Hoppa till huvudinnehållet

Backtävlingen i Årjäng lockade storpublik – Tidemand och ”PG” på plats

Publicerad:
Pontus Tidemand var en av förarna på plats i Årjäng. Foto: Jan-Olof ”Lollo” Johansson

Årets backtävling för rallybilar i Årjäng, blev en riktig succé med strålande solsken och en stor publik, och naturligtvis startfältet. Så när som på några få toppförare kan denna tävling hålla SM-klass.

Det är elfte året som tävlingen körs. Dock kunde det ha varit trettonde, men den bekanta pandemin satte stopp för detta.

Bra startfält

Först den tvåhjulsdrivna klassen med nitton startande, en del potenta Volvo, några Fordar samt två Nissan Sunny, den ena med Westoms Niklas Karlsson den andre med den, nu trefaldige vinnaren, Andreas Levin från Lima, men som vi mer känner som mekaniker i KMS-teamet i Arvika.

Levin gjorde ingen besviken, utan vann sina tre åk med i dessa sammanhang god marginal. Bra kört av de som kom efter honom också, Andreas Israelsson, Finnskoga MK och tidigare nämnde Niklas Karlsson från Westom.

Fyrhjulsdrivna klassen

Där var det till en början elva startande, men som sedan blev till nio. Hemmaåkaren PG Andersson stod givetvis som stor favorit, men han utmanades här av Pontus Tidemand.

Pontus drog till med två 41,1:or i de två första åken, PG endast 0,3 efter första, sedan vinst för PG med 0,4 sek, så inför tredje åket skilde endast 0,1 sekund till de båda. Då kunde publiken på dryga 5000 vänta sig ett riktigt ladd från de båda vilket också skedde. Pontus tog täten med 0,2 sekunders marginal, sedan var han kvar i målet och väntade när PG kom.

Skillnaden blev till sist 0,3 sekunder totalt, och en tiondel mindre i åket. Stora prispengar stod på spel, dels för grabbarna i 4WD, likaså också 2WD.

Bakom dessa herrar i fyrhjulsklassen kom Mattias Adielsson, sedan Peter Hedström och Isac Reiersin som körde samma bil som Tidemand. Bra kört av honom, blott bara andra gången i en fyrhjulsdriven. Sedan var det bekanta namn längre ner listan, som exempelvis vinnaren från 2018 Mikael Gustavsson i inlånad Ford R5:a.

Hur som helst, en tävling av motorklubben i Årjäng som ger absolut högsta betyg. Publiken som också troligen var ett rekord i antal trivdes i solen och den sköna dagen som bjöds. Speaker Gunnar Fridlund höll låda, precis som han brukar göra, tillsammans med norske kompisen Tor.

Drygt 5000 personer kom för att kolla på backrallyt i Årjäng.
Drygt 5000 personer kom för att kolla på backrallyt i Årjäng. Foto: Jan-Olof ”Lollo” Johansson

Artikeltaggar

ÅrjängPontus TidemandRally

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.