Hoppa till huvudinnehållet

”Jag trivs med att bygga bra lag och uppfylla förväntningar”

Publicerad:
Ända sedan 1970-talet har Sture Emanuelsson jobbat i byggbranschen och är sedan länge delägare i bolaget Prepart projekt. Sture har varit med på olika sätt i många av Karlstads stora projekt de senaste åren och har nu fyllt 70 år. Foto: My Matson

Sture Emanuelsson har medverkat till storprojekt som Löfbergs arena, Mitticity, Karlstad CCC och mängder av bostadssatsningar. I 19 år var han även ordförande i Färjestad BK.

I dagarna har Sture fyllt 70, men jobbar vidare.

– Jag trivs med att ta tag i nya projekt, bygga ett bra lag, hitta lösningar och uppfylla förväntningar.

Med en pappa som byggmästare med egen firma hemma i Storfors var det rätt naturligt att även Sture Emanuelsson skulle hamna i samma bransch. Och så blev det efter att han utbildat sig till byggnadsingenjör.

– Jag var sugen redan tidigt på att göra det här yrkesvalet och jag och min ena bror tog över pappas firma 1978. Sju år senare köpte JM bolaget och jag blev senare regionchef för deras kontor i Värmland och Örebro.

Det var på allvar starten på Sture Emanuelssons långa och mycket framgångsrika karriär när det gäller att sätta stora avtryck i Karlstads stadsutveckling. Under de åren genomförde JM ett antal projekt i solstaden.

– Vi uppförde bland annat Campus Futurum på Kronoparken, bostadsrätterna på den tidigare bryggeritomten längs Älvgatan och byggde både om gamla badhuset och gamla brandstationen på Sundsta till bostäder, säger Sture Emanuelsson.

Ansvarig för arenabygget

När JM lämnade Värmland i slutet av 1990-talet utsågs han till ansvarig för bygget av Löfbergs arena.

– Jag fick ett väldigt stort förtroende av Färjestads dåvarande ordförande Kjell Glennert, något som jag är mycket tacksam för. Han avled samma dag som alla projektavtal var påskrivna, den 11 november 1999. Det var ett tragiskt besked för alla.

– Kjell var en föregångare i Sverige inom idrotten och Färjestad var först med att bygga en modern ishockeyarena. Vi reste runt och skaffade oss inspiration i olika länder, framför allt i USA och Kanada och Karlstadsarkitekten Ulf Bergfjord ritade sedan Löfbergs arena.

”Kontaktvägarna är kortare här i Karlstad och samtidigt finns det en större stolthet att göra något riktigt bra för den egna stan. Att skapa något tillsammans”, säger Sture Emanuelsson.
”Kontaktvägarna är kortare här i Karlstad och samtidigt finns det en större stolthet att göra något riktigt bra för den egna stan. Att skapa något tillsammans”, säger Sture Emanuelsson. Foto: My Matson

För Sture Emanuelsson är Löfbergs arena något som sticker ut lite extra i alla projekt som han har deltagit i.

– Det är något som har betytt så mycket för Karlstad. Självklart för idrotten, men även för kulturen i övrigt med alla stora artister som har uppträtt där. En speciell händelse var när jag stod uppe i restaurangen Golden Star och tittade ner på och Elton John repade inför sin konsert. Det var magiskt!

Löfbergs arena ligger Sture Emanuelsson extra varmt om hjärtat, ett byggprojekt som han var ansvarig för.
Löfbergs arena ligger Sture Emanuelsson extra varmt om hjärtat, ett byggprojekt som han var ansvarig för. Foto: Fredrik Karlsson

I 23 år var Sture Emanuelsson ledamot i Färjestads styrelse, varav 19 år som ordförande. 2019 lämnade han den rollen, en tid som bland annat innehöll sex SM-guld, men ser tillbaka på det som en väldigt fin tid.

– Det var otroligt spännande år och att klubben i våras äntligen kunde ta ett nytt SM-guld var fantastiskt.

Spelade med Ralf

– Årets slutspel var en enorm prestation av alla, säger den förre ordföranden som själv varit både bandy- och fotbollsspelare, bland annat högerytter i Värmlands pojk- och juniorlag där han spelade tillsammans med Ralf Edström och i KBK när laget tidigt på 1970-talet var på väg upp i dåvarande division I.

Efter att Löfbergs arena stod klar 2001 rekryterades Sture till projektledare för bygget av gallerian Mitticity, även det en prestigesatsning efter den stora Domusbranden 1999.

