Dokument: Karlstad Fotboll – från elitsatsning till andra tränarbytet på tre år

”Måste vi hålla oss till den plan vi har satt upp, annars är vi fucked up”

Hösten 2019 stod det klart att Karlstad BK och Carlstad United skulle slås ihop i en gemensam satsning mot högre divisioner.

Resultatet snart tre år efter sammanslagningen?

Ett mittenlag i division 1 och ett andralag i division 3.

Nu ska ett nytt Karlstad Fotboll ta form när man byter huvudtränare i representationslaget för andra gången på tre år.

Oktober 2019. Ett mail trillar in till ett flertal nyhetsredaktioner.

”Vi, Carlstad United BK tillsammans med Karlstad BK, bjuder in er till en gemensam presskonferens för att presentera våra tankar kring elitfotboll i Karlstad. Frågor kring detta tar vi på plats. Vi kommer inte kommentera något före presskonferensen. Ett möjligt avstamp...”.

Anders Dahlén, ordförande KBK och Anders Warnestad, ordförande Carlstad United presenterar planer på en gemensam satsning framåt.
Anders Dahlén, ordförande KBK och Anders Warnestad, ordförande Carlstad United presenterar planer på en gemensam satsning framåt. Foto: HP Skoglund

På presskonferensen slår bomben ner. Karlstads två främsta fotbollslag satsar framåt gemensamt under samma namn.

Innan sammanslagningen blir känd under hösten 2019 är både KBK och Carlstad United med och tampas om en topplacering i division 1 norra. En kvalplats till superettan är inom räckhåll när den där presskonferensen hålls med buller och bång.

Huvudsyftet med satsningen är att försöka få fram ett elitlag i Karlstad istället för att två klubbar ska slåss om samma spelare, sponsorer och publik.

– Det är det bästa som har hänt under min tid i föreningen, säger Karlstad BK:s styrelseledamot Lars Hjelmberg till hemsidan.

– Om vi inte gjort detta är risken stor att varken vi eller United orkat mer. Då hade vi kanske åkt ur någon/några serier igen. Jag ser bara fördelar med det här. Vi samlar resurserna på ett ställe och minskar kostnaderna samtidigt som vi förhoppningsvis får bättre fotbollslag på seniorsidan och kan få fram mer egna produkter inom föreningens akademi, säger Hjelmberg vidare.


Carlstad Uniteds dåvarande lagkapten André Jernberg tar emot beskedet med blandade känslor.

– Jag förstår hur de ledande tänker, att ha ett lag högre upp i seriesystemet ligger i allas intresse i staden men för mig som har varit i Carlstad United sedan jag var 13 år känns det lite sådär med en sammanslagning med just KBK, säger han i en intervju med NWT.

Även Stefan Zarkovic i KBK är splittrad.

– Det är många som ska samsas. Vilket lag ska läggas ner? Vad blir namnet? Vad händer med 25 spelare som försvinner när truppen ska bantas ner? Vad ska laget heta och var ska man spela, ja det är en massa frågeställningar, säger han när beskedet kommit.

Några dagar efter nyheten om sammanslagning försvinner möjligheten för KBK och United att nå superettan.

Avtalet är i hamn och nu kan truppbygget börja på allvar. Anders Warnestad. ordförande i Carlstad United skakar hand med Anders Dahlén, ordförande KBK.
Avtalet är i hamn och nu kan truppbygget börja på allvar. Anders Warnestad. ordförande i Carlstad United skakar hand med Anders Dahlén, ordförande KBK. Foto: Fredrik Karlsson

Det går fort framåt för det färska samarbetet. Nyheten om den gemensamma satsningen kommer i oktober, och bara en dryg månad senare ska fotbollsfusionen ha anmält lag till nästa säsongs seriespel. Två lag på herrsidan anmäls, ett som ska spela i division 1 norra och det andra ska spela i division 2.

NWT startar en omröstning bland läsarna om ett tänkbart namn till den nya fotbollssatsningen. Nära 500 personer tycker till och landar i att Karlstad United BK är ett bra namn. Men det förslaget får tumme ner av de inblandade.

– Det är alldeles för nära besläktat. Vi vill ha en nystart. Vi går in 50–50 och ingen ska känna sig åsidosatt, säger Uniteds ordförande Anders Warnestad och hintar:

– Det kommer bli ett ganska klatschigt namn.

I november meddelas att samarbetet även kommer att resultera i ett nytt damlag.

Under en träff på Karlstad CCC presenteras lagets nya namn – IF Karlstad Fotboll och matchstället kommer att gå i blått och svart.

