Hoppa till huvudinnehållet

Krönika: Värd att avbryta semestern för

Publicerad:
Glenn Olsson vid bygget av den stora rallyarenan i Umeå.
Glenn Olsson vid bygget av den stora rallyarenan i Umeå. Foto: Olle Persson

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Ingen är oersättlig, heter det. Vad gäller Glenn Olsson undrar jag om det verkligen stämmer. Efterträdaren, vem det nu blir, får i alla fall en rejäl utmaning i att axla manteln som Svenska rallyts vd, på det sätt som Olsson burit den i tio år.

Jag stod på knä och oljade trädäcket vid sommarstugan när sportchef Voyce smsade nyheten. Kände mig som psykiatern i Pang i bygget när han såg John Cleeses, alias Basil Fawlty, galenskap och försökte övertyga sig själv att han hade semester. Jag lyckades inte heller. Det var bara att åka hem och starta datorn.

Glenn Olsson är absolut värd att avbryta ledigheten en liten stund för. Han har varit en viktig del av mitt yrkesliv senaste decenniet. Jag kan inte ens räkna antalet intervjuer och artiklar, bland annat för rallybilagan. Några kom också till betydligt tidigare, när han var lovande skidskytt, med en OS-start i Lillehammer 1994 som peak.

Glenn Olsson tog med sig tävlingsdrivet och gjorde karriär i näringslivet. Han delade först jobbet i Svenska rallyt i nästan två år med att vara utvecklingschef i Hagfors kommun och vd för Uvåns Näringslivscenter, men anställdes 2013 på heltid som rally-vd.

Han drev rallyt som en företagsledare, vilket blev allt mer nödvändigt för att nå framgångar i förhandlingar med Internationella bilsportförbundet, promotorn och sponsorer.

Jag kan inte påminna mig någon som personifierat ett stort event/arrangemang som Glenn Olsson gjort med Svenska rallyt, eller Rally Sweden, som det officiella namnet är. Alla hänvisade till Glenn, speciellt om det var något känsligt.

Nej, jag är inte förvånad att han slutar, snarare att han orkat så länge.

Det har varit tufft många gånger, speciellt med ständiga hotet från vädergudarna. Tävlingen har gång på gång varit nära att ställas in, men, förutom under pandemin 2021, lyckades alltid räddningsaktionerna.

Glenn har också fått svälja kritik på grund av rädsla för repressalier från andra intressenter om han gått ut med sanningen. Men han har ofta berättat i förtroende, så att jag som reporter ska förstå vad som händer.

Efter flytten till Umeå ställdes allt på sin spets.

"Det började bli jobbigt redan i september och sen har det kommit nya utmaningar på vägen. Man har inte vågat slappna av någon gång", sade Glenn till NWT inför premiärupplagan i Västerbotten i februari.

Värst var att få tillstånd från markägare. Glenn var så pressad att han gick under jorden en period, innan allt till slut var klart för att köra.

Sen kom nästa smäll – ekonomiskt underskott i miljonklassen.

Jag förstår att Glenn Olsson väljer att tacka för sig och tar ett jobb hemma i Värmland. Han är också småbarnsförälder och pendlandet är påfrestande.

Tjänsten är klar och ska presenteras i höst.

Det är förstås en stor förlust för Svenska rallyt, men bara att gratulera den nya arbetsgivaren.

Om jag gissat rätt ses vi förmodligen i yrkeslivet igen.

Därför lämnar Glenn Olsson Rally Sweden

Artikeltaggar

Glenn OlssonRallySvenska rallyt