Hoppa till huvudinnehållet

Staffan Ernestam: ”Lerin är en av Sveriges mest intressanta konstnärer”

Publicerad:
I ateljén på Öland, ”vid kanten till Allvaret”, skapar Staffan Ernestam sin konst som gärna får vara i stort format. På utställningen i Västra Ämtervik blir det en ”salig blandning” av verk i olika tekniker från de senaste tio åren.
I ateljén på Öland, ”vid kanten till Allvaret”, skapar Staffan Ernestam sin konst som gärna får vara i stort format. På utställningen i Västra Ämtervik blir det en ”salig blandning” av verk i olika tekniker från de senaste tio åren. Foto: Bengt Kallenberg

Sommarturné med Mats Ronander, solo-skiva på g, och nu sin första konstutställningen i Värmland på tio år. Staffan Ernestam har många järn i elden och minns tiden i Sven-Ingvars med värme.

Nu blickar han framåt genom utställning Retrospektiv på Strandberg Elofsruds Konst i Västra Ämtervik.

– När jag målar kan jag fullständigt skita i normer, säger Staffan Ernstam.

De flesta känner nog Staffan Ernestam som mångårig gitarrist i Sven-Ingvars och aktiv musikant i en mängd andra projekt. Färre känner kanske till hans konstnärliga ådra, något som han verkat lite i det dolda med, men som ändå resulterat i 25 utställningar runt om i landet genom åren. Nu är han åter aktuell på konstfronten i och med utställningen Retrospektiv på Strandberg Elofsruds Konst i Västra Ämtervik som öppnar den 29 juli.

– Jag har legat lite lågt med konsten de senaste åren, inte haft en utställning på tre-fyra år. Istället har jag turnerat mycket men nu ska det bli otroligt spännande att ställa ut igen, säger Staffan Ernestam.

Turnerat, i pandemi-tider tänker ni? Ja, det är just vad han har gjort. När restriktionerna härjade ringde Staffan Ernestam upp sin gamla vän Mats Ronander och drog ut på en intim trädgårds-turné under förra sommaren, något han även är sysselsatt med den här sommaren.

– Egentligen hade jag inte några tankar på att ställa ut i sommar men så hörde min gamla polare Johan Strandberg av sig och frågade om jag inte ville komma till hans galleri och visa nåt. Och då kunde jag ju inte säga nej!

Staffan Ernestam och Johan Strandberg känner varandra sedan uppväxten i Örebro där de hängde mycket under gymnasietiden och att få ställa ut i Värmland igen är något som Staffan gärna ställde upp på.

– Det är nog tio år sedan jag ställde ut här sist och jag har ju starka kopplingar till Värmland i och med musiken så det är klart jag gillar att komma tillbaks!

”Off-perioder”

Förutom att ha spelat med Sven-Ingvars i tjugo år, något han minns som en väldigt kul tid (”det var en fin orkester”), frontar Staffan Ernestam numera bandet Jeremias Session Band där även Ingvar Carlsson är med och spelar dragspel, och han har också kompat artister som Lill-Babs och Magnus Lindberg genom åren.

Han berättar att en soloskiva också är under produktion och att konsten är något han har sysslat med under sina ”off-perioder”, det vill säga tiden då han inte varit ute och spelat och turnerat.

– Måleriet har varit som en avkoppling för mig och något jag enbart har gjort för min egen skull. 2007 fick jag dock en förfrågan från Örebro Slott där de plötsligt fått en avbokning. Han som hade hand om det där visste ju om att jag målade och undrade om inte jag kunde ställa ut.

– Så jag gjorde det och det gick ju jättebra. Sen dess har det bara rullat på kan man säga, berättar Staffan Ernestam.

Skapar sin konst gör han i ett renoverat länsbussgarage på Öland, en av tre platser som han kallar sitt hem, där han har ateljé tillsammans med sin flickvän. En 300 kvm stor byggnad där han kan ”sträcka ut sig” och får plats att hålla på med sitt.

– Håller man på med musik blir det ju alltid en större process än en själv. Även om du bara sitter hemma och skriver låtar. Vid något tillfälle behöver du koppla in andra folk för att det ska bli nåt, en producent till inspelning, musiker och arrangörer till gig eller så. Det blir många inblandade.

– I konsten behöver jag inte blanda in någon annan, jag behöver inte ens visa upp någonting om jag inte vill. Där kan jag vara både ”producent”, ”musiker” och ”arrangör” och det ger helt klart en annan frihet. Men rent kreativt är det en liknande process, säger Staffan Ernestam.

Han förtydligar processen genom att berätta hur både konst- och musikskapandet börjar med att han har en bild eller idé ”i skallen”.

Staffan Ernestam som vi är vana att se honom, med en gitarr i näven. Spelar det gör han fortfarande i allra högsta grad och under sommaren ger han sig ut på turné med Mats Ronander.
Staffan Ernestam som vi är vana att se honom, med en gitarr i näven. Spelar det gör han fortfarande i allra högsta grad och under sommaren ger han sig ut på turné med Mats Ronander. Foto: Per Knutsson

– Man vet ungefär vad man vill åt, ”jag vill göra nåt åt det där hållet”, eller ”jag vill uttrycka nåt sånt här” liksom.

– Sen kanske det inte blir exakt som man tänkt sig alltid, men målar jag en tavla som jag inte blir nöjd med kan jag bara måla över den sen! Spelar jag in en låt där jag haft en viss idé och sen märker att det inte funkar så är den idén förbrukad. Den hamnar i sopkorgen, förklarar han.

Väcker något

Frihet är något Staffan Ernestam återkommer till:

– Inom musiken når man ofta en punkt där man kopplar på hjärnan, ”är det för akustiskt, är det för hårt, ska man ha en synth här, är det modernt nog?”. Man börjar analysera det man håller på med.

– När jag målar kan jag skita fullständigt i normer och vad som är inne eller ute. Det är ju också de konstnärer som är lite rock'n'roll som är mina förebilder, fortsätter Staffan Ernestam.

Popkonsten från 60-talet ser han som en stor inspirationskälla och han nämner bland andra Robert Rauschenberg. Även en av 80-talets stora New York konstnärer Jean-Michel Basquiat har påverkat honom.

– Sen är det många spanska konstnärer som jag gillar, Antoni Tàpies och Miquel Barceló men även Bengt Lindström här från Sverige.

Det är det abstrakta som Staffan Ernestam finner mest tilltalande, det ”fotografiska” har aldrig tilltalat honom. Återigen drar han paralleller till musiken och säger att han tänker i ”musikaliska termer” även när han målar.

– Med till exempel Basquiat eller Bengt Lindström så händer det ju någonting när man kollar på deras verk. Det väcker något.

Han fortsätter:

– Jag är inte intresserad av att efterlikna något som ”har varit”, som att framföra ett stycke av Beethoven så exakt som möjligt till exempel eller att måla något som ser ”verkligt” ut.

Hyllar Lerin

Men han dömer inte ut all typ av föreställande konst. I sitt resonemang lyfter han fram Lars Lerin som ”Värmlands, eller kanske Sveriges, mest intressanta konstnärer”.

– Det är ju föreställande men också konst som förmedlar en stark känsla, säger han.

Till utställningen i Västra Ämtervik är det inte bara målningar som kommer att visas. Att han valt namnet Retrospektiv beror just på att det är något av en ”best of”-utställning det handlar om.

– Det blir en salig blandning av det jag har gjort de senaste tio åren. Jag försöker anpassa mig efter lokalen och kan inte dra med mina allra största akryltavlor till exempel, men några blir det såklart.

– Den röda tråden blir i princip att det är jag som har gjort det och det var något vi bestämde från början så det kommer också att vara grafik och mixed-media. Det kändes kul!

Mixed-media beskriver han som ett slags collage-arbete och han nämner även att han gjort en en serie målningar med rockartister där bland andra Sven-Erik Magnusson finns med, tillsammans med andra legendarer som Tom Petty och Bob Dylan.

Sven-Erik Magnusson är såklart med på ett hörn i utställningen.
Sven-Erik Magnusson är såklart med på ett hörn i utställningen. Foto: Privat

– På samma sätt som med musiken så kan man inte bara köra upptempo-låtar, det behövs ibland att man slänger in en ballad eller nåt som sticker ut. Så ser jag på den här utställning. Det mesta som kommer att visas har inte heller ställts ut i Värmland tidigare, säger Staffan Ernestam.

Utställningen Retrospektiv på Strandberg Elofsruds Konst i Västra Ämtervik har vernissage torsdagen den 28 juli kl 16.00.

Artikeltaggar

Bob DylanIngvar CarlssonJohan StrandbergLars LerinNöje/KulturÖlandSven-Erik MagnussonVästra Ämtervik

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.