Hoppa till huvudinnehållet

Paludan om mötet på Kronoparken: Därför bränner jag Koranen

Publicerad:
Rasmus Paludan uppger att han fått flera dödshot inför planerade sammankomsten på Kronoparken i Karlstad.
Rasmus Paludan uppger att han fått flera dödshot inför planerade sammankomsten på Kronoparken i Karlstad. Foto: Johan Nilsson/TT

Han hoppas kunna föra en politisk dialog med värmlänningarna.

Samtidigt anklagar högerextreme politikern Rasmus Paludan flera av invånarna på Kronoparken i Karlstad för att inte acceptera yttrande- och mötesfrihet.

– Jag har fått ungefär tio dödshot från personer på Kronoparken, säger han till NWT.

Det har varit upplopp och kravaller i anslutning till flera av Rasmus Paludans planerade möten runt om i Sverige de senaste månaderna.

Och reaktionerna har varit starka inför hans beviljade sammankomst på Kronoparken i Karlstad nästa fredag.

I en intervju med NWT hävdar den kontroversiella politikern att han fått omkring tio dödshot som går att härleda till personer på Kronoparken.

– Alla polisanmälningar som rör hot mot mig hamnar i Stockholm eftersom det är där Stram kurs Sverige har sitt säte, sen fördelas det till de andra regionerna om man vet var gärningspersonen finns. Och jag har fått ungefär tio dödshot som kommer från Kronoparken, säger Rasmus Paludan.

Trots det hoppas han på en lugn tillställning nästa vecka:

– Det finns många ställen i Sverige där jag varit där det varit lugnt och jag får anta att det också blir lugnt på Kronoparken för annars skulle polisen inte ge tillstånd. De är jätterädda att något ska hända så de skulle aldrig ge tillstånd om de trodde att det skulle bli farligt. Så därför tror jag det blir lugnt och det är bra för då är Kronoparken inte särskilt farligt.

Kan du förstå att dina möten rör upp känslor?

– Ja det förstår jag utmärkt. Det finns folk som kallar sig muslimer som i någon grad tycker att även om man inte har deras religion så får man inte kritisera deras religion och de har lärt sig att det är en rätt de har att ingen får kränka dem, men i Sverige får man tåla det. Det är inte bara lagligt utan också nödvändigt att kritisera islam om det någonsin ska bli bra.

Varför bränner du Koranen – är inte det att be om kontroverser?

– Om man bränner andras böcker kanske det blir det, men det skulle jag aldrig göra. Jag skulle bara i så fall bränna min egen bok och det får man göra. Men det är inte säkert att det blir så, jag hoppas så klart att det blir lugnt. Jag tycker egentligen att alla svenskar ska läsa Koranen. Om alla svenskar gjorde det så skulle nog mina politiska framtidsutsikter vara mycket bättre.

Vad kan värmlänningarna förvänta sig av ditt möte?

– Vi hoppas att det inte hänt mig något innan, senast jag var i Borås fick jag två stenar kastade på mig. Men om jag kommer till Kronoparken kan man förvänta sig som alltid att jag kommer var mycket lugn och snäll och mycket behärskat berätta om min politik och vad jag anser är problemen för Sverige och svenskarna. Och om det är möjligt kommer man också få ställa frågor till mig om min politik och ha en dialog.

Högerextreme politikern Paludan beviljas tillstånd för möte på KronoparkenJutyar Sindy: "Vi ska inte vara där”Lokala politikerna om Paludans besök: ”Gå inte dit, låt honom stå där ensam”

Artikeltaggar

Brott & blåljusKronoparkenRasmus Paludan

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.