Hoppa till huvudinnehållet

Unik tolkning av Selma Lagerlöfs klassiker på Rottneros

Publicerad:
I den lilla Örtagårdsstugan nära entrén till Rottneros Park pågår just nu en speciell utställning signerad Mary Helmerzon.
I den lilla Örtagårdsstugan nära entrén till Rottneros Park pågår just nu en speciell utställning signerad Mary Helmerzon. Foto: Christian Dyresjö

På Rottneros Park pågår just nu en broderiutställning av Mary Helmerzon som under tio år arbetat med gestaltningen av Selma Lagerlöfs Nils Holgersson Underbara Resa.

Utställningen består av ett femtiotal broderade bilder ur sagan som konstnären skapat på fri hand.

Den som besöker Rottneros park utanför Sunne i sommar får inte missa en intim utställning i Örtagårdsstugan. Här hänger en textil gestaltning av Selma Lagerlöfs Nils Holgerssons Underbara Resa som troligen är det enda i sitt slag.

Utställningen ”Nils Holgerssons Resa i stygn och bild” är signerad konstnären Mary Helmerzon som arbetat med projektet i tio år.

– Allt började med att jag kom över en originalutgåva av Nils Holgerssons Underbara Resa och upplevde det så fascinerande att läsa den på nytt. Som skolbarn var ju detta obligatorisk läsning men nu som vuxen lägger man märke till andra saker, säger Mary Hemlerzon.

Genom att använda sig av olika broderitekniker skapar Mary Helmerzon olika effekter i bilderna. Här ser vi får i tekniken franska knutar.
Genom att använda sig av olika broderitekniker skapar Mary Helmerzon olika effekter i bilderna. Här ser vi får i tekniken franska knutar. Foto: Christian Dyresjö

Skapandeprocessen har gått till så att Mary Helmerzon läst ett stycke ur boken och fastnat för vissa bilder som kommer upp i huvudet.

– Därefter broderar jag på fri hand det motiv jag tänkt ut. Det blir en blandning av tekniker, en bild som föreställer får är exempelvis nästan uteslutande gjord med franska knuta, berättar hon.

Som broderiunderlag använder hon servetter från det numera nedstängda Selma Hotell och hon kallar sig lite av ett ”Selma-freak”.

– Jag har varit kreativ hela mitt liv och det finns absolut inga planer på att sluta nu. Jag blir inspirerad av allt jag ser. Här i Rottneros park är såklart de fina blomsterarrangemangen en tydlig inspiration.

Mary Helmerzon säger också att hennes kreativa processer går i perioder och att hon även arbetar även med kläddesign, måleri, glaskonst (med mera) i egna ateljén, MaryCollana Art Design, Sunne.

– Jag är intresserad av nya tekniker att jobba i. Ser jag nåt som verkar lockande går jag en kurs i det och sen så kör jag bara!

Artikeltaggar

Nöje/KulturRottneros parkRottneros parkSunne

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.