Hoppa till huvudinnehållet

Åklagare yrkar på maxstraff för misstänkt serieveåldtäktsman

Publicerad:
Rättegången mot den 65-årige mannen avslutades på torsdagen.
Rättegången mot den 65-årige mannen avslutades på torsdagen. Foto: Helena Karlsson

Han misstänks ha köpt sex av, våldtagit eller bedragit 26 kvinnor.

Nu har den omfattande rättegången mot den 65-årige mannen från västra Värmland avslutats.

– Jag yrkar på maxstraffet åtta års fängelse, säger åklagare Barbro Brännlund.

Det är ett knappt år sedan den 65-årige mannen greps i Arvika misstänkt för ett stort antal sexbrott mot yngre kvinnor, som han fått kontakt med via en internetsida för så kallad sugar dating, där yngre kvinnor erbjuder sällskap mot betalning.

Sedan dess har utredningen växt ytterligare och när rättegången mot mannen inleddes i mitten av maj stod han åtalad för nio våldtäkter, en oaktsam våldtäkt, två fall av våldtäkt alternativt köp av sexuell tjänst, en oaktsam våldtäkt alternativt köp av sexuell tjänst, tio sexköp, ett grovt bedrägeri och ett bedrägeri mot totalt 26 kvinnor.

Två månader senare avslutades rättegången på torsdagseftermiddagen.

Åklagare Barbro Brännlund yrkar på åtta års fängelse.
Åklagare Barbro Brännlund yrkar på åtta års fängelse. Foto: Anders Hanson

– Det handlar om så allvarliga gärningar så jag har yrkat på maxstraffet åtta års fängelse, säger Barbro Brännlund.

Köpt tågbiljetter

Hon menar att det framför allt är det stora antalet målsägande och deras likadan berättelser som är det starkast vägande beviset mot den misstänkte serievåldtäktsmannen.

Mannen har vid samtliga tillfällen köpt en tågbiljett åt kvinnorna och sedan mött dem med bil och skjutsat dem vidare till sitt hus i västra Värmland. Där har de sedan ätit och tittat på film innan han misstänks ha förgripit sig på dem. Morgonen efter det misstänkta brottet har kvinnorna fått en tågbiljett för att åka tillbaka hem.

– Hans modus operandi har varit exakt likadant med alla kvinnorna, alla berättar samma historia även om de inte känner varandra, säger Barbro Brännlund.

Den 65-årige mannen har erkänt samtliga köp av sexuell tjänst. Han hävdar att samtliga åtalspunkter rör sexköp och nekar till alla våldtäkter.

Vill bli fri

Mannens försvarsadvokat Hans Berglund anser att hans klient ska försättas på fri fot omgående.

– Han har suttit häktad i snart ett år så vi anser att även om han döms till fängelse för bedrägerierna och sexköpen så är det straffet redan avtjänat under häktningstiden, säger han.

Det tar minst två veckor innan tingsrätten meddelar dom i målet.

Toppadvokaten om kvinnornas rädsla för sugar daddyn: Mår jättedåligt”Sugar daddy” misstänks ha våldtagit kvinnor – efter löfte om lyxlivÖkänd ”sugar daddy” lurade kvinnor till Arvika – åtalas för flera våldtäkter

Artikeltaggar

ArvikaBarbro BrännlundBedrägerierBrott & blåljusKöp av sexuella tjänsterVåldtäkt

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.