helgnatt, fick en knuff och slog i skallen så allvarligt att hans liv inte gick att rädda.

– Det var jättetufft. Inget man vill uppleva. Det blev en annan tid efter det, vi är samma familj men det blir aldrig riktigt samma sak. Jag förlorade min mamma väldigt tidigt också, hon var 43 när hon dog. Det där med ”aldrig igen”, man lär sig vad det betyder. Men man tar andra vägar, så det funkar.

Hur påverkade det dig i valkampanjen?

– Partiet sa att jag får vara med i det jag kan och jag var med väldigt mycket, men vi hade backup. Jag var alltid bokad tillsammans med någon annan så det inte skulle bli tomt. Men jag tror inte jag lämnade återbud någon gång. Jag var hemma tills ungarna funkade och sen körde jag i gång. Det var ändå skönt att komma ut och göra något.

På hösten 2014 skulle Gunilla och Eje Svantorp ha firat 25 år som gifta. Paret var tillsammans i 30 år.
På hösten 2014 skulle Gunilla och Eje Svantorp ha firat 25 år som gifta. Paret var tillsammans i 30 år. Foto: Helena Karlsson

Kommer man någonsin över en sån sak?

– Nej, det gör man inte. Det tror jag inte. Min man finns alltid med oss, vi pratar mycket om honom. Så han är med fast han inte är med.

Efter Ejes död inleddes en förundersökning om vållande till annans död, men den lades ned utan att något åtal väcktes. Gunilla Svantorp tycker att det var rätt beslut.

– Jag tycker inte att det skulle ha gjort någon nytta. Det var en olyckshändelse. En olycka som kunde ha hänt vem som helst.

Artikeltaggar

ÅrjängGunilla SvantorpPolitikRiksdagenRiksdagsvalSocialdemokraternaVal 2022

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.