Hoppa till huvudinnehållet

Ge inte provokatören uppmärksamhet

Publicerad:
NWT Ledarredaktion
henrik.l.barva@nwt.se
Kronoparkens centrum.
Kronoparkens centrum. Foto: Tommy Andersson

Detta är en ledarartikel som uttrycker Nya Wermlands-Tidningens politiska linje. NWTs politiska etikett är konservativ.

Den dansk-svenske extremistiske politikern Rasmus Paludan har fått tillstånd av polisen att hålla en demonstration på Kronoparken nästa fredag förmiddag. Det har självklart rört upp känslorna hos många, särskilt med påskupploppen i färskt minne.

Men att förbjuda honom från att demonstrera kan inte vara svaret. Vi har långtgående yttrandefrihet i Sverige, sedan kan man tycka vad man vill om hans extrema åsikter. Yttrandefriheten måste trumfa att andra kan känna sig kränkta och provocerade. Annars är vi ute på ett farligt sluttande plan. Det var inte heller han som ställde till med våldsamheter. Tvärtom så har våldsverkarna spelat honom i händerna.

Därför är det enda rätta sättet att bemöta det att fullständigt ignorera vad han håller på med. Paludan lever på den uppmärksamhet hans tilltag genererar. Kommer ingen och tittar eller reagerar på honom så får han bara stå där som en ömklig figur. Då misslyckas provokatören med att provocera. Det har faktiskt skett på en del andra plaster i landet.

Nu vill det till att Karlstad och Kronoparken visar sin mognad och struntar i Paludan och hans aktiviteter. Därför är det bra att kommunens kultur- och fritidsförvaltning har börjat planera för andra aktiviteter samtidigt. Detsamma gäller den Islamiska kulturföreningen, vars ordförande Rauf Ahmadi skall predika under fredagsbönen och fortsätta uppmana folk att hålla sig borta från Paludan. De skall också arrangera olika aktiviteter från tidig morgon, bland annat idrott på Klasmossens IP. Synd att det skall behövas bara.

Vi får hoppas att folk följer uppmaningarna och struntar i Paludan och att det blir en lugn fredag på Kronoparken.

Artikeltaggar

DemonstrationerExtremismIslamiska kulturföreningenKarlstadKronoparkens centrumLedareRasmus PaludanRauf AhmadiYttrandefrihet