Hoppa till huvudinnehållet

Mammornas ilska över babysimmet på Sundstabadet – Cajsa, 20, blev utan plats

Publicerad:
Cajsa Lundh, 20, med sonen Harry, fyra månader, hade planerat för kursen i babysim i flera månader – men blev utan plats.
Cajsa Lundh, 20, med sonen Harry, fyra månader, hade planerat för kursen i babysim i flera månader – men blev utan plats. Foto: My Matson

Nyblivna mamman Cajsa Lundh, 20, hade planerat för Sundstabadets kurs i babysim i flera månader.

Men när tiderna släpptes under måndagen blev hon och flera mammor utan plats.

Frustrationen och besvikelsen är stor.

– Jag satt redo från 07.59 så det känns jättesurt, säger Cajsa Lundh.

Under halva graviditeten gick Cajsa Lundh och planerade för att sätta sonen Harry i kommunens babysimkurs på Sundstabadet.

Nu när sonen, fyra månader gammal, är tillräckligt stor för badhusets yngsta simklass (babysim nivå 1, tre till nio månader) var Cajsa Lundh mer än redo när platserna släpptes på Sundstabadets hemsida under måndagsmorgonen.

– Tiderna släpptes klockan 08 och jag satt redo från 07.59. Så jag var inte sent ute i alla fall, men vi kom inte ens in i bokningssidan.

Hon och sonen blev utan plats – till stor besvikelse.

– Jag hade planerat sedan halva graviditeten att anmäla oss till kursen. Det är viktigt för alla att bli trygga i vatten. Jag såg verkligen fram emot det här så det känns jättesynd.

I en mammagrupp på Facebook upptäckte Cajsa Lundh att det var fler Karlstadsmammor som blev utan plats – och som uttryckte sin besvikelse.

– Jag visste sen innan att det skulle vara ett stort tryck på bokningen, det hade en barnmorska berättat. Men jag är mest förvånad över att jag inte ens kunde komma in på sidan när jag var ute i så god tid. Hur tidig ska man behöva vara ute i så fall? Jag tycker att det erbjuds för lite platser. De räcker inte långt, så det känns jättesurt.

För Cajsa Lundh är den uteblivna kursplatsen en besvikelse på flera sätt.

– Det är mitt första barn, så man vill ju att någon berättar hur man ska göra för att öva vattenvana. Sen var det viktigt för mig att få träffa folk någonstans, som nybliven ung mamma så känner jag inte så många andra mammor.

För nyblivna Karlstadsmamman Cajsa Lundh var simkursen även än förhoppning om att lära känna fler mammor.
För nyblivna Karlstadsmamman Cajsa Lundh var simkursen även än förhoppning om att lära känna fler mammor. Foto: My Matson

"Väldigt högt tryck”

På Sundstabadet är de väl medvetna om att efterfrågan är stor.

– Det är ett väldigt högt tryck på våra kurser. Speciellt babysim och minisim är det alltid väldigt stort tryck på. Vissa kurser var fulla redan vid 08 i dag när bokningen öppnade, så vi märker av att det går fort, säger Robert Ojala, kommunikatör för Sundstabadet.

Under pandemin erbjöd de inte kurser som normalt och därför kan det även vara en extra hög efterfrågan just nu, tror Robert Ojala.

Varje simkurs för småbarn är på grupper mellan tio och tolv deltagare, säger han. Och kurserna har anmälningstillfällen på fyra gånger per år.

För den yngsta babysimkursen fanns det två olika starttillfällen under dagens anmälningar. Det gör att det finns runt 20 platser för bebisar mellan tre och nio månader.

– I och med hur populärt vi vet att det är, så försöker vi informera så gott vi kan om att det är ett hårt tryck och att det gäller att vara ute i god tid.

Hur många som blir utan plats mot sin vilja är svårt att svara på.

– Det är de som kontaktar oss och säger att de inte fått en plats som vi märker av. De hamnar på en reservlista och i nuläget är det tre namn på den. Vi väljer att hålla all kontakt via mejl för att hålla reda på tid och datum när folk hör av sig så att det blir ett rättvist system och ingen kan komma före i kön.

  • Robert Ojala är kommunikatör för Sundstabadet.
    Robert Ojala är kommunikatör för Sundstabadet. Foto: Helena Karlsson
  • Sundstabadets kurser för babysim har en hög efterfrågan.
    Sundstabadets kurser för babysim har en hög efterfrågan. Foto: Sanna Emanuelsson

Hur är utbudet mot efterfrågan tycker ni själva?

– Vi ser att det är populärt och vi är stolta över att så många vill delta i våra kurser. Vi gör så gott vi kan för att möta efterfrågan, men vi har endast ett visst antal bassänger och utbildad personal. I den bästa av världar skulle vi ha obegränsat av bägge delarna, men vi försöker att göra det bästa med det vi har för att göra Karlstadsborna så nöjda som möjligt.

– Det är över tusen personer per år som får möjlighet att delta i våra kurser. Vi skulle vilja ta in alla som skulle vilja besöka oss, men den möjligheten har vi inte för att kunna bedriva en så hög kvalitativ kurs som möjligt.

För Cajsa Lundh och sonen Harry får nu simkursen skjutas upp.

– Nu får vi vänta med det och hoppas på att vi kommer med vid nästa anmälningstillfälle. Vi får hoppas på att vi blir en av de 20 som får en plats i så fall, säger Cajsa Lundh.

Artikeltaggar

BabysimBarnFamiljFritid och livsstilSundstabadetSundstabadet

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.