Hoppa till huvudinnehållet

Överlägsen i finalen – nu väntar EM: ”Helt sjukt”

Publicerad:
Linnea Holmgren, här under förra årets tävlingar, tog sin tredje seger i Falsterbo Horse Show under torsdagen. Foto: Privat

Linnea Holmgren var överlägsen i kvalet när hon vann med drygt fem procent. Under torsdagen var det dags för final – där segermarginalen blev ännu större. Nästan åtta procent vann hon och Ramayana med, och fick 92,6 procent i gångartspoäng.

– Det är helt galet, säger Linnea Holmgren.

I tisdags fixade Linnea Holmgren en plats till torsdagens final i överlägsen stil. 83,7 procent blev hennes slutgiltiga resultat, drygt fem procent bättre än kvaltvåan. Den siffran putsade hon till i finalen när hon fick 85,967 procent och vann dressyrklassen för femåriga hästar med nästan åtta procent.

– Det är så kul, men det var ingen självklarhet idag. De hade ställt dit nya blommor som många hästar reagerade på, även Ramayana. När vi red utanför tänkte jag ”shit, jag kommer inte runt”, men innanför skötte han sig och var jättekoncentrerad, säger Linnea Holmgren.

Segern var hennes tredje i Falsterbo och något hon var speciellt nöjd med var gångartspoängen: 92,6 procent.

– Det är helt galet. Jag har aldrig fått så höga gångartspoäng, säger hon och fortsätter:

– Man ser på framridningen att det är så fina hästar och sedan går det så här bra. Det var ganska stor skillnad, det är helt sjukt.

Hur skulle du beskriva ritten?

– Det var inga fel. Han, eller vi eller vad man ska säga, gjorde allt väldigt korrekt. Det bara flöt på. Han var lite mer spänd jämfört med i kvalet, men det var mer blommor och mer publik nu så det var en annan atmosfär. Men han skötte sig och var koncentrerad.

– Jag kan tänka mig att han kände av att det var mer publik och att de ”farliga” blommorna gav lite mer spänning. Men det syntes knappt att han reagerade. Jag kände av det, men det var inget som påverkade.

Inte hört någonting

Falsterbo Horse Show fungerar också som en uttagning till unghäst-VM. A-landslagets Bo Jenå och Jan-Ove Olsson väljer ut ryttarna till mästerskapet och de hade full uppsikt över hela tävlingen.

– De satt och kollade från en domarkur, men jag har inte hört någonting än. Men det har ju gått väldigt bra, säger Linnea Holmgren.

Innan det väntar dock ungdoms-EM för värmländskan, som avgörs i England sista veckan i juli.

– Vi har ett väldigt bra lag, så om alla sköter sig kan det nog gå bra.

Det stora firandet av segern i Falsterbo kommer dock att få vänta, eftersom Linnea Holmgren först ska träna med den hästen hon tar med sig till EM och sedan åka till själva mästerskapet.

– När vi kommer hem hoppas jag att vi kan fira lite mer, säger hon.

Artikeltaggar

FalsterboFalsterbo Horse ShowHästsport

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.