Hoppa till huvudinnehållet

Värmländskan vann Ironman i Jönköping – nu klar för VM

Publicerad:
Wilma Modig tog hem segern i Ironman 70.3 i Jönköping i klassen 18–24 år.
Wilma Modig tog hem segern i Ironman 70.3 i Jönköping i klassen 18–24 år. Foto: Privat

Under söndagen vann värmländska Wilma Modig, 22, sin åldersklass i Ironman 70.3 i Jönköping. Men det tar inte slut där.

Resultatet innebär att hon är klar för VM i Finland nästa år.

– Jag hade inte kunnat föreställa mig det, säger Modig.

I helgen avgjordes Ironman 70.3 i Jönköping, vilket är en hälften av en hel Ironman. Siffran indikerar på banans längd, 70,3 engelska mil.

De tävlande ger sig först ut på en 1,9 kilometer lång simtur, som följs upp med cykling i 90 kilometer och avslutas med 21 kilometers löpning.

Först över mållinjen i damklassen för tävlande mellan 18–24 år var värmländskan Wilma Modig, på tiden fem timmar, 13 minuter och 20 sekunder. Segermarginalen skrevs till tolv sekunder.

– Det är jättehäftigt. Helt otroligt skulle jag säga. Jag hade inte kunnat föreställa mig det, säger hon.

Segermarginalen blev tolv sekunder.
Segermarginalen blev tolv sekunder. Foto: Privat

2019 vann hon motionsklassen i en triathlon i Karlstad, men hon har aldrig vunnit en Ironman tidigare.

– Jag är jättenöjd. Jag körde samma lopp förra året och kom tvåa i min åldersgrupp, men tiden är mycket bättre i år.

Wilma Modig var drygt fem minuter snabbare i år. 2021 hade hon tiden fem timmar, 18 minuter och 33 sekunder.

Försöker vara positiv

Som en jämförelse med hur långt en halv Ironman är, så motsvarar löpningen samma sträcka som en halv maraton, som Göteborgsvarvet. Detta efter knappt två tredjedelar av Vansbrosimmet (tre kilometer) och knappt en tredjedel av Vätternrundan (315 kilometer).

Segern var Wilma Modigs första i Ironmansammanhang.
Segern var Wilma Modigs första i Ironmansammanhang. Foto: Privat

Inför loppets början var det lite nervöst, säger Wilma Modig.

– Det är lite skräckblandad förtjusning. Man tänker: ”Vad har jag gett mig in på?”, samtidigt som det är kul.

Men hon har hittat ett framgångsrecept: Positivitet.

– Nu tänkte jag väldigt mycket under loppet. Man håller på i några timmar. Men jag försöker hålla det positivt, oavsett vad som händer. Målsättningen är att alla som hejar på mig ska få någonting tillbaka. Jag tycker att de ska få positiv respons. Sen är det bara att ha roligt, jag körde bara för att ha kul.

Hur kan det se ut när du ger positiv respons?

– Det beror på hur trött jag är, men jag kanske vinkar, ger tummen upp eller säger ”heja heja!” tillbaka.

VM 2023

Helgens seger innebär att Wilma Modig får en biljett till VM i Finland nästa år, i samma åldersklass som hon sprang i Jönköping. Men om hon hade velat hade hon kunnat ställa upp i VM i USA redan i höst.

– Förra året var det bara i USA, men nu kunde man välja en eller båda, så då valde jag Finland. Framför allt eftersom VM i USA är redan i år så det är ont om tid. Sen är det ett stort projekt. Du måste frakta över cykeln och vara där någon vecka innan och vänja dig vid värmen och klimatet. Så jag valde det lilla projektet, säger hon med ett skratt.

Fram till VM väntar nu återhämtning och träning. Normalt tävlar Wilma Modig bara en gång per år, på grund av den fysiska och mentala urladdningen som det medför.

– Det är en stor mental anspänning. Cykeln ska fungera, man ska inte bli sjuk och man ska vara skadefri. Det är mycket runt omkring, säger Wilma Modig och fortsätter:

– Nu blir det lite uppehåll, sedan är det bara att komma i gång, röra på kroppen och komma in i sin vanliga träningsplan. Man får gå på känsla och ha kul.

”Målsättningen är att alla som hejar på mig ska få någonting tillbaka. Jag tycker att de ska få positiv respons.”, säger Wilma Modig.
”Målsättningen är att alla som hejar på mig ska få någonting tillbaka. Jag tycker att de ska få positiv respons.”, säger Wilma Modig. Foto: Privat

Artikeltaggar

TriathlonWilma Modig

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.