Hoppa till huvudinnehållet

Efter år av renovering – då kan Freja vara tillbaka i trafik

Publicerad:
S/S Freja Af Fryken har inte gått turer på Fryken på några år. Men i sommar har föreningen bakom båten stort hopp om att det ska ske igen.
S/S Freja Af Fryken har inte gått turer på Fryken på några år. Men i sommar har föreningen bakom båten stort hopp om att det ska ske igen. Foto: Arkivbild

Det är några år sedan S/S Freja af Fryken trafikerade sjöarna. Men i sommar finns gott hopp om att det ska kunna ske igen.

Ångbåten S/S Freja af Fryken var under många år ett populärt transportmedel på Fryken, men de senaste sju åren har båten inte gått i trafik.

Fartyget har haft omfattande renoveringsbehov, och det har lagts otaliga arbetstimmar på att rusta upp henne.

Freja på väg i sjön: ”Runt midsommar hoppas vi på”Värmländska fartyg får del av ekonomiskt stöd

I sommar kan det däremot vara dags för nya turer på Fryken. Freja har legat i sjön sedan augusti, och det sista jobbet på båten är gjort.

– Vi jobbade på under hösten med sådant som passar. Det var fortsatt lite coronavarning, så vi hade inte så bråttom att få den klar. Vi tänkte att vi fick ladda för att jobba på vårkanten och det har vi gjort. Vi gjorde pannbesiktning i går och väntar på resultat. Det som återstår är att Transportstyrelsen ska besiktiga båten. Vi är inne i semestertider nu så det finns inte så många inspektörer att få tag på. Vi får vackert vänta på vår tur, säger Ing-Britt Bergström, ordförande för Ångbåtsföreningen Freja.

Medan båten har legat i hamn i Fryksta har föreningen tagit emot grupper som har fått guidade visningar på båten och fått ta del av Frejas historia. Om allt går enligt planerna kommer Freja åter göra turer den 21 juli när föreningen arrangerar ett evenemang några dagar innan årsdagen av båtens förlisning – som inträffade den 23 juli 1896.

– Är den besiktigad kan vi köra. Annars är besökarna välkomna ombord och känna atmosfären och få höra om båtens historia, säger Ing-Britt Bergström.

Under sommaren hoppas Frejas vänner att det blir full fart på båten.

– Vi har bokade charterturer som vi hoppas att vi inte ska behöva ställa in. Vi har beställda resor ända upp till Torsby.

Ing-Britt Bergström, ordförande i Ångbåtsföreningen Freja, ser med tillförsikt på att båten snart är i trafik igen.
Ing-Britt Bergström, ordförande i Ångbåtsföreningen Freja, ser med tillförsikt på att båten snart är i trafik igen. Foto: Helena Karlsson

Artikeltaggar

Freja af FrykenFritid och livsstilFrykstaResor

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.