Hoppa till huvudinnehållet

Klar för final i Falsterbo: ”Domarna älskade det”

Publicerad:
Linnea Holmgren och Ramayana vann kvalet överlägset och är klara för final.
Linnea Holmgren och Ramayana vann kvalet överlägset och är klara för final. Foto: Privat

Sveriges största ridsportstävling, Falsterbo Horse Show, är i full gång. Värmländska Linnea Holmgren, 20, ställde upp med hästen Ramayana i dressyrklassen för femåringar – och vann kvalet överlägset.

– Det var helt fantastiskt, säger Linnea Holmgren, som har en final att se fram emot under torsdagen.

Normalt sett flockas 70 000–100 000 åskådare i Falsterbo under somrarna för att se på stortävlingen Falsterbo Horse Show. I år firas dessutom ett två år försenat 100-årsjubileum.

Under evenemangets fjärde dag klev värmländska Linnea Holmgren in i tävlingen, tillsammans med hästen Ramayana. Ekipaget, som tävlar i dressyr och klassen för femåriga hästar, kvalade bäst av alla 36 deltagare och är därmed klara för final.

– Det känns jättekul. Kvalet var helt fantastiskt, en så sjukt bra ritt! Allt stämde och domarna älskade det. Det var magiskt, säger Linnea Holmgren.

Att domarna just älskade det syntes på poängen. Ekipaget fick 83,7 procent och var med det drygt fem procent bättre än tvåan.

– Det är inte många gånger jag har haft en sådan känsla, kanske inte någon gång tidigare. När jag vände mig mot domarna och hälsade, så lyfte de armarna, som att de sa ”wow!”. Det var en magisk känsla och så häftigt på den arenan. Det kommer applåder från alla håll, så det var väldigt härligt.

Hur var samspelet med Ramayana?

– Extremt bra. Han var så lyhörd! Annars är det vanligt att hästar blir okoncentrerade eller spända på en så stor arena, men han var 100 procent med mig. Det är inte vanligt för en så ung häst, men jag behövde bara hjälpa till lite och han lyssnade. Samspelet var på topp.

Trivs i Falsterbo

Det är inte första gången Linnea Holmgren tävlar på Falsterbo Horse Show. Förra året vann hon med Ramayana i klassen för fyraåriga hästar och tidigare har hon dessutom vunnit och kommit tvåa med två olika ponnyer.

Med andra ord trivs 20-åringen, som fyller 21 i höst, i den skånska staden.

– Ja det gör jag och jag älskar att uppträda. Jag dansade tidigare, så jag älskar att stå på scen och när många kollar på mig.

Förra året sotd Linnea Holmgren och Ramayana som segrare i klassen för fyraåriga hästar.
Förra året sotd Linnea Holmgren och Ramayana som segrare i klassen för fyraåriga hästar. Foto: Privat

Falsterbo Horse Show är inte bara en stor tävling. Det är även en uttagning till Unghäst-VM, där seniorlandslagets Bo Jenå och Jan-Ove Olsson står för uttagningarna.

– Man kan ju hoppas, det hade varit helt otroligt, galet kul.

Vad har du för förhoppningar om att komma med?

– Jag har ingen aning. Men det har gått väldigt bra i år, så man kan ju som sagt hoppas.

Men först ska finalen i Falsterbo Horse Show avgöras. Under torsdagen är det dags.

– Det enda jag hoppas är att han (Ramayana) är med mig och försöker vara lika koncentrerad. Då är jag nöjd. Sen får vi se vad domarna tycker, det vet man aldrig.

Linnea Holmgren vill inte sätta en placering som mål, utan målet är att få till en bra runda så att Ramayana får en bra upplevelse.

– Sen är jag ju en tävlingsmänniska, så det är klart att jag vill att det ska gå bra, men det är inte där fokuset kommer att ligga, säger Linnea Holmgren.

Artikeltaggar

FalsterboFalsterbo Horse ShowHästsport

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.