– Det blev kanske inte så klatschigt som vi lovat men jag tycker att det blev bra, säger styrgruppens Anders Dahlén med ett skratt.

André Jernberg och David Ekelund, då i Carlstad United.
André Jernberg och David Ekelund, då i Carlstad United. Foto: Helena Karlsson

Lagbygget tar sin början. En viktig pusselbit faller på plats när André Jernberg skriver på ett kontrakt för 1+1 år.

– Till en början kom sammanslagningen som en liten chock. Vi spelare hade inte hört ett knyst om att det var på gång och man blev lite tagen på sängen. Nu, när man har landat i det, känns det bara jäkligt kul och spännande, säger han.


År 2020 ser dagens ljus. Sportgruppens Daniel Pettersson berättar om truppläget och konstaterar att Sebastian Bellanders namnunderskrift är i hamn.

– Det känns bra, vi har 20 spelare klara i dagsläget, säger han.

En bit in i januari spelar IF Karlstad Fotboll sin första match någonsin när man möter AIK på Skytteholms IP i Solna. Rasmus Arvidsson skriver historia som lagets första målskytt när han sätter 1–0 inför nära 3300 åskådare. AIK vänder och vinner med 2–1.

John Stenberg, som varit en profil i Karlstadsfotbollen i flera år, hänger inte med in i sammanslagningen. Han skriver på för Dalkurd, och agenten Michael Kallbäck riktar en känga mot Karlstad Fotboll.

– Karlstad tyckte inte John var tillräckligt bra för division 1. Vi tyckte egentligen att han var för bra för division 1, och nu går han till superettan. Dalkurd visade intresse redan förra sommaren men då valde John att stanna eftersom KBK hade chans att gå upp, säger Kallbäck och fortsätter:

– Dalkurd blir en perfekt flytt, mycket bättre än att stanna i sammanslagningen. Ska jag vara ärlig så tror jag inte på Karlstad Fotboll för fem öre.

Victor Edvardsen följer inte med in i nya Karlstad Fotboll.
Victor Edvardsen följer inte med in i nya Karlstad Fotboll. Foto: Fredrik Karlsson

Victor Edvardsen är en annan spelare som lämnar Karlstadsfotbollen.

– Jag sa nej till den sammanslagningen ganska tidigt. Jag kom till Karlstad BK för att, först och främst, föra upp laget till division 1. Sedan försöka nå superettan. Jag köper att de slår ihop klubbarna med tanke på sponsorer och att det är bra för Karlstad som lag. Men jag är inte från staden och det var bara Karlstad BK som gällde för mig.

– Det fanns inte på kartan att fortsätta, säger han till Karlskoga Tidning.


Det är mars månad. Corona blir plötsligt ordet på allas läppar – även inom idrotten. Seriestarterna flyttas fram och ingen vet egentligen när livet ska bli som vanligt igen.

– Jag har en viss förhoppning om att seriespelet ska kunna komma igång i mitten av juni, säger Per-Johan Karlsson i början av maj.

Så blir det.

David Ekelund och Hans Prytz har delat ansvar som tränare i Karlstad Fotboll och premiären spelas mot Haninge. Det är IFK Haninges första match i division 1 och Karlstad Fotbolls första tävlingsmatch någonsin.

Matchen slutar oavgjort, 1–1 och bara några dagar senare väntar hemmapremiär mot Sollentuna. Även den matchen slutar 1–1.

Bortamatch mot Sandviken väntar. Torsk 1–3.

Första segern kommer hemma mot Vasalund, men säsongen börjar riktigt tufft.

Efter sex matcher har Karlstad fem poäng och ligger tolva i tabellen.

Och det blir inte mycket bättre veckorna som kommer.

Efter omgång nio är Karlstad på nedflyttningsplats med en rejäl uppförsbacke.

Hans Prytz, som delat huvudansvaret som tränare i Karlstad Fotboll med David Ekelund, lämnade uppdraget i juli 2020. Tränarduon ersattes med Kostas Panagopoulos.
Hans Prytz, som delat huvudansvaret som tränare i Karlstad Fotboll med David Ekelund, lämnade uppdraget i juli 2020. Tränarduon ersattes med Kostas Panagopoulos. Foto: Peter Bäcker

Det börjar surras om ett missnöje som gror i spelartruppen, och i slutet av juli får David Ekelund och Hans Prytz sparken.

– Vi har inte haft den utvecklingen vi skulle haft, varken poäng- eller prestationsmässigt, säger sportchefen Daniel Pettersson.

