Hoppa till huvudinnehållet

Fältare ska göra Säffle tryggare för ungdomar

Publicerad:
Kommunen har i samarbete med Svenska kyrkan anställt tre fältarbetare som ska arbeta förbyggande mot alkohol, droger och kriminalitet bland unga på stan.
Kommunen har i samarbete med Svenska kyrkan anställt tre fältarbetare som ska arbeta förbyggande mot alkohol, droger och kriminalitet bland unga på stan. Foto: Diana Dragic

Del tre av ST:s serie Droger bland unga handlar om kommunens satsning på fältare, vars närvaro på stan förväntas minska droganvändning, alkoholkonsumtion och våld bland unga i Säffle kommun.

Under det senaste mötet i samverkansgruppen Trygg i Säffle signalerade polisen, socialtjänsten och Ungdomens hus oro gällande alkohol och droger samt hot, våld och gängbildningar bland unga i kommunen.

Efter mötet rapporterades läget till kommunledningen, som sedan dess har avsatt medel för att resursförstärka och därmed öka vuxennärvaro på stan under sommaren.

Förebygger drogmissbruk

Ett led i arbetet är att kommunen i samarbete med Svenska kyrkan nu har anställt tre stycken fältarbetare vars uppdrag är att etablera och bevara relationer till ungdomar i kommunen. Detta förväntas i sin tur motverka drogmissbruk och kriminalitet eftersom fältarbetarna ska röra sig i de offentliga miljöer där ungdomar vistas, meddelar Kerstin Belander, avdelningschef för individ- och familjeomsorg.

– Vår förhoppning är att vi med hjälp av dessa gemensamma resurser ska kunna mildra den oro som finns och skapa en lugn och fin sommarmiljö i Säffle för våra ungdomar.

De som har blivit anställda för uppdraget av socialtjänsten heter Asef Ahmadi och Pernilla Schützer. De ska även samarbeta med ytterligare en resurs som Svenska kyrkan bistår med. Hon heter Maria Halldén, och har i sitt yrke som diakon lång erfarenhet av både socialt arbete och att jobba med individer med drogproblem.

Från vänster: Asef Ahmadi, Maria Halldén och Pernilla Schützer.
Från vänster: Asef Ahmadi, Maria Halldén och Pernilla Schützer. Foto: Säffle kommun

Säffle-Tidningen har träffat Asef och Maria som berättar mer om uppdraget och hur de upplever situationen på stan.

Utgår från Ungdomens hus

Under sommaren arbetar fältarna kvällar och nätter tre gånger i veckan. Varje pass utgår från Ungdomens hus, där tanken är att lära känna de ungdomar som vistas på fritidsgården.

– I början av kvällen är det väldigt lugnt på stan. Då brukar vi först vara här i en till två timmar för att prata med och lära känna ungdomarna. Vi berättar för dem vad vi jobbar med och vad det är för arbete, säger Asef.

– Tanken är ju också att vi ska samarbeta med personalen här på Ungdomens hus. Till exempel genom att de kompletterar om någon av oss ordinarie är sjuka, och fördelen med det är ju att de känner många ungdomar och redan har jättebra kontakt med dem, säger Maria.

  • Foto: Diana Dragic
  • Foto: Diana Dragic
  • Foto: Diana Dragic
  • Foto: Diana Dragic
  • Foto: Diana Dragic

Vad tycker ungdomarna som ni pratar med om den här satsningen?

– Det är lite olika. Vissa tror att vi är här för att spionera på dem. I och med att vi är anställda av socialtjänsten kanske det blir svårt för vissa att skilja på socialtjänsten och oss fältarbetare. Då får vi försöka förklara att vi är anställda av dem men att vi inte har samma uppdrag, säger Asef och fortsätter:

– Men de flesta tycker att det är bra att vi är här och en del säger att det känns tryggare att vara ute om kvällarna nu, berättar Asef.

”Hittills väldigt lugnt”

Sedan satsningen startade i början av juni har Maria och Asef hunnit jobba några vardagar och helger. Än så länge upplever de situationen på stan som lugn, och de tror att deras närvaro på stan samt kontakt med ungdomarna har en positiv effekt.

– De gånger som vi har jobbat har det hittills varit väldigt lugnt. Det har mest hänt saker utanför Säffle. Men vi märker att ryktet om att vi är ute sprider sig, och från de grupper av ungdomar som vi möter får vi bra information om vad som händer i stan som vi kanske inte känner till, säger Maria.

– Vi är glada att det är lugnt i stan, men vi tror att det här behövs. Att det är en bra start att ha ett sådant här förebyggande arbete, säger Asef.

Maria Halldén har lång erfarenhet av socialt arbete och att jobba med personer som befinner sig i missbruk. Asef Ahmadi har tidigare jobbat med ungdomar på HVB-hem samt som studiehandledare på Herrgårdsgymnasiet.
Maria Halldén har lång erfarenhet av socialt arbete och att jobba med personer som befinner sig i missbruk. Asef Ahmadi har tidigare jobbat med ungdomar på HVB-hem samt som studiehandledare på Herrgårdsgymnasiet. Foto: Diana Dragic

Hur kan en kväll på jobbet se ut? Vilka platser besöker ni?

– Det är olika från gång till gång och mycket beror på vädret. Är det varmt och soligt vet vi att många ungdomar håller till vid badplatser så då åker vi ut dit och kollar läget. Annars går vi en runda runt stan, förbi skolorna där de brukar spela basket och lite senare på kvällen går vi till McDonald’s där de brukar hänga och äta mat, säger Asef.

Samplanerar

Fältarna samarbetar inte bara med Ungdomens hus, utan också med polisen och andra föreningsnattvandrare, som också har fått medel från kommunen för att kunna vara ute oftare.

– Vi brukar träffa polisen här när vi börjar på kvällen och då får vi alltid direktnummer till dem ifall det skulle ske något allvarligt. Vi samarbetar även med föreningsnattvandrare som också utgår från Ungdomens hus på helgerna för att vi ska kunna planera kvällen tillsammans. När vi har varit ute ett tag brukar vi träffas igen för att stämma av hur kvällen har gått och planera vidare. Det är ett bra samarbete, säger Asef och Maria.

Vad stöter ni på för problem när ni arbetar?

– Även om vi inte har stött på några problem än så kan det ju hända att man någon gång möter en ungdom som är väldigt ensam eller kanske berusad. I första hand ska vi då försöka få personen att ge oss kontaktuppgifter till föräldrarna. Vill de inte det har vi möjlighet att kontakta socialjouren som kan ge oss råd och bedöma vilka åtgärder man kan ta till, men skulle det vara något allvarligt gäller det ju som för vem som helst att man ringer ambulans, säger Maria och Asef.

Ska utvärderas

Efter sommaren ska satsningen på fältarbetare och extra resurser till föreningar som bidrar med vuxennärvaro på stan utvärderas. Eventuellt kommer det att tas fram en plan för ett mer långsiktigt fältarbete även efter sommaren.

– Egentligen är det för tidigt att säga något om hur det här kommer att påverka läget på stan och de ungdomar som man känner en viss oro över. Det viktigaste nu är att informationen om att vi finns kommer ut. I slutet av sommaren får man göra en utvärdering om hur det här förebyggande arbetet har fungerat, avslutar Maria och Asef.

Artikeltaggar

NarkotikaNyheterSäffleTrygghetsarbete

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.