Hoppa till huvudinnehållet

Lokala politikerna om Paludans besök: ”Gå inte dit, låt honom stå där ensam”

Publicerad:
Rasmus Paludan under sitt senaste valmöte i Örebro. Foto: Pavel Koubek/TT

Den dansk-svenske politikern Rasmus Paludan har beviljats tillstånd att hålla möte i Karlstad.

Den politiska ledningen i kommunen vädjar till invånarna att inte ge honom uppmärksamhet.

– Gå inte dit, låt honom stå där ensam, säger Per-Inge Lidén (MP), politiker i Karlstad och riksdagskandidat.

Fredagen den 22 juli har polisen beviljat danska högerextremisten Rasmus Paludan demonstrationstillstånd på Kronoparken.

Politikerns besök i Sverige under påsken orsakade upplopp i flera städer, bland annat i Örebro där värmländska poliser skadades.

Fyra män döms till fängelse efter påskupploppenUppgifter: Värmländska poliser på plats vid Paludans valmöte
Per-Inge Lidén (MP), arbetsmarknads- och socialnämndens ordförande.
Per-Inge Lidén (MP), arbetsmarknads- och socialnämndens ordförande. Foto: Håkan Strandman

”Sorgligt”

Per-Inge Lidén (MP) uppmanar till lugn bland allmänheten, och understryker att yttrandefriheten är en stark rättighet som gäller alla.

– Han får vara vart han vill, så är det. Vi lever i öppet samhälle där man får demonstrera på olika sätt och så ska det vara. Han har rätt att göra det, men personligen tycker jag att det är sorgligt.

Han utvecklar:

– Vi försöker arbeta för att människor ska kunna leva tillsammans och respektera varandra, och det upplever jag att han inte gör. Jag har stor respekt för människor som är muslimer och tycker att man inte ska håna andras religioner. Varför ska man göra det? Det finns mer kreativa saker att göra för att leva tillsammans i ett samhälle än att håna varandra.

Hur tycker du att allmänheten bör förhålla sig till detta?

– Det bästa är att inte bry sig om det. Gå inte dit, låt honom stå där ensam. Gör något positivt, roligt och trevligt i den svenska sommarsolen istället.

Linda Larsson (S).
Linda Larsson (S). Foto: Helena Karlsson

”Det är förjävligt”

Linda Larsson (S), kommunalråd för Socialdemokraterna i Karlstad, säger att hon känner ilska, men samtidigt accepterar det beviljade demonstrationstillståndet.

– Jag tycker att det är förjävligt. Jag har förståelse att han gör det här med stöd från lagstiftningen. Men han gör det med ett sånt tydligt syfte att provocera människor och uppvigla till oordning och kaos.

Hon fortsätter:

– Men polisen gör väl bedömningen att de kan upprätthålla ordning och säkerhet annars skulle de inte gett honom tillståndet. Vi får acceptera det, men man blir ju upprörd och irriterad ändå. Bara för att någonting går helt rätt till behöver man inte gilla det för det.

Linda Larsson (S) anser att Karlstadsborna bör spendera sin fredag med att göra allt som de hade planerat från början – inte besöka Paludans möte.

– Själv ska jag fortsätta min semester. Fara ner mot släkten i Vetlanda och hälsa på, kanske åka karusell med småtjejerna på Liseberg. Jag tycker att man ska fortsätta det man hade tänkt göra. Det allra bästa vore om han fick stå där i sin ensamhet. För det kommer han inte tycka är roligt, det fyller inte hans syfte.

– Jag tror att vi kan om vi vill. Vi kan vara bättre än så. Vi måste inte gå dit och titta och följa efter hans pipa.

Alexander Torin (M), ordförande i gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden.
Alexander Torin (M), ordförande i gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden. Foto: Lisa Olaison

”Väldigt konstiga åsikter”

Alexander Torin, kommunalråd (M) har förståelse för att Paludans närvaro upprör – men trycker på att att yttrandefriheten väger tyngst.

– Det är en demokratiskt rättighet att få demonstrera, och den tycker jag är väldigt viktig. Sen anser jag att han proklamerar väldigt konstiga åsikter och det känns inte som att han försöker bidra till ett särskilt konstruktivt samtal. Men alla har rätt att få demonstrera.

Han uttrycker ett stort förtroende för polisen och deras förmåga att bedöma säkerhetsrisker.

– Med tanke på att de har blivit överraskade några gånger är de nog väl medvetna om att göra rätt bedömning den här gången, så jag litar på att de har gjort rätt avvägning.

Hur tycker du att allmänheten bör förhålla sig till detta?

– Håller man inte med honom är nog det bästa att inte ge honom så mycket uppmärksamhet.

Paludan om mötet på Kronoparken: Fått tio dödshotHögerextreme politikern Paludan beviljas tillstånd för möte på KronoparkenJutyar Sindy: "Vi ska inte vara där”

Artikeltaggar

Alexander TorinKronoparkenLinda LarssonPer-Inge LidénPolitikRasmus Paludan

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.