Twitterkontot Tränarkarusellen är snabbt ute med ett namn som kopplas ihop med Karlstad Fotboll – Konstantinos Panagopoulos. Grekens agent bekräftar för NWT att Karlstad visat intresse för tränaren.

Och när juli blir augusti är tränarbytet klart.

– Jag är väldigt ambitiös och vill att vi verkligen ska bygga något stort här, säger den nye tränaren när han möter pressen.

Daniel Pettersson och Konstantinos Panagopoulos under pressträffen där Kostas presenteras som ny huvudtränare.
Daniel Pettersson och Konstantinos Panagopoulos under pressträffen där Kostas presenteras som ny huvudtränare. Foto: Joachim Lagercrantz

Och en ”Kostas-effekt” blir det. Karlstad får visserligen en svajig höst, men lyckas ändå klättra upp till en åttondeplats efter den bedrövliga våren.

André Jernberg bryter sitt avtal och lämnar klubben inför den stundande säsongen.

– Jag har inte fått samma förtroende som jag fick i Carlstad United, och det kan man väl förstå. Klubben vill börja på ny kula liksom. Men det har varit en jäkla skillnad från hur det var i United, och jag känner att jag behöver en nytändning.

Coach Kostas laddar inför en ny säsong.

– Gör vi som vi ska kan vi tävla med alla lag i den här serien. På sikt ska den här klubben växa och för egen del vill jag vinna precis hela tiden, säger han inför premiären.

Och Karlstad får en pigg start med målrika segrar de första matcherna – men sen går det trögare. Efter nio matcher ligger laget sjua med 13 poäng. En ljusglimt kommer i juni när Karlstad vinner hemma på Tingvalla inför strax över 300 personer i publiken. Just publiken har på grund av pandemin inte kunnat se fotboll på plats, och nu höjs taket till 500.

Publiktaket höjs och 500 personer får tas in på idrottsarenorna. 339 personer väljer att komma och se Karlstad Fotboll spela.
Publiktaket höjs och 500 personer får tas in på idrottsarenorna. 339 personer väljer att komma och se Karlstad Fotboll spela. Foto: Tommy Andersson

Men det är svårt för Karlstad att locka åskådare, visar det sig.

När Oskar Alvers avgör hemma mot Sylvia jublar han och hans lag inför blott 178 åskådare.

– Det är orimligt att tro att bara 170 personer av nästan 100 000 i kommunen vill gå och se oss. Vi måste synas mer än vad vi gjort så här långt, säger han.

Klubben kämpar inte bara mot dåliga publiksiffror och knackiga resultat – Karlstad tvingas dessutom se höstpremiären flyttas fram på grund av covidsmitta. När premiären väl kommer vinner Karlstad, och hoppet fortsätter att leva om en kvalplats hela vägen in i de sista omgångarna.

Men kvaldrömmen släcks när Karlstad förlorar mot Sandviken. Båda lagen behöver tre poäng, och det är Sandviken som fixar full pott. En av de stora segerorganisatörerna? André Jernberg som passar fram till Sandvikens ledningsmål.

Karlstad Fotboll blir till sist fyra i division 1 med några poäng upp till kvalstrecket.

Division 2-laget har det värre. En blytung säsong slutar med att laget faller ur serien.


Nytt år – en ny trupp ska sättas samman.

– Det ser ändå rätt bra ut, 85 procent av truppen är redan på plats och Lovette Ofori är tillbaka. Förhoppningsvis ska det hända lite mer grejer de närmaste dagarna, säger sportgruppens Tobias Johansson i en intervju i början av 2022.

Mathias Karlsson presenteras som nyförvärv i januari och i februari smäller det till rejält när Sven-Göran ”Svennis” Eriksson presenteras som sportslig rådgivare i klubbens satsning för att nå elitfotbollen.

– Jag ska definitivt inte ta jobbet från nån och inte bli tränare eller sportchef. Jag ska vara en rådgivare och ett bollplank för tränare, ledare och andra i klubben, säger ”Svennis” när han möter media.

Kostas och Svennis sida vid sida under presskonferensen där Svennis presenteras som bollplank och rådgivare.
Kostas och Svennis sida vid sida under presskonferensen där Svennis presenteras som bollplank och rådgivare. Foto: ChristerHoglund

I februari byter klubben ordförande. Anders Dahlén lämnar över till Annelie Larsson, som suttit i styrelsen sedan Karlstad Fotboll bildades.

– Det är ingen hemlighet att vi vill nå superettan, det är ett av målen. Men vi vill också försöka fortsätta utveckla dam- och flicksidan och även akademien uppe på Klasmossen, säger Larsson.