– Då satt man fast lite i hur projektet skulle utformas. Det fanns bland annat även en idé om ett stort hotell. Jag lyckades få med ett antal lokala aktörer och till slut kunde gallerian och satsningen på bostäder förverkligas, säger Sture Emanuelsson.

Då skriver vi 2006 och därefter fortsatte Sture direkt vidare som projektansvarig för byggandet av Karlstad CCC via bolaget Prepart som han är delägare i.

Bryggudden är ett område som Sture Emanuelsson har varit med och utvecklat från industriområde till ett attraktivt bostadsområde. Här ses han vid Brygguddenskrapan som har ritats av Gert Wingårdh.
Bryggudden är ett område som Sture Emanuelsson har varit med och utvecklat från industriområde till ett attraktivt bostadsområde. Här ses han vid Brygguddenskrapan som har ritats av Gert Wingårdh. Foto: My Matson

Sedan dess har man genomfört mängder av andra stora satsningar i Karlstad framför allt på bostadssidan, bland annat i Inre hamn (Bryggudden), på Orrholmen (höghuset Orrholmsstrand) och i centrum (ombyggnaden av Grand Hotell till lägenheter), de två sista projekten tillsammans med Janne Gustavsson på Karlstadhus.

– Det har hänt otroligt mycket i Karlstad under de senaste åren och utvecklingen har varit bra för stan.

– Vi har i Karlstad samtidigt varit duktiga på att utnyttja många av de fina lägen som vi har nära vatten för att skapa nya bostäder.

Gillar att hitta lösningar

Sture Emanuelsson har alltså medverkat i genomförandet av mängder av satsningar och ytterligare fler är på gång.

– Jag trivs med att ta tag i nya projekt och hitta lösningar och uppfylla förväntningarna. Det tidiga skedet är det jag gillar mest; att bygga rätt lag för att få alla inblandade att samarbeta på ett bra sätt.

Han menar att det är lättare i en lite mindre stad som Karlstad.

– Kontaktvägarna är kortare här och samtidigt finns det en större stolthet att göra något riktigt bra för den egna stan. Att skapa något tillsammans. Det är något jag eftersträvar.

Sture Emanuelsson fortsätter vidare mot nya utmaningar. Många nya projekt väntar.
Sture Emanuelsson fortsätter vidare mot nya utmaningar. Många nya projekt väntar. Foto: My Matson

Starka familjeföretag är något som har varit viktiga för att lyckas med många av projekten.

– Familjerna Löfberg, Pettersson och Ander har betytt väldigt mycket eftersom de har gått in i många satsningar.

– Jag har alltid högaktat Anders Löfberg som både engagerade mig i Mitticity och utvecklingen av de många etapperna på Bryggudden. Han har betytt väldigt mycket för mig och jag har även haft förmånen att få sitta i Löfbergs styrelser.

Firade i Marstrand

Nyligen fyllde Sture Emanuelsson 70 år och då samlades familjen för firande i Marstrand; hustrun Marianne, dottern Terése, sonen Tobias (båda jobbar i bolaget Randviken fastigheter där Tobias är delägare) Mariannes barn Linda och Klas samt de åtta barnbarnen. Men Sture har inga planer på att dra sig tillbaka.

– Nej, men jag har gått ner lite grann i arbetstid och fått lite mer över till fritidshuset i Grebbestad. Samtidigt trivs jag bra med att fortfarande jobba och att fortsätta att vara med och utveckla Karlstad. Karlstad och Värmland betyder väldigt mycket för mig.

Vid en ceremoni på Grand Hôtel i Stockholm 2012 fick Sture Emanuelsson ta emot utmärkelsen Årets värmlänning. Priset delades ut av Peter Eriksson från Wermländska sällskapet.
Vid en ceremoni på Grand Hôtel i Stockholm 2012 fick Sture Emanuelsson ta emot utmärkelsen Årets värmlänning. Priset delades ut av Peter Eriksson från Wermländska sällskapet. Foto: Krister Anderson

2012 fick Sture Emanuelsson ta emot utmärkelsen Årets Värmlänning för sina många gärningar under årens lopp.

– Då kände jag mig oerhört hedrad. Det var jättestort att få det priset i konkurrens med så många andra kända värmlänningar.

Många satsningar framöver

Flera stora projekt är som vanligt på gång att genomföras för Sture Emanