Hoppa till huvudinnehållet

Melinda, 34, vill rädda liv – prisad för sin produkt: ”Mycket mer än en app”

Publicerad:
Melinda Persson har vunnit SKAPA-priset.
Melinda Persson har vunnit SKAPA-priset. Foto: My Matson

Forshagabon Melinda Persson har skapat en app för riskhantering och säkerhetsinformation för att undvika allvarliga personskador inom industrin.

Nu har hon vunnit SKAPA-priset, Sveriges största innovationspris.

Melinda Persson är 34 år och driver bolaget DIRI Safety Solutions. Hon har utvecklat en app som bidrar med kunskap för både arbetsgivare och arbetstagare inom industrin.

– Det är en ganska komplex produkt, den ger så mycket. Värdet är så mycket mer än en app.

När hon själv arbetade inom industrin upptäckte hon att det var svårt att hitta rätt säkerhetsinformation.

Då föddes en idé.

– Jag ville hjälpa medarbetare och kollegor att få rätt information, men på vägen insåg jag att jag även hjälper arbetsgivare.

Foto: privat.
När Melinda arbetade inom industrin upptäckte hon att det var svårt att hitta rätt säkerhetsinformation. Senare föddes idén till den produkt som hon nu har vunnit pris för.

Appen hjälper arbetare att få rätt information om risker, skyddsutrustning och olyckshantering. Den ger även arbetsgivaren snabba riskanalyser, lagstöd och information om rätt skyddsutrustning.

– Det bästa är att vi hjälper till att rädda liv. Vi förändrar arbetsmiljön på ett positivt sätt och genom att fördela säkerhetsinformation kan vi bidra till en bättre säkerhetskultur.

Nu har hon vunnit Sveriges största innovationspris, SKAPA-priset, för sin produkt.

– Det känns helt galet bra. Det bekräftar att vi är på rätt väg, att vi är innovativa och nytänkande.

– Även om produkten inte är ute på marknaden än så har vi agendan att driva det här till förändring och vi vill göra skillnad, säger Melinda Persson.
– Även om produkten inte är ute på marknaden än så har vi agendan att driva det här till förändring och vi vill göra skillnad, säger Melinda Persson. Foto: My Matson

Som vinnare i Värmland får hon även tävla igen i den nationella tävlingen i Stockholm.

– Jag hoppas de ser vilket värde vi kan erbjuda samhället. Även om produkten inte är ute på marknaden än så har vi agendan att driva det här till förändring och vi vill göra skillnad. Jag hoppas att man ser potentialen på samma sätt som vi ser.

Hon fortsätter:

– Oavsett hur det går så är det enormt stort att få komma dit och representera Värmland. En vinst hade varit roligt, men bara att få följa med är sjukt häftigt.

Melinda har sedan barnsben gillat entreprenörskap och drivs av personlig utveckling. Hon hoppas på att hitta aktörer som brinner för samma sak, så de kan bygga ett stort bolag som faktiskt gör skillnad.

Melinda Persson har redan nu planer på att lansera produkten utanför Sverige.
Melinda Persson har redan nu planer på att lansera produkten utanför Sverige. Foto: My Matson

Har ni några planer på att lansera produkten utanför Sverige?

– Ja, den målsättningen finns redan nu. Vi jobbar redan idag med frågan om hur ska vi kunna utveckla produkten så vi kan ta med den till andra länder.

Vad har du för framtidsdrömmar?

– Att få bygga ett bolag från grunden så att det blir riktigt stort. Det känns häftigt.

Artikeltaggar

FöretagandeForshagaIndustrierITNäringslivSKAPA

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.