Hoppa till huvudinnehållet

Anlita bara schyssta byggare

Publicerad:
Se till att läsa på inför att du beställer ditt projekt. Och anlita bara schyssta byggare, skriver Carin Hansdotter.
Se till att läsa på inför att du beställer ditt projekt. Och anlita bara schyssta byggare, skriver Carin Hansdotter. Foto: Tommy Andersson

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Som företrädare för branschen vill vi att du som konsument ska kunna känna dig säker, och har därför sammanställt några tips, skriver Carin Hansdotter.

Sommar är för många inte bara en tid för sol och värme, utan också för att drömma, planera och upphandla olika typer av byggprojekt. Det är något som i grunden är glädjande. Men de senaste årens byggboom har en baksida. Det finns tyvärr lycksökare som inte har i bygg- och anläggningsbranschen att göra. Som företrädare för branschen vill vi att du som konsument ska kunna känna dig säker, och har därför sammanställt några tips.

Så skriver du en debattartikel

Alla som är på en byggarbetsplats ska kunna visa vem man är, vem man arbetar för och när man har arbetat. Byggföretagen har verkat för lagstiftning om personalliggare och tagit initiativ till ID06 – branschens eget system för kontroll av vilka personer som befinner sig på arbetsplatsen.

Du som renoverar med hjälp av en entreprenör bör också tänka på följande:

● Kontrollera att företaget har F-skattsedel. Kontakta Skatteverket vid oklarheter.

● Be om referenser för liknande arbeten och ta reda på hur arbetena har utförts.

● Ibland förekommer frivillig eller obligatorisk behörighet/auktorisation för utförande av arbete enligt gällande branschregler. Undersök om den som ska utföra arbetet har sådan behörighet/auktorisation.

● Undersök om företaget är medlem i någon branschorganisation, exempelvis Byggföretagen. Risken för konkurs är lägre för medlemsföretag än för företag som inte är medlemmar.

● Kontrollera att den som befinner sig i ditt hem kan legitimera sig. ID06 är, som tidigare påpekats, byggbranschens eget system för ID-kontroll.

Entreprenören som arbetar i någon annans hem ska i sin tur ta följande ansvar:

● Informera konsumenten och avråd om ett visst arbete inte är till rimlig nytta för konsumenten.

● Informera konsumenten om vilken personal som planeras utföra arbetet.

● Informera konsumenten löpande om arbetet och ekonomin i projektet.

Det är mycket att tänka på som beställare. För att underlätta för alla privatpersoner som funderar på att anlita en hantverkare har vi därför lanserat söktjänsten schysstabyggare.se – en samlingssajt där alla som vill anlita en schysst byggare kan hitta företag som har kollektivavtal, respekterar lagar och regler samtidigt som de lever upp till Byggföretagens medlemskriterier.

Njut av sommaren och ditt byggprojekt. Men se till att läsa på inför att du beställer ditt projekt. Och anlita bara schyssta byggare. Så skapar du de bästa förutsättningarna för att ditt projekt ska bli så lyckat som möjligt.

Carin Hansdotter

Branschansvarig, Byggföretagen Värmland och Örebro

Artikeltaggar

ByggföretagByggföretagenCarin Hansdotter DebattFöretagandeKollektivavtalRenoveringarSkatterSkatteverket