Hoppa till huvudinnehållet

Gubbarna tar över Källorna: ”Jag vet inte riktigt hur jag hamnade här”

Publicerad:
 Från vänster: Ingemar Strand, Joakim Strand, Mats Strömberg och Bill Zetterström. I bakgrunden anas Ingemar Strands foton från bilkyrkogården i Båstnäs.
Från vänster: Ingemar Strand, Joakim Strand, Mats Strömberg och Bill Zetterström. I bakgrunden anas Ingemar Strands foton från bilkyrkogården i Båstnäs. Foto: Christian Dyresjö

På lördag öppnar en ny utställning på Galleriet vid Källorna och besökaren kan förvänta sig både natursköna fågelmotiv och bilder av bilkarosser som sakta rostar bort i skogsmiljö.

Fyra konstnärer med både familj- och vänskapsanknytningar bereder en utställning där färger och uttryck varierar starkt - något som förstärker helhetsupplevelsen.

– Eftersom det bara var tjejer som ställde ut vid förra utställningen så tänkte vi att den här gången kör vi bara med gubbar. Det är ju populärt med jämställdhet nuförtiden, skrattar Kerstin Karlsson som driver Galleriet vid Källorna utanför Molkom tillsammans med Michael Nilsson.

Vi sitter i skuggan utanför galleriet med ”gubbarna”, Ingemar Strand, Joakim Strand, Bill Zetterström och Mats Strömberg samlade kring bordet. Men att kalla de för gubbar kanske är lite missvisande, i alla fall när det kommer till Joakim Strand, som är son till Ingemar.

– Jag vet inte riktigt hur jag hamnade här. Allt kom lite hux-flux. Jag började måla för ungefär två månader sen, säger Joakim blygsamt.

Ingemar Strand, som tidigare drev galleriet Arthouse i Karlstad, fyller i och berättar att Joakim visst målat längre än så. För ungefär tio år sedan sålde han nämligen tre tavlor som Joakim målat.

Joakim Strands tavlor är färggranna och uttrycksfulla. Den här tavlan blev till tack vare att Joakim hade lite duk och färg över. Förlagan är ett foto från en ukrainsk fotograf, vars namn är okänt.
Joakim Strands tavlor är färggranna och uttrycksfulla. Den här tavlan blev till tack vare att Joakim hade lite duk och färg över. Förlagan är ett foto från en ukrainsk fotograf, vars namn är okänt. Foto: Christian Dyresjö

– Efter det så slutade du måla! utbrister Ingemar skrattande.

När det blev tal om att ställa ut vid Källorna lyckades dock Ingemar få sonen att komma igång med skapandet igen och deras del av utställningen består av både målade tavlor och foton. Familjen Strand driver fortfarande Arthouse som numera mest sysslar med inramning och prints.

– Jag hade liksom försökt få en anledning att börja igen. I och med att vi jobbar med att rama in konst hela dagarna så blir man ju lite inspirerad. När den här utställningen kom på tal blev jag så illa tvungen att sätta igång, berättar Joakim Strand.

Fågeldagbok

Veteranen i gänget rent utställningsmässigt är Bill Zetterström. Hans del av utställningen består av fågelmotiv i olja som han haft med i en fågeldagsboksserie. Hans motiv har publicerats i olika fågelböcker genom åren och fågeldagboken är ungefär som en års-almanacka med fokus på fåglar.

– Jag har varit fågelskådare sen barnsben, berättar Bill Zetterström.

Även vännen Mats Strömberg är en inbiten fågelentusiast och han berättar att det var Bill som fick honom att börja måla.

– Bill sparkade igång mig för 15 år sedan, säger Mats.

Men han får snabbt mothugg när Bill utbrister:

Mats Strömberg fokuserar mest på fjärilsmotiv i sin del av utställningen.
Mats Strömberg fokuserar mest på fjärilsmotiv i sin del av utställningen. Foto: Christian Dyresjö

– 15? Nej, det var 30 år sedan!

Alla brister ut i skratt och sedan fortsätter fågelhistorierna då båda berättar om sina fågelresor runt om i världen. De mest sällsynta arterna de stött på genom åren kommer på tal.

– Jag såg en smalnäbbad spov i Marocko, den är antagligen utdöd nu, säger Bill Zetterström.

– I Indien såg jag en ibisnäbb men den mest sällsynta arten jag sett i Sverige måste vara blåstjärt, fyller Mats Strömberg i.

Det kanske är synd att säga det mitt under prunkande sommar men, ”Winter is coming”. Bill Zetterström har illustrerat många fågelböcker och visar upp ett urval från sin mångåriga produktion.
Det kanske är synd att säga det mitt under prunkande sommar men, ”Winter is coming”. Bill Zetterström har illustrerat många fågelböcker och visar upp ett urval från sin mångåriga produktion. Foto: Christian Dyresjö

Just fåglar och fjärilar från Sverige är vad deras del av utställningen består av och tillsammans med Ingemar Strand, som bland annat ställer ut foton tagna på bilkyrkogården i Båstnäs, och Joakim Strand, som har både expressiva, färgglada målningar men också lugnare akvareller och foton, finns det mycket att fästa ögonen vid.

– Att komma ut hit är också något mer än bara att se på konst, det är en naturupplevelse. Och kaffe och fika är gratis! tillägger Kerstin Karlsson.

Vernissage för utställningen sker på Galleriet vid Källorna nu på lördag klockan 12-18. Utställningen pågår till 30 juli.

Artikeltaggar

BåstnäsDjur och naturGalleriet vid KällornaIndienMarockoMolkomNöje/Kultur

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.