Hoppa till huvudinnehållet

Värmlands influencers listar sina smultronställen: ”Både lugn och eufori”

Publicerad:
Manfred Erlandsson bor numera i Stockholm men åker regelbundet till Värmland. Han säger sig sakna både ”lugnet och euforin” som han finner här.

Som första-gångs-besökare till Värmland kan det vara svårt att orientera sig bland alla aktiviteter och häftiga platser att besöka. Ett nätt behov av guidning är inte alltid fel och vem kan vara bättre att rådfråga än värmlänningarna själva?

Vi bad tre av Värmlands mest framgångsrika influencers att avslöja några av sina smultronställen och här är svaren vi fick.

Manfred Erlandsson är född i Forshaga och är idag en av Sveriges mest framgångsrika Youtubers med sina 297.000 följare. Numera bor han i Stockholm men värmlänningen i honom lever så klart kvar.

– Har man varit i Värmland en gång, då är det stor chans att man vill komma tillbaks! När jag tänker på varför turister lockas hit så tänker jag varför jag själv återkommer gång på gång, trots att jag bott i Stockholm de senaste 4 åren.

– Utöver att jag har min familj här, så kan jag sakna lugnet och euforin som jag förknippar med Värmland. Mycket beror nog på alla underbara människor som finns här, som sprider glädje och värme. Dessutom är det en fantastisk vacker miljö på många platser runtom, inte minst längs med Klarälven och runt Fryken, säger Manfred Erlandsson och kommer sedan in på vilka semestertips han har till läsarna.

Rotnäs Gård

Rotnäs gård ligger ungefär mitt emellan Karlstad och Molkom och är enligt Manfred Erlandsson ett ”idylliskt café med liten butik”. Här kan du få hembakade bullar, glass och även pizza och butiken är fylld av inredningsartiklar. Är du djurintresserad finns det hundar, katter och hästar på gården.

– Gott fika, många hästar och mycket trevlig personal! konstaterar Manfred Erlandsson.

Youtubern: "Det finns sidor av mig själv jag inte vill visa"

Båtbussen i Karlstad

Båtbussarna har funnits i Karlstad sedan 2008 och har både turer inom staden och till närliggande städer som Kristinehamn och Grums via Vänerns skärgård. Vill du få en fin blick över sjölivet i områden är en tripp med båtbussen att rekommendera. Manfred Erlandsson tipsar bland annat om att ta båtbussen till Mariebergsskogen för att säja hej till djuren.

Gamla Kraftstationen i Deje

Detta är en verklig pärla som bland annat vunnit Värmlands Turismpris 2021. Gamla Kraftstationen i Deje är just vad namnet avslöjar och är i huvudsak en konsthall med ett väldigt omtyckt café. Den gamla industrimiljön ger en vacker inramning i den grönskande trädgården och årets utställare innefattar bland annat konstnären Carolina Falkholt.

– Njut av konst och gott fika i en häftig lokal, säger Manfred Erlandsson.

Passa på i år, framtiden för denna häftiga lokal är osäker!

”Rätt hemmakär”

Sandra Östlind är en av Värmlands mest framgångsrika influencer som via Instagram-kontot Sandrashem når över 85.000 följare från sitt hem i Borgvik, en plats som hon trivs på. När vi ber henne att lista några sköna sommarpärlor är det just i hemmamiljön hon börjar och hon skrattar till när undertecknad undrar om hon är lokalpatriotisk.

Sandra Östlind gillar loppisar och mindre caféer, men är också otroligt hemmakär.
Sandra Östlind gillar loppisar och mindre caféer, men är också otroligt hemmakär. Foto: Sandra Östlind

– Hela Borgvik är ju sån fin miljö och många har inte varit här. Kommer man hit blir man ofta förbluffad över hur vackert det är här och hur mycket det finns att göra.

– Jag är ju rätt hemmakär och jag gillar de här mindre ställena, caféer och loppisar. Vi har ju väldigt många småpärlor och Värmland är så fint i sig, det är en upplevelse bara att åka omkring här, berättar Sandra Östlind.

Sliperiet

Sliperiet ägs av Oscar Magnusson som vi annars är vana att se som frontman i Sven-Ingvars. Sedan 2009 driver han det här beundransvärda projektet som innefattar både en konsthall och en gastronomiskt tilltalande restaurang. Verksamheten har tilldelats flera priser genom åren för sitt innovativa tänkande och driv för att sätta landsbygden på kartan.

Kungskvarnen

Kvarnen i Borgvik byggdes 1853-1854 och är en anmärkningsvärd byggnad i bland annat gråsten. Här huserar numera en familjedriven restaurang och hotell som är väl värt ett besök. Här bjuder man på både hemlagat och hembakat med lokala råvaror i så stor mån som möjligt.

Influerarens nya butik ska dra blickarna till Borgvik

Johans Diversehandel

Beläget i Värmskog, ungefär 35 minuter från Karlstad ligger detta smultronställe.

– Det här är en loppis i en gammal skola som jag tycker är väldigt fin, och som är populär. Det ligger ju en bit utanför och inte så många kanske vet om den. Loppisar brukar ju vara väldigt uppskattat, och i Värmskog finns även ett fint café med fantastiska räksmörgåsar, säger Sandra Östlind.