Lennart Åhs kliver också in i Karlstad Fotboll och väljs in i den nya styrelsen.

– Det här är en klubb som vill framåt och jag vill vara med, säger den förre Färjestadsprofilen.


Karlstad förbereder sig inför seriepremiären. Under försäsongen möter man tuffare motstånd och i genrepet faller man stort mot Västerås efter ett ras i andra halvlek.

Men optimismen råder i klubben.

Coach Kostas ser fram emot premiären och sin andra hela säsong i klubben.

– Vi har en spännande säsong framför oss. För att lyckas måste vi hålla oss till den plan vi har satt upp, annars är vi fucked up.

Han säger vidare:

– Ifjol byggde vi ett starkt lag. I år bygger vi ett vinnande lag. Jag säger inte att vi ska vinna serien, men däremot att vi ska bli bättre än förra säsongen och då kom vi fyra.

Det blir ingen drömstart på säsongen. Efter tre omgångar är Karlstad utan seger.

– Vi har inte spelat bra fotboll i 90 minuter under någon av de här matcherna. Det måste vi få ordning på, säger mittbacken Linus Sahlin efter en pinne mot Örebro Syrianska.

Karlstad Fotboll har inte fått något flyt hittills den här säsongen.
Karlstad Fotboll har inte fått något flyt hittills den här säsongen. Foto: Helena Karlsson

Karlstad blandar och ger under våren – men något flyt kommer inte.

På midsommar skriver NWT:s fotbollsreporter Micke Adamsson en krönika.

”Om inte det här ska bli en förlorad säsong måste det börja hända grejer nu.

Serien ser överkomlig ut. Det finns inget BP, inget Dalkurd och inget Akropolis av den klass laget hade när det gick upp.

På förhand kändes det som att this is the year...”’.

Han, och många andra, efterlyser en trepoängare i mötet mot bottenlaget Täby. Matchen slutar 1-1 och det är Karlstads fjärde match utan vinst.

Laget går in i sommaruppehållet som åtta med nio poäng till andraplatsen, som innebär kvalspel.

Karlstads sportchef Tobias Johansson säger följande till NWT i månadsskiftet juni/juli:

– Ingen är nöjd med prestationen den här våren. Varken spelare, tränare eller klubbledning.

Kostas Panagopoulos lämnar uppdraget som tränare i Karlstad Fotboll.
Kostas Panagopoulos lämnar uppdraget som tränare i Karlstad Fotboll. Foto: Tommy Andersson

Några dagar senare skriver twitterkontot Tränarkarusellen, samma konto som var först med att koppla ihop Kostas Panagopoulos med Karlstad Fotboll, att ”Kostas” hänger löst.

– Jag har egentligen inget att säga om det utan ett rykte är ett rykte. Så egentligen har jag ingen kommentar. Vi brukar vara duktiga på att meddela när det är någonting som händer oavsett lag och vi har ingenting att komma med nu, säger Annelie Larsson, ordförande i Karlstad när hon får frågan om tränarryktet.

Tränaren själv är på semester när han frågas om Tränarkarusellens tweet.

– Just nu njuter jag av en skön semester. Går det rykten? Jag har givetvis inga kommentarer, eftersom jag aldrig lägger någon vikt vid rykten, säger han.


Den 13 juli lägger Karlstad Fotboll ut på sin hemsida att man går skilda vägar med Kostas Panagopoulos.

– Resultaten och prestationen har inte varit det vi vill under våren. Vi har haft samtal både med varandra i sportgruppen och med Kostas om hur vi ska gå vidare. Vi har vänt på varenda sten och kom fram till att det här var det bästa beslutet, säger Tobias Johansson från sportgruppen.

Ulf Buskqvist blir den som får ta över tränarsysslan från Kostas. Klivet tar han från en framgångsrik vår med utvecklingslaget.
Ulf Buskqvist blir den som får ta över tränarsysslan från Kostas. Klivet tar han från en framgångsrik vår med utvecklingslaget. Foto: Helena Karlsson

Den som får ansvaret att ta över röran efter greken blir Ulf Buskqvist som till en början ska coacha laget säsongen ut. För att hitta honom behövde inte Karlstad Fotboll leta länge då han närmast kommer från uppdraget som huvudtränare i utvecklingslaget.

– Jag vill få in energi och entusiasm i fotbollen igen, säger KF:s nya huvudtränare.

Återstår att se hur väl det lyfter nu.

Publicerad:

Artikeltaggar

FotbollIF Karlstad FotbollKarlstadKostas Panagopoulos

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare