Hoppa till huvudinnehållet

Adam om flytten hem: ”Man kan bygga upp något helt annat här”

Publicerad:
Adam Werner lämnar Nordamerika för den här gången. Ny klubbadress: Malmö Redhawks.
Adam Werner lämnar Nordamerika för den här gången. Ny klubbadress: Malmö Redhawks. Foto: Charlotte Ferneman

Från Nordamerika till Sverige, från Stockton till Malmö och från AHL till SHL.

Adam Werner flyttar hem för att hitta en större stabilitet.

– Jag kände att jag behövde det här, det är väldigt rätt just nu, säger ishockeymålvakten själv.

Tidigare i somras stod det klart att Adam Werner flyttar hem till Sverige igen efter tre säsonger i Nordamerika.

Mariestads-Tidningen passade på att träffa ishockeymålvakten medan han var hemma i Mariestad, för att prata om både den gångna säsongen i Stockton, men också om det som väntar i vinter – SHL-spel med Malmö Redhawks.

– Det ska bli kul och spännande! Jag tycker de har något bra på gång. De har väl inte lyckats fullt ut de senaste åren, och inte fått de resultaten de kanske själva velat ha. Det känns som de vill ta kliv och vill ta sig uppåt. Jag såg spänningen i att vara en del av den resan och kunna bidra till något bra, säger Adam själv.

Svängig säsong

Annars har det varit ett händelserikt år för Adam. Efter att hans kontrakt med Colorado Avalanche (klubben som draftade honom) inte förlängdes förra sommaren hamnade målvakten istället i Calgary Flames organisation.

– Jag var kanske inte besviken direkt. Visst, det var tråkigt att man inte fick vara kvar (i Colorado) men jag tyckte det blev bra för mig ändå. Calgary lät väldigt intressant och vi hade ett bra snack. Det gick så fort och det lät bra, så jag körde på det, säger Adam och fortsätter:

Adam Werner pratar om säsongen i Stockton och AHL, om NHL-drömmen och om SHL-spel med Malmö.
Adam Werner pratar om säsongen i Stockton och AHL, om NHL-drömmen och om SHL-spel med Malmö. Foto: Charlotte Ferneman

– Det var lite nytt att komma till Kanada. Det blev lite av en nytändning och en energiboost också. Det var väl bara positivt egentligen.

Spel i AHL

Svenske Jacob Markström var egentligen ohotad etta bland Calgarys målvakter, men där bakom var det mer öppet och tanken var att Adam och tjecken Dan Vladar skulle göra upp om den andra platsen.

En kamp som Vladar vann och för Adam spenderades hela säsongen i klubbens farmarlag, Stockton Heat i AHL, där han bildade målvaktspar med amerikanen Dustin Wolf.

– Det gick väl lite upp och ner. Hela laget hade en kanonsäsong egentligen, och jag tyckte att jag hade en jättebra start på säsongen, spelade 2–3 matcher där det gick riktigt bra. Sen kom det en liten dipp med några matcher som jag inte alls var nöjd med. Det blev lite hackigt, i och med att Dustin spelade som han gjorde, och blev utsedd till årets målvakt i ligan. Han spelade fantastiskt, från första matchen egentligen, säger Adam.

”Nästan överladdad”

Ja, att ha en storspelande målvaktskollega i laget gjorde inte Adam någon tjänst, och han hade svårt att få kontinuerlig speltid till följd av det.

– För mig blir det svårt att få in ett riktigt flow och få självförtroende. Sen när man väl får chansen och vill gå in och stänga igen och visa vad man kan är man nästan lite överladdad... det klart det är frustrerande. Å andra sidan är man en del av ett lag, och ska försöka bidra med det man kan. Du har en ung Dustin Wolf som gör sitt första seniorår. Allt är nytt för honom och man får försöka stötta honom.

Livet i soliga Kalifornien låter annars rätt härligt, men riktigt så glamoröst var det inte, i alla fall inte i Stockton där Adam och flickvännen Ida Andersson bodde.

”Ingen höjdare”

– Staden är väl egentligen känd för sin kriminalitet, så det var väl ingen höjdare boendemässigt. Vi hade faktiskt en skjutning precis utanför vårt lägenhetskomplex, bara en dryg halvtimme efter att vi hade kommit hem från en match en kväll. Det var poliser överallt, säger Adam och fortsätter:

– Det är verkligen så, gå inte ut ensam när det är mörkt. På dagen kan det gå bra, men det finns fortfarande områden där vi inte ska vara. Det låter hemskt när man beskriver det, men det klart det är läskigt... speciellt när Ida är med. Vi kan ju åka iväg på två veckor långa bortaresor, och då är hon själv.