Wikfors Bruk

Längst med E18 i Långserud hittar du den här magnifika byggnaden som 2020 prisade för Sveriges bästa besöksmål. Med anor från 1600-talet finns här en vacker och gammal bruksmiljö som erbjuder lite allt möjligt.

– Det här är ett jättestort ställe med flera olika butiker. De har även våfflor, stenugnsbakad pizza och ett ölbryggeri, så det finns lite olika saker att göra här, säger Sandra Östlind.

Värmlandsinfluencern Sandra, 32, utökar lyxvillan med pool

”Gaming hela tiden”

Tobias Skogman, mer känd som Keku på sociala medier, bor på Hammarö och har 141.000 följare på Youtube. Från att först sysslat med främst spelvideos innehåller hans kanal nuförtiden mest videos med humor i, som när han exempelvis låtsas vara en gammal man på Facebook och irriterar ihjäl folk.

När det kommer till sommarnöjen säger Tobias Skogman att han helst sitter framför datorn och spelar WoW (World of Warcraft), ”det är min grej”.

– Det är gaming hela tiden. Lite frisbeegolf kanske, då och då, fortsätter han.

Mycket gaming blir det under sommaren, erkänner Tobias Skoglund alias Keku. Tar han sig utanför dörren är det dock frisbeegolf som gäller.
Mycket gaming blir det under sommaren, erkänner Tobias Skoglund alias Keku. Tar han sig utanför dörren är det dock frisbeegolf som gäller. Foto: Frida Flodkvist

Skutbergets Discgolf

Tobias Skoglund tipsar om frisbeegolfbanan på Skutberget utanför Karlstad som är en av Sveriges 4-stjärniga discgolfbanor.

– Jag har märkt att det blivit mer poppis på senare tid, säger Tobias Skoglund.

Banan är öppen för allmänheten utan vare sig kostnad eller bokning och på Skutberget finns det även både minigolf och en mountainbikebana för den som kastat färdigt.

Lista: Här är Värmlands största influencers

– På Skutberget finns det ju också en nakenstrand! Där finns det mest tjocka gamla gubbar om man skulle vara sugen att titta på det, utbrister Tobias Skoglund.

Lite överraskad är jag tvungen att fråga om det är något som han brukar gå till men, nej:

– Det dröjer nog! När jag blir en tjock gammal gubbe så kanske jag börjar gå dit men i dagsläget finns det nog ingen större risk att stöta på mig där, skrattar han.

Alpackor är trevliga och mysiga djur.
Alpackor är trevliga och mysiga djur. Foto: Sofie Sköld

Karlstad Alpackagård

Detta är en kul plats för både barn och vuxna. Här kan man boka in en rad olika alpacka-relaterade events, som exempelvis alpacka-vandring eller varför inte ta en fika inne hos alpackorna?

Gården erbjuder också en rad olika terapi-former där djuren har en väsentlig del. Ägaren Nina är utbildad psykoterapeut med inriktning mot konst och talar gott om alpackans förmåga att skapa ro och trygghet hos exempelvis barn inom autism-spektret eller äldre med demens.

Sunne Sommarland

– Det var längesen jag var där själv men jag minns att jag hade väldigt kul där som barn, berättar Tobias Skoglund när han nämner Sunne Sommarland.

Sommarlandet är fullt av framförallt vattenattraktioner som får vilken tioåring som helst att tro att de hamnat i paradiset. Ett verkligt vattenhål för barnfamiljer där det även finns en mer avkopplande del som kallas Lazy River.

Naturum Värmland

Ett naturum är ett centrum för besökare till ett naturområde och just det här ligger i Mariebergsskogen, vid Vänerns strand i Karlstad. Här kan du få tips om vandringsleder, titta på intressanta utställningar och som Tobias Skoglund säger ”få känna hur det luktar inuti en myrstack” eller ”mata en lax med dret så att den säger blä”. Även om naturintresset inte kanske är på topp från hans sida säger Tobias ändå att det finns ”massa jätteroliga grejer” här och ser Naturum som en bra plats att besöka.

Här finns även en restaurang och café och Mariebergsskogen är ju ett epicentrum när det gäller sysselsättningar för barn och naturintresserade över lag. Titta in och lär dig något nytt!

EPA-strögare/Volvo-raggare

Tobias Skoglund kommer in på en lite mer allmän ”sevärdhet” och nämner de för värmlänningarna välbekanta fenomenet EPA-strögare och Volvo-raggare. Kärt barn har många namn och man kanske skulle lägga till pilsner-bil till vad som brukar beskriva dessa fordon som syns och hörs året runt i landskapet.

– Är man från en plats där det här inte finns så är det här ju en sevärdhet. Jag hade en kompis från Göteborg här en gång och han blev både intresserad och fascinerad av de som hängde runt med sina bilar.

– Varenda femtonåring glider ju runt i nån variant av sån där bil nu, det har verkligen exploderat från när jag var ung. De är lite skeva och åker runt och dunkar plåt i ungefär varje kommun. De skakar ibland mer än de rullar, skrattar Tobias Skoglund.

Efter mobbningen – Keku gör karriär på Youtube

Artikeltaggar

BorgvikCarolina FalkholtDejeForshagaFritid och livsstilGrumsHammaröKarlstadKristinehamnManfred ErlandssonMariebergsskogenMolkomOscar MagnussonSandra ÖstlindSommarVärmlands TurismprisVärmskogYoutube

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.