Hoppa till huvudinnehållet

Högerextreme Paludan får tillstånd – polisen: ”Ska visa teckningar på Muhammed”

Publicerad:
Stram Kurs Sveriges partiledare Rasmus Paludan.
Stram Kurs Sveriges partiledare Rasmus Paludan. Foto: Pavel Koubek/TT

Kontroversielle högerextreme politikern Rasmus Paludan kommer till Karlstad.

Nu har polisen beviljat honom tillstånd för en sammankomst på Kronoparken i nästa vecka.

Bland annat vill han visa teckningar av profeten Muhammed.

– Beslutet togs på tisdagseftermiddagen, säger Diana Qudhaib vid polisen i region Bergslagen.

Tillståndet har skrivits under av kommenderingschef Peter Karlsson, som till vardags är polisområdeschef i Dalarna.

Var det ett svårt beslut?

– Det krävde förstås övervägande. Men det var inte svårt när vi väl kommit dit.

Förutom i Karlstad har Rasmus Paludan fått tillstånd att demonstrera i Örebro, Falun och Borlänge.

Vad exakt har han fått tillstånd till?

– Tillståndet gäller en så kallad ”allmän sammankomst” där Rasmus Paludan ska demonstrera mot islam. Han har också fått tillstånd att ha med sig lite olika attribut på platserna: koran, tändare, penna, papper, urin och eventuellt grisblod som det står i ansökan. Sen ska han ha med sig teckningar av Muhammed och visa och så.

På vilka grunder fattade ni beslutet?

– Han, som alla andra, omfattas ju av grundlagsskydd; han måste få säga det han ska säga. Vi kan inte neka honom tillstånd för att andra bråkar när han säger något.

Finns det något sätt att ”kringgå” hans grundlagsskyddade rätt att yttra sig?

– Ja, om vi vore helt övertygade om att det innebar allvarliga ordningsstörningar som trafikproblem och annat. Men det ska väldigt mycket till för att spela ut grundlagsskyddet.

Skulle upploppen i påskas kunna vara en anledning att spela ut det skyddet?

– Vi tror inte att det finns en sådan risk nu. Han har ju haft många sammankomster sedan i påskas som vi hanterat och de har varit förhållandevis lugna.

Två veckor sedan

Det är två veckor sedan dansksvenske högerextreme politikern Rasmus Paludan lämnade in en ansökan om att få hålla ett politiskt möte på Kronoparken i Karlstad under fredagsförmiddagen nästa vecka.

Nu har polisen gått igenom ansökan och beslutat att bevilja honom tillstånd att genomföra mötet – dock inte på den adress Paludan önskat.

I stället för Signalhornsgatan 10 – som Rasmus Paludan specificerat i sin ansökan – har polisen nu beviljat honom tillstånd på närliggande adressen Signalhornsgatan 11.

”Polismyndigheten beslutar att avslå din ansökan om att anordna allmän sammankomst på Signalhornsgatan 10 i Karlstad. Polismyndigheten beslutar vidare att ge dig tillstånd att anordna allmän sammankomst på Signalhornsgatan 11 i Karlstad, på den sida som vetter ut mot parkeringen” står det i beslutet.

Villkorat beslut

Anledningen till den marginella förändringen av adress för sammankomsten kan bero på framkomlighet.

– Det skulle kunna vara så att det blockerar framkomligheten så det är därför man ändrar från nummer 10 till 11, säger Diana Qudhaib.

Polisen tillägger dock att det kan komma ytterligare begränsningar i tillståndet beroende på hur sammankomsten utvecklas.

”Polismyndigheten förbehåller sig rätten att närmare anvisa exakt plats på den aktuella adressen som ska användas för den allmänna sammankomsten samt rätten att meddela ytterligare villkor för den allmänna sammankomsten beroende på omständigheterna den aktuella dagen”, skriver de.

Paludan ansöker om demonstration på KronoparkenEfter kravallerna – högerextreme politikern kommer till Karlstad
Kronoparken. Arkivbild.
Kronoparken. Arkivbild. Foto: Tommy Andersson

Artikeltaggar

Brott & blåljusDiana QudhaibKarlstadKronoparkenRasmus Paludan

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.