Hoppa till huvudinnehållet

Båtbuss på drift – sjöräddningen fick rycka ut: ”Någon som lossat”

Publicerad:
Sjöräddningssällskapet fick rycka ut och bogsera in en lösdrivande båtbuss.
Sjöräddningssällskapet fick rycka ut och bogsera in en lösdrivande båtbuss. Foto: Kasper Hillerström

Under natten mot tisdag låg båtbussen Elvy och drev runt i Vålberg. Räddningstjänsten och Sjöräddningssällskapet ryckte ut för att få tillbaka den till bryggan igen.

Detta är dock inte första gången som Elvy blivit utsatt för något på den dryga vecka hon funnits i Vålberg – utan femte.

Det var klockan 23.15 som larmet om båtbussen på drift kom in till SOS. Både räddningstjänsten och Sjöräddningssällskapet ryckte ut för att rädda Elvy, som båtbussen heter.

Större turbåt på drift

– Vi var egentligen där för att hjälpa räddningstjänsten, de hade inte tillräckligt stor båt för att dra tillbaka den, säger Kasper Hillerström, befälhavare Sjöräddningssällskapet Hammarö.

Båtbussen hade bara drivit några dryga hundra meter och kunde snabbt föras tillbaka till bryggan igen.
Båtbussen hade bara drivit några dryga hundra meter och kunde snabbt föras tillbaka till bryggan igen. Foto: Kasper Hillerström

Med tanke på den sena timmen fanns det inga passagerare ombord, utan båten låg och drev runt på vattnet.

Vet man hur den har kommit loss?

– Nej. Men man tror väl att det är någon som lossat den.

För Sjöräddningssällskapets del hör det inte till det vanliga att de behöver åka ut för att rädda båtbussar.

– Det är ytterst sällan. Men man får ställa upp för räddningstjänsten, de har bara en liten livräddningsbåt, den orkar inte dra.

Elvy hade dock inte drivit långt, bara runt några hundra meter.

– Det gick ganska snabbt, det var mer att ta sig dit. Vi åkte från Hammarö så det var en timme dit, så var vi säkert där i en 40 minuter och sen en timme hem.

Räddningsinsatsen gick ganska fort när väl Sjöräddningssällskapet var på plats.
Räddningsinsatsen gick ganska fort när väl Sjöräddningssällskapet var på plats. Foto: Kasper Hillerström

Utsatt flera gånger

Det är första sommaren som det finns en hållplats för båtbuss i Vålberg. Båten Elvy trafikerar därifrån två linjer, en till Borgvik och en till Hammarö.

– Vålbergsborna har varit väldigt glada att vi äntligen har fått till det här. De har gjort en jättefin brygga och allt där. Det har varit väldigt bra förutsättningar, utom att det är på en undanskymd plats, säger Lena Palmehn, båtbussansvarig på rederiet Skeppa, som kör på uppdrag av Region Värmland.

– Det är väldigt sorgligt att någon inte kan låta båten vara i fred. Det här är femte tillfället nu. Inte att den är lössläppt, det är första gången som de släppt den helt och hållet, men femte gången som det har varit åverkan på den.

Det gör att vi måste fundera på om vi överhuvudtaget kan ha en båtbusshållplats där.
Lena Palmehn

Vad har skett de andra tillfällena?

– Båten har varit delvis loss ett par tillfällen, de har tagit sig in i båten, stulit några småsaker, de har tagit en brandsläckare och utanför båten, på gräsmattan, sprutat ut allt innehåll i den. Det känns som busstreck, men det är allvarliga busstreck.

Då finns det misstankar om att det är en person som har gjort det här?

– Ja det är det ingen fråga om, där behöver vi inte tveka. Det är inte så att båten flyter i väg av sig själv, absolut inte. Båten har fått hjälp ut i vattnet.

Alla händelser har skett under en ganska kort period, då båtbussen bara gått från Vålberg i drygt en vecka.

Ersättningsbåt för träbåt

Händelsen kommer att anmälas och man vidtar även andra åtgärder för att försöka hålla båten fredad.

– Vi kommer försöka säkra båten så gott vi kan. Men egentligen är Elvy i starten en ersättningsbåt för en vacker träbåt, Sola III, som egentligen ska trafikera den här rutten. Och det kan jag säga på en gång, det är något vi allvarligt diskuterar, om vi överhuvudtaget kan flytta dit en träbåt om de ger sig på en plåtbåt på det här sättet.

Nya båtbussen Elvy i Vålberg. Arkivbild.
Nya båtbussen Elvy i Vålberg. Arkivbild. Foto: Amanda Forslund

Träbåten är likvärdig med de som går i Karlstad, varpå de nu inte vet om de vågar ta den till Vålberg eller inte.

– Det gör att vi måste fundera på om vi överhuvudtaget kan ha en båtbusshållplats där. Det är väldigt tragiskt för det påverkar så många människor, säger Lena Palmehn, och tillägger:

– Egentligen har vi en vädjan, som jag vill rikta till de som känner sig träffade. Snälla låt bli båten. Annars kommer vi inte kunna ha en båt där. Värna istället. De är hjärtligt välkomna att åka i stället.

Större turbåt på driftHär kommer båtbussens nya linje gå i sommar: ”Stor lycka för många”
Sjöräddningssällskapet. Genrebild.
Sjöräddningssällskapet. Genrebild. Foto: Marcus Ericsson/TT

Artikeltaggar

BåtbussBrott & blåljusSjöräddningssällskapetVålberg

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.