Hoppa till huvudinnehållet

Rymden anfaller Luftslottet: ”Renodla? Det ska vara snårigt!”

Publicerad:
Jonas Liveröd lägger den egna karriären på hyllan under sommaren och sysslar enbart med aktiviteterna på Luftslottet. Inspiration till verksamheten, eller snarare till den känsla han vill komma åt, har han bland annat tagit från Museum of Jurassic Technology i Los Angeles.
Jonas Liveröd lägger den egna karriären på hyllan under sommaren och sysslar enbart med aktiviteterna på Luftslottet. Inspiration till verksamheten, eller snarare till den känsla han vill komma åt, har han bland annat tagit från Museum of Jurassic Technology i Los Angeles. Foto: Bohusläns museum

Luftslottet utanför Götene drivs av konstnären Jonas Liveröd från Kristinehamn. Under sommaren bjuds det på en rad spektakulära tillställningar där onsdagens ”Space is the Place” är en av höjdpunkterna.

Såhär i semestertider när ledigheten ska ”maxas” med allt vad man gått och drömt om att göra under vinterhalvårets mörkaste timmar kan det vara läge att ge lite kultur-tips för den som vill uppleva något totalt utanför ramarna.

NWT har tidigare skrivit om Kristinehamnsbördige konstnären Jonas Liveröd som numera huserar i Götene där han skapat Luftslottet, något han kallar en ”fri arena för oväntade kombinationer” inom den bredaste tolkningen av begreppet kultur.

Konstnär får stipendium - bygger luftslott

Eller? När jag frågar Jonas Liveröd hur man beskriver det som sker på Luftslottet är han väldigt tydlig med att han inte vill kalla det han gör där för en kombination av mat, film, konst, samlingar, föreläsningar och musik även om man på pappret skulle kunna koka ner det till det.

– Jag är som ett bångstyrigt barn nu och vägrar definiera det som händer här. Det är bra att det är flummigt och otydligt. Alla pratar om att man ska renodla sitt koncept men jag vill att det ska vara snårigt och kulturellt vildvuxet!

– Det jag gör här är främst för att förundra mig själv och andra, förklarar Jonas Liveröd.

The Space-lady

Och vad är det nu som händer? Jo, under sommaren finns en rad händelser planerade och redan nu på onsdag sker vad som skulle kunna kallas en av höjdpunkterna i programmet. Frågan är om Luftslottet kommer att stå kvar på marken efter det eller om det nu ger sig ut i omloppsbana runt Vintergatan?

Temat för kvällen är alltså rymden, titeln Space is the place resonerar tillbaka till jazz-ikonen Sun Ra som ju besökte jorden under några årtionden kring slutet på det förra århundradet och under kvällen kommer en annan ikon från det stora landet i väst att uppträda; den oefterhärmliga The Space Lady eller Susan Dietrich Schneider som hon egentligen heter.

The Space Lady har turnerat tidigare i Norden och gjort flera spelningar i bland annat Arvika och Stockholm. Förra året landade hon i Göteborg där den här bilden är tagen.
The Space Lady har turnerat tidigare i Norden och gjort flera spelningar i bland annat Arvika och Stockholm. Förra året landade hon i Göteborg där den här bilden är tagen. Foto: Hanna Eliasson

The Space Lady började som gatumusiker på 70-talet i Boston och sedermera San-Fransisco men bor numera i La Junta, Colorado.

– Den här bokningen är ett samarbete med Christian Pallin och var ett givet kort för mig. Space Lady är ute på sin sista turné nu och ska stanna kvar några dagar hos mig för att göra lite ”sommar-Sverige” efter spelningen, säger Jonas Liveröd.

"Nu finns Luftslottet på riktigt”

Han fortsätter med att beskriva hur han vill att Luftslottet ska erbjuda ”oväntade kombinationer” och berättar att han efter en stunds funderande kom på att journalisten Clas Svahn skulle bli det ”ultimata förbandet” till The Space Lady.

Clas Svahn som till vardags arbetar på Dagens Nyheter är även vice ordförande för Riksorganisationen UFO-Sverige och kommer att hålla en föreläsning om svensk UFO-historia.

– Jag har gillat Clas sen jag var liten, han är en fin kombo av en riktig ”Mulder-typ” (från tv-serien Arkiv-X) och sansad skeptiker, säger Jonas Liveröd.

På plats finns också konstnären och musikern Isak Sundström, känd bland annat från bandet Pascal, som arbetar på en ljudkomposition baserad på Den Liverödska Wunderkammarens dödsbibliotek, det vill säga den del av Liveröds egna museum som består av en stor samling texter som på ett eller annat sätt behandlar döden. Isak Sundström ska senare i höst framföra verket i en kyrka från 1000-talet men kommer under kvällen bjuda på något som Jonas Liveröd beskriver som en ”trailer” av vad som komma skall.

Efter föreläsning och konsert blir det film då George Meliés pionjära sci-fi filmer från tidigt 1900-tal visas och kvällen kommer även att bjuda på ”astronaut-inspirerad” mat.

Sommarens evenemang på Luftslottet

13 juli: Space is the place - Isak Sundström, Clas Svahn och the Space Lady (Utsålt)

23 -30 juli: Konstnären och stylisten Emilie Florin skapar en takmålning på Luftslottet.

30 juli: Lucha Libre VS Ericsson & Reuter - Mexikansk wrestling och vernissage för Emelie Florins takmålning.

13 augusti: Extasens spår - Sveriges psykedeliska historia presenteras genom en föreläsning av Leonidas Aretakis, aktuell med boken Extas i Folkhemmet.

20-27 augusti: Tvärdisciplinär slöjdresidens under en veckas tid.

27 augusti: Förundrans afton - Årets Je suis une pipe-stipendiet utropas! Publikt samtal om samlingar med Lasse Diding och Magnus Palm. Eccentriskt live-soundtrack till stumfilmer av Tias och forna VED-medlemmar och mycket mer.

Artikeltaggar

BostonClas SvahnDagens NyheterGöteneJonas LiverödMusikNöje/Kultur

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.