Hoppa till huvudinnehållet

Hamngatans nya utformning är snart klar

Publicerad:
Den senaste tiden har den avstängda delen av Hamngatan i centrala Karlstad asfalterats efter att gatan helt har byggts om. Därefter ska nya räcken och ny belysning monteras.
Den senaste tiden har den avstängda delen av Hamngatan i centrala Karlstad asfalterats efter att gatan helt har byggts om. Därefter ska nya räcken och ny belysning monteras. Foto: Christer Wik

Den 2 maj stängdes Hamngatan av helt mellan korsningen med Klaraborgsgatan och Älvgatan och ner till korsningen med Pihlgrensgatan.

I månadsskiftet augusti–september öppnas gatan för trafik igen med ett förändrat utseende.

– Arbetet som görs ingår i skapandet av en tydligare västlig entré in till centrum. Hamngatan ska få ett liknande utseende som Vikenförbindelsen och det innebär att det precis som på Sjömansgatan blir separata busskörfält på sidorna, säger Michael Sundholm, utvecklingssamordnare på Karlstads kommun.

Det är på en cirka 300 meter lång sträcka som den här etappen genomförs och projektet är omfattande. Bland annat har allt material i vägbanan bytts ut. Den senaste tiden har asfaltering pågått. Senare ska ny belysning och nya räcken sättas upp.

En rondell har byggts vid busstationen. Den har skapats eftersom Grevgatan ska förlängas ut till Hamngatan när busstationen rivs efter trafikflytten till resecentrum.
En rondell har byggts vid busstationen. Den har skapats eftersom Grevgatan ska förlängas ut till Hamngatan när busstationen rivs efter trafikflytten till resecentrum. Foto: Christer Wik

– I projektet har även anläggandet av en rondell vid busstationen ingått. Den kommer man bara att kunna köra rakt fram i när trafiken släpps på igen i månadsskiftet augusti–september, men när busstationen stängs när resecentrum står klart ska Grevgatan förlängas ut till Hamngatan.

Michael Sundholm, utvecklingssamordnare på teknik- och fastighetsförvaltningen på Karlstads kommun.
Michael Sundholm, utvecklingssamordnare på teknik- och fastighetsförvaltningen på Karlstads kommun. Foto: HP Skoglund

Kan nå Drottninggatan

– Rondellen ska göra det möjligt att göra ett vägval och ta sig in på Drottninggatan och bli en port in till centrum precis som Bilan-rondellen är österifrån, säger Michael Sundholm.

Det är ännu osäkert när resterande delen av Hamngatan vidare bort till Karlstads central byggs om från fyra till två filer. Det beror på att den nya detaljplanen för resecentrum är överklagad.

När busstationen rivs ska man kunna nå Drottninggatan från rondellen. Detta har nu förberetts med den här infarten.
När busstationen rivs ska man kunna nå Drottninggatan från rondellen. Detta har nu förberetts med den här infarten. Foto: Christer Wik

Artikeltaggar

Karlstads kommunMichael SundholmTingvallastadenTrafik

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.