Hoppa till huvudinnehållet

Tidigare vd:n: ”Förstår att man vill skylla på oss när det kostar 20 miljoner”

Publicerad:
Sunne fastighets dåvarande vd Anders Svensson. Här i en av lägenheterna på Magasinsgatan i centrala Sunne. Arkivbild.
Sunne fastighets dåvarande vd Anders Svensson. Här i en av lägenheterna på Magasinsgatan i centrala Sunne. Arkivbild. Foto: Dan Enwall

Anders Svensson, före detta vd för Sunne fastighets AB, går till attack mot bolagets nuvarande ordförande och entreprenören Häggmarks.

Detta efter hisshaveriet i hyreshusen på Magasinsgatan, som NWT avslöjade.

– Jag är övertygad om att entreprenören bytt till en billigare produkt för att spara pengar, säger han.

NWT har nyligen berättat om problem med byggprojektet på Magasinsgatan i Sunne, som kostar det kommunala bostadsbolaget Sunne fastighets nästan 20 miljoner kronor.

Hisshaveriet kostar nästan 20 miljoner – Britt-Marie, 71, fastnade flera gånger

Av de dokument som NWT tagit del av framgår det att hissen som installerades var en annan variant än vad som stod i ritningen.

Häggmarks vd Tobias Nordlund har sagt att bytet skedde i dialog med Sunne fastighets och att bolaget godkände bytet.

Även Sunne fastighets ordförande Håkan Thorell har varit tydlig med att så var fallet.

– Absolut, det är klart att bolaget vetat om det, sa han i en tidigare intervju med NWT.

Ordföranden om hisshaveriet: ”Klart att bolaget vetat om bytet”

Men nu talar fastighetsbolagets före detta vd, Anders Svensson, ut om saken. Han kommenterar Håkan Thorells uttalande:

– Det är ju en helt ogrundad historia. Ingen på bolaget som var med då kan påstå att de vetat om hissbytet. Ingen av de här personerna, varken ordföranden Håkan Thorell eller vd:n för Häggmarks, var ju överhuvudtaget med på det här när jobbet gjordes.

Anders Svensson var vd för Sunne fastighets när projektet genomfördes år 2020, men slutade under hösten samma år efter en drabbning med ett kommunalråd.

Frykberger (M) om nya chefsavhoppet: "Kristina ville ha konflikt – hon sökte strid"

Enligt honom är det ett påhopp som bedrivs mot dem som jobbade med projektet.

– Men jag förstår att man vill ha någon att skylla på när det kostar 20 miljoner, och då skyller man på oss som jobbade med projektet då. Det är lite magstarkt.

Så vad menar du är den egentliga historien?

– Jag är övertygad om att de bytt till en billigare produkt för att spara pengar. Men jag har ju ingen aning om de i sin tur har blivit lovade av deras leverantör Globus att den skulle vara en likvärdig hiss, och att Häggmarks trott på det.

– Vi har inte diskuterat något byte av märke eller sort av hiss. Det bytet är ju någonting som Häggmarks gjorde helt på eget bevåg, det har aldrig blivit avstämt med oss. En sån viktig sak skulle ha stått i ett protokoll och skulle vi ha kommit ihåg.

Den tidigare vd:n, numera pensionär, är glasklar med var han tycker att ansvaret ligger.

– Skulden ligger helt och hållet på leverantören. De bytte ut hissen till en mycket billigare och enklare lösning utan att informera oss.

Tobias Nordlund skickar i ett mejl offerten från hissföretaget Globus, där det står att modellen levereras i utomhusutförande. Han menar vidare att Häggmarks har en god och öppen relation med Sunne fastighets.

– Häggmarks har levererat enligt Sunne fastighets önskemål och efter bästa förmåga i detta projekt, skriver han i ett mejl.

– Projektet är slutbesiktigat och därmed godkänt. Sunne fastighets har dessutom genomfört en internutredning som visade att entreprenaden är levererad enligt förfrågan.

Häggmarks vd Tobias Nordlund.
Häggmarks vd Tobias Nordlund. Foto: Häggmarks

”Tänker inte ta det via media”

Maja Hallberg var projektledare på Sunne fastighets under tiden för projektet, men har sedan en tid tillbaka slutat på bolaget.

– Det är väl lätt för den som inte har varit med i ärendet att säga vad man tycker, säger hon som en kommentar på Håkan Thorells uttalande.

Hon har tidigare sagt att hon inte har något minne av att hissbytet diskuterades med entreprenören. Hon kunde inte heller hitta några relevanta dokument som tyder på det.

– Jag står för det jag sa då, säger Maja Hallberg.

NWT har pratat med Håkan Thorell igen men han har valt att inte kommentera saken vidare, utan hänvisar till det han sagt tidigare.

– Jag tänker inte ha en dialog med en förre detta vd via media, säger han.

Artikeltaggar

Anders SvenssonHäggmarks byggmodulHåkan ThorellNyheterSunneSunne Fastighets AB

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.