Carlstad Crusaders mästare igen – femte raka SM-guldet

Publicerad:
Carlstad Crusaders Linda Johansson har tagit fem guld med Crusaders och dessutom ett med Örebro. Foto: Peter Bäcker

Carlstad Crusaders är mesta mästare efter vinst 28–0 i SM-finalen mot Örebro Black Knights.

– Det känns jävligt gött just nu måste jag faktiskt säga, säger Linda Johansson som har varit med vid samtliga fem Crusadersguld.

Spanjorskan blev guldhjälte för Crusaders: ”Laget tror mycket på mig”BILDEXTRA: Crusaders vann guld efter finalkross

Carlstad Crusaders damlag bara vinner och vinner. I dag kom Karlstadslagets femte raka SM-guld och det kom efter finalseger mot Örebro Black Knights på Behrn arena med 28–0. Det var även Crusaders femte raka finalseger mot just Örebro.

I lördagens final var det i halvtid 14–0 till Crusaders efter två touchdowns från Olga Sotillo. I den tredje kvarten blev det inga poäng, men i den fjärde slog Crusaders och Sotillo till igen. Med cirka åtta minuter kvar av fjärde stod Sotillo för ett fantastiskt springspel och en touchdown till 20–0.

Starkt försvar

Crusaders quarterback Conny Pripfl assisterade sedan Anna Hedström till 26–0 och Sotillo fyllde på med två extrapoäng till 28–0 och då var det bara drygt fyra minuter kvar av fjärde kvarten.

Karlstadslagets försvar höll tätt matchen ut och Crusaders är svenska mästare 2022. I Crusaders utsågs Anna Hedström till finalens mest värdefulla spelare.

– Det känns jävligt gött just nu måste jag faktiskt säga, säger Crusaders wide receiver Linda Johansson och berättar om matchen och segerjublet vid slutsignal:

– Den här gången kunde vi faktiskt njut under den sista minuten och sekunderna. Men på slutet höll vårt försvar mark för att hålla nollan så det var lite spänning in i det sista om vi skulle klara av det. Och vårt försvar var helt fantastiskt den här matchen. Vi i offensiven kämpade lite och fick inget riktigt flyt och det var många flaggor. Vi i offensiven gjorde egentligen ingen superbra match men vi fick ändå 28 poäng på tavlan vilket är en styrka i sig.

– Men det var en hård fajt hela vägen. Örebro kämpade och hade lite färre spelare, men de kämpade hela vägen som sagt och det gavs inte något gratis där ute i dag, och det är så en final ska vara. Även om siffrorna blev stora så var det en tuff fajt hela vägen på planen.

Carlstad Crusaders är svenska mästare 2022 efter finalseger mot Örebro på Behrn arena.
Carlstad Crusaders är svenska mästare 2022 efter finalseger mot Örebro på Behrn arena. Foto: Peter Bäcker

”Skillnad att spela final”

Linda Johansson är en självkritisk mästare.

– Vi vet att vi kan vara mycket bättre, men så här har det varit i många finaler. Det är en skillnad att spela final jämfört med andra matcher, det är bara så. Det är mycket mer press också, vi har allt att förlora och det är många små faktorer som spelar in och i dag var det även bortaplan med andra förberedelser. Men vi är jävligt starka som lag och det var det som gjorde att vi vann i dag.

Storseger i finalen mot Örebro, och Crusaders är obesegrat den här säsongen.

– Ja, och det har varit en märklig säsong med inställda matcher och lite sådant. Men vi har försökt att hålla fokus hela vägen och det är det här som har varit målet hela säsongen och man har som sagt försökt fokusera på det., konstaterar Johansson:

– Det här var dessutom första matchen den här säsongen som vi spelade 11-manna vilket påverkade tajmingen och det är många nya spelare i vårt lag. Men man kan inte förvänta sig att allt ska flyta på i en final och det var vi förberedda på, så det var bara att traggla på.

Mesta mästarna

Fem raka Crusadersguld är ett smått ofattbart resultat – och Linda Johansson har varit med sedan start.

– Om man tänker tillbaka på den resan vi startade med första säsongen 2017 så har det hänt jävligt mycket sedan dess, det måste jag säga, och det är kul. Vi har ett riktigt bra lag och roligt att vi har kunnat sätta fotbollen på kartan även för damerna, att Crusaders som förening har båda dam- och herrlag som de jobbar hårt för.

– Fem raka guld är dessutom historiskt. Det är en fjäder i hatten liksom.

Carlstad Crusaders är nu dessutom mesta mästare på damsidan. Inget annat lag har fem SM-titlar. Stockholm Mean Machines står på fyra och vann senast 2015.

– Det är häftigt. Det är ett jäkla gött gäng det här alltså och det ska bli superkul att fira ihop hela kvällen nu, konstaterar Linda Johansson, som alltså har varit med och vunnit samtliga Crusadersguld:

– Jag har varit med vid alla fem guld, men vi är ganska många som varit med på alla faktiskt. Från kärntruppen som tog första guldet 2018 skulle jag tippa på att vi är sju, åtta eller kanske tio spelare som är kvar. Det har varit en häftig resa och jag är stolt över att få vara en del av den här gruppen från 2018 till femte guldet i år.

Sex guld för Johansson

Men frågan är om någon sammanlagt har fler SM-guld än Linda Johansson som 2016 blev svensk mästare även med Örebro Black Knights.

– Jag är nog den enda i Sverige som har sex guld. Jag har även ett silver med Örebro (2015). Jag har spelat fotboll i åtta år och tagit sex guld och ett silver, så det har varit bra, säger 40-åriga Johansson och skrattar:

– Jag är så tacksam att jag hittade den här sporten när jag slutade med handboll. Jag har fått uppleva väldigt många häftiga upplevelser med ett lag även efter handbollskarriären. Och det här är världens bästa sport, jag vill att alla tjejer ska testa på det, för det är så jäkla kul att spela fotboll. Jag hoppas att sporten kommer att växa.

Vet du om du kör vidare nästa säsong?

– Det vill jag inte tänka på just nu. Jag har sagt att jag inte ska säga att jag slutar, men jag är nog ganska färdig. Men samtidigt är det så jäkla kul med idrott och att vara i ett lag. Det är min passion i livet, jag älskar det här. Att få dela glädje, tid och träning tillsammans med ett lag. Men jag funderar inte på en fortsättning nu som sagt. Nu vill jag bara dricka skumpa och ha en jävligt rolig kväll.

 • Foto: Peter Bäcker
 • Foto: Peter Bäcker
 • Foto: Peter Bäcker
 • Foto: Peter Bäcker
 • Foto: Peter Bäcker
 • Foto: Peter Bäcker
 • Foto: Peter Bäcker
 • Foto: Peter Bäcker
 • Foto: Peter Bäcker
 • Foto: Peter Bäcker
 • Foto: Peter Bäcker
 • Foto: Peter Bäcker
 • Foto: Peter Bäcker
 • Foto: Peter Bäcker
 • Foto: Peter Bäcker
 • Foto: Peter Bäcker

Artikeltaggar

Amerikansk fotbollAnna HedströmCarlstad Crusaders damDivision 1 damLinda JohanssonÖrebro Black Knights

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare