Hoppa till huvudinnehållet

Asllani briljerade i storsegern: "Njöt i dag"

Publicerad:
Kosovare Asllani, för dagen med kaptensbindeln runt armen, jublar efter att ha skjutit in 4–0 till Sverige mot Portugal från straffpunkten.
Kosovare Asllani, för dagen med kaptensbindeln runt armen, jublar efter att ha skjutit in 4–0 till Sverige mot Portugal från straffpunkten. Foto: Adam Ihse/TT

Det tog mindre än en minut att inse att Kosovare Asllani var på spelhumör.

Då brukar det gå bra för Sverige.

Med kaptensbindeln runt armen lekte hon sig igenom 5–0-segern mot Portugal

– Jag njöt av att spela fotboll i dag, säger Asllani.

När Kosovare Asllani är som bäst är hon inte bara effektiv. Då dansar hon nästan runt på fotbollsplanen.

Portugisiskorna borde ha anat oråd redan efter knappt en minuts spel när Asllani höll på att spräcka nollan, innan en försvarare fick den svenska mittfältaren på fall – dock utan åtgärd från domaren.

Asllani ville ha straff, men borstade snabbt av sig besvikelsen. Med bindeln runt armen – ordinarie lagkaptenen Caroline Seger saknades på grund av skada – styrde hon sedan Sverige till en odiskutabel 5–0-seger som kunde ha varit ännu större.

– Det var otroligt kul att spela i dag, det säger väl allt, säger Kosovare Asllani.

Nervös på morgonen

Leendet sträcker ut sig över ansiktet, en stark kontrast till Asllanis minspel efter 2–1-segern mot Schweiz några dagar tidigare. Då var hon förbannad och inte alls nöjd med det svenska spelet. Annat nu.

– Jag tycker om att vi får flow i vårt spel, det går snabbt med få tillslag och man spelar på rätt fot. När bollen är på väg till mig så vet jag redan att nästa spelare rör på sig och tar en yta. Vi hade mer fart i fötterna och var snabbare i tanken samtidigt som vi lät bollen göra jobbet, säger Asllani.

Nerverna gav sig till känna på morgonen, erkänner hon. En förlust mot Portugal hade trots allt inneburit att Sverige skulle ha slagits ut.

– Jag ska inte ljuga, det kändes speciellt. Det var en helt avgörande match och vi visste att Portugal hade gjort otroligt bra matcher mot Nederländerna och Schweiz. Man kände av det i morse när man vaknade, men vi var redo för utmaningen och visste vilket spel vi ville hitta tillbaka till och vilka ytor vi ville utnyttja. Vi ville bli lite rakare och utnyttja våra snabba spelare lite mer, och det tycker jag att vi gjorde bra i dag, säger Asllani.

Hon satte själv 4–0 från straffpunkten, men var framför allt den främsta kreatören bakom de många svenska anfallen mot Portugal. När Sverige fick frispark till höger om straffområdet i den 45:e minuten bjöd hon också på en fräck variant som gav Filippa Angeldahl fritt läge att skjuta in 2–0.

– Den har vi tränat på, och det var kul att den satt. Det är alltid extra kul när det är något man har tränat på, säger Asllani.

Hyllas av Gerhardsson

Förbundskapten Peter Gerhardsson svarar nästan reflexmässigt "jag vill titta igenom den först" när han får frågor om en match som precis har avslutats. Men den här gången behövde han ingen repris för att ge Kosovare Asllani högsta betyg.

– I dag var hon inte bara bra försvarsmässigt utan naturligtvis även offensivt. Hon visade vilka kvaliteter hon har. I den rollen som hon hade fick de inte tag i henne. Hon var väldigt bidragande i dag, säger Gerhardsson.

Kosovare Asllani vore dock inte Kosovare Asllani om hon inte skulle hitta något som hade kunnat göra kvällen ännu bättre. Hon stod nämligen för matchens delikatess – men blev snuvad på konfekten.

I den 42:a minuten satte en felvänd Asllani, med ryggen mot mål, Stina Blackstenius i ett friläge med en ljuvlig klack. Blackstenius gjorde mål, men det svenska drömmålet dömdes bort för offside.

– Det som grämer mig mest är att Stinas mål i första halvlek inte räknades. Det hade varit ett väldigt fint fotbollsmål, säger Asllani.

– Men jag njöt av att spela fotboll i dag.

Lasse Mannheimer/TT

Anton Johansson/TT

Artikeltaggar

FotbollFotbolls-EMKosovare AsllaniSportStorbritannien

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.