Hoppa till huvudinnehållet

Replik: Folkhälsa skapas av oss alla tillsammans

Publicerad:
Folkhälsa skapas inte av Region Värmland ensamt, skriver Elisabeth Kihlström med flera.
Folkhälsa skapas inte av Region Värmland ensamt, skriver Elisabeth Kihlström med flera. Foto: Håkan Strandman

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Många ideella insatser bidrar till att vi får ett samhälle för alla. Därför är vi stolta över att ha tagit beslut om ökad samverkan, skriver Elisabeth Kihlström med flera.

Svar till Björn Gustafsson (NWT 7/7).

Folkhälsa skapas inte av Region Värmland ensamt. Folkhälsa skapas genom att ge bra förutsättningar för hälsa. Därför är samverkan mellan många olika aktörer viktigt. Det offentliga har ett särskilt ansvar att bidra till att föreningsliv och enskilda kan genomföra sitt arbete.

Så skriver du en debattartikel

Många ideella insatser bidrar till att vi får ett samhälle för alla. Därför är vi stolta över att ha tagit beslut om ökad samverkan, inte minst efter pandemin som verkligen har bidragit till att vi har en stor folkhälsoskuld. Ökad ensamhet, arbetslöshet, oro och ökad psykisk ohälsa är några utmaningar vi måste förhålla oss till.

Några exempel på konkreta åtgärder utifrån de samarbeten vi har:

Fler människor får möjlighet att utbilda sig på våra folkhögskolor, utbildning är en viktig förutsättning för folkhälsa.

Fler barn och unga får ta del av idrottsaktiviteter av utbildade idrottsledare, samarbetsavtal med RF-SISU förstärker samarbetet.

Fler barn och unga får besöka våra kulturinstitutioner, att ta del av kultur ger vidgade perspektiv och kan ge inspiration till egen aktivitet.

Fler människor kan via Friskvården i Värmland få hjälp med att hitta vägar till bättre hälsa.

Fler människor kan via idéburna organisationer hitta social gemenskap eller få hjälp i vardagen.

Fler människor i alla åldrar kan låna fritidsutrustning gratis på Fritidsbanken.

Region Värmland har genom de IOP, idéburet offentlig partnerskap, vi beslutat om i kultur- och bildningsnämnden förstärkt samarbetet med Fritidsbanken, Brottsofferjouren Värmland, Suicide Zero, Funktionsrätt Värmland, Synskadades riksförbund Värmland och Nätverket Värmlands idéburna. Det är viktigt att det finns en bredd på samarbetet och detta arbete fortsätter.

Självklart följer vi kontinuerligt upp alla de samarbeten vi har och vi tar aktiv del i hur folkhälsan i Värmland utvecklas. Folkhälsa skapas av oss alla tillsammans.

Värmlandssamverkan i kultur- och bildningsnämnden

Elisabeth Kihlström (KD)

Berit Larsson (SiV)

Fereshteh Jalayer Hess (M)

Marie Persson (C)

Niklas Lehresjön (L)

Birgitta Kahn (MP)

Helen Torvaldsdotter Dehring (M)

Roger Brodin (M)

Karl-Johan Adolfsson (C)

Mona Noreklint (SiV)

Monica Ståhl (KD)

Gösta Frödin (L)

Artikeltaggar

ACTBrottsofferjourenCenterpartietDebattElisabeth KihlströmFolkhälsaFriskvården i VärmlandFritidsbankenFunktionsrätt VärmlandGösta FrödinKarl-Johan AdolfssonKristdemokraternaKultur- och bildningsnämndenLiberalernaMarie PerssonMiljöpartietModeraternaMonica StåhlNiklas LehresjönRegion VärmlandRegionerRoger BrodinSjukvårdspartiet i VärmlandSuicide ZeroSynskadades RiksförbundVärmlandssamverkan