Hoppa till huvudinnehållet

Mattila inte bara skidåkning – nu över fem mil vandringsleder

Publicerad:
Nya skylten visar vandringsleder i Mattila. Från vänster: Pierre Bäckman, Kurt Eide och Olov ”Skogs-Ola” Henriksson.
Nya skylten visar vandringsleder i Mattila. Från vänster: Pierre Bäckman, Kurt Eide och Olov ”Skogs-Ola” Henriksson. Foto: Morgan Bäckvall

Nu utvecklas området i och omkring turismanläggningen Mattila. Mattila natur- och kulturförening driver ett Leader-projekt som leder till nya leder, alltså vandringsleder.

”Vägvisare Mattila” heter en ny app, en digital guide över området.

Det var bråda tider för i fredags för Kurt Eide, som äger och driver Mattila fritid nordväst om Torsby, natur- och kulturguiden Olov ”Skogs-Ola” Henriksson och alla de andra som jobbat med nya natur- och kulturupplevelser i Mattila.

Den nya skylten skulle sättas upp, så att NWT fick bli först med att fotografera den.

Men allt ska ju vara rakt och snyggt innan, så det var ett enträget mätande och skruvande – och så kom bildtillfället.

Jarmo Suopanki och Jane Suopanki, Mölndal, Niklas Ahlborg, Göteborg och Kurt Eide. Och hunden Jackson förstås.
Jarmo Suopanki och Jane Suopanki, Mölndal, Niklas Ahlborg, Göteborg och Kurt Eide. Och hunden Jackson förstås. Foto: Morgan Bäckvall

– Finnskogens natur- och kulturpark är en organisation som ett antal kommuner och turistarrangörer är med i. Det är fem - sex norska kommuner och Torsby kommun som är huvudintressenter och turismföretag, som Kurt här i Mattila och föreningar som Mattila natur- och kulturförening, säger Olov ”Skogs-Ola” Henriksson.

Vi har satsat och inventerat för att ta fram natur- och kulturvärden i området
Olov ”Skogs-Ola” Henriksson

Leader-projektet har pågått i ungefär ett år och meningen är att lyfta fram Mattila och dess kulturvärden. Där ser vi vandringsleder som en väldigt viktig bit att nå natur- och kulturvärden.

John-Erik Henriksson, Karlstad, var en av de sista fast boende i Mattila finngård 1963 och återvänder för att se återuppbyggnaden efter branden 2020.
John-Erik Henriksson, Karlstad, var en av de sista fast boende i Mattila finngård 1963 och återvänder för att se återuppbyggnaden efter branden 2020. Foto: Morgan Bäckvall

– Vi har satsat på en helt ny led som heter Tapio-leden. Den är 1,6 mil. Sedan har vi förbättrat andra leder med mer spång. Alla leder är med start och mål i Mattila, säger Olov Henriksson.

Tre av lederna är certifierade som Värmlands-led.

Vandringslederna har sina egna sträckningar och skidspåren sina egna, så de sammanfaller inte.

Jessica Ahlborg med barnen Belle, 3, och Benjamin, 6.
Jessica Ahlborg med barnen Belle, 3, och Benjamin, 6. Foto: Morgan Bäckvall

– Vi har satsat och inventerat för att ta fram natur- och kulturvärden i området och där har vi skrivit en rad berättelser om besöksvärda platser. Dessa finns dels på en app som man kan ladda ned och få en liten filmad, inläst eller skriven berättelse, när man kommer fram till de olika platserna.

Utöver det kommer antal informationsskyltar att sättas upp. Även på norska sidan av gränsen, men mestadels på den svenska sidan.

– Vi kan stolt konstatera att vid trots covid-19 och andra utmaningar har genomfört cirka 80 procent av projektet, säger projektledaren Bengt Fjellstedt i ett pressmeddelande.

Artikeltaggar

MattilaTurism

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.