Stockton rankas som en av USA:s allra farligaste städer, och gängkriminaliteten är extrem. Som privatperson räcker det att råka vara på fel plats vid fel tillfälle för att något ska gå fel.

Flyttar hem

– Så det var väl inte jättebra, men det finns jättemycket fint runtomkring. Vi hade San Francisco en och en halv timme bort, och vi var även i Los Angeles, så vi har upplevt mycket ändå. Men just där vi bodde... nja, det var ingen höjdare. Jag tror inte jag hade kunnat göra om det ett år till faktiskt...

Någon fortsättning i Stockton – eller i Nordamerika för den delen – blev det heller inte, utan istället vänder skutan nu hem till Sverige och SHL.

Adam Werner är hemma i Mariestad för stunden. Senare i sommar går flyttlasset till Malmö.
Adam Werner är hemma i Mariestad för stunden. Senare i sommar går flyttlasset till Malmö. Foto: Charlotte Ferneman

– Det är jättekul att vara med laget och resa och vara en del av alltihop. Samtidigt spelar man hockey för att spela matcher. Sen ska man väl vara ärlig och säga att ingen hade nog räknat med att Dustin skulle kliva in och spela så bra som han gjorde, säger Adam och fortsätter:

”Får fler chanser”

– Det blev ju inte riktigt som varken Calgary sa eller som jag hade tänkt mig. Men någonstans förstår jag de också, det är svårt att flytta på en sån spelare som Dustin när han spelar så pass bra och är så ung. Särskilt eftersom de själva draftat honom. De investerar ju i en spelare och är man ett draftval och en ung talang får man fler chanser och mer support. Det är så det fungerar där borta.

Adam är tydlig med att han inte menar något illa gentemot klubben, även om situationen inte alls blev som han hade hoppats på.

”Skönt med trygghet”

För 25-åringen väntar nu ett liv hemma i Sverige igen, och det är inget som han har något emot.

– Det ska bli skönt faktiskt. Att kunna ha ett hem året runt, ha sina egna möbler och kunna gå till Ica och handla. Det är sjukt att man sitter och säger att man längtar efter att gå och handla på Ica, men så är det. Inget illa om USA men det är mycket man saknar med Sverige när man är där borta. Det ska bli skönt med mer trygghet och lite stabilitet, man kan bygga upp något helt annat här. Det blir ett annorlunda liv, säger Adam.

Adam Werner tillsammans med flickvännen Ida Andersson, och parets nyaste tillskott. Den åtta veckor gamla hundvalpen Lulu.
Adam Werner tillsammans med flickvännen Ida Andersson, och parets nyaste tillskott. Den åtta veckor gamla hundvalpen Lulu. Foto: Charlotte Ferneman

Ny klubbadress blir alltså Malmö Redhawks, även om han fortfarande drömmer om de stora arenorna i Nordamerika.

Drömmer om NHL

– Många ser det kanske som ett steg tillbaka, att gå till SHL. Det är svårt att säga om det är så, men det klar att du kommer lite längre ifrån NHL, som fortfarande är mitt mål. Men samtidigt har jag en förhoppning om att spela fler matcher, få en större roll och bli en större del av laget.

– Jag tror det kan vara nyttigt för mig och det är något jag har saknat. Det är väl det som varit tufft de senaste åren. Jag kände att jag behövde det här, det är väldigt rätt just nu!

När ryktena om SHL började florera i ishockeykretsarna var det säkerligen många som hoppades att Adam skulle återvända till Färjestad BK – klubben han tidigare tillhört i flera säsonger – men så blev det inte.

”Besviken”

– Färjestad fanns med i bilden, så var det. De var de första jag hörde av mig till för att meddela att jag vänder hem till Sverige. Vi hade ett bra snack och det var ett bra alternativ, men sen valde de en annan väg och det är ju sådant man får acceptera. Det är sånt som händer i den här branschen, säger Adam och fortsätter:

– Men jag är lite besviken på hur de skötte det, och hur de hanterade situationen.

Hur menar du?

– Med tanke på den relationen vi hade tycker jag att de kunde ha skött det hela lite bättre... men samtidigt finns det inga garantier bara för man har varit där förut eller så. Det är bara att respektera deras beslut.

Någon återkomst i Färjestad blev det alltså inte, och istället får Adam åka till Karlstad som motståndare.

– Det blir speciellt. Särskilt första matchen, men det blir spännande. Särskilt nu när de vann SM-guld också. Att åka upp dit och försöka vinna över dem. Jag ser fram emot den matchen, det gör jag, ler Adam.

Förre Färjestadsmålvakten presenterad av Malmö

Artikeltaggar

Adam WernerFärjestad BK HerrIshockeyMalmö Redhawks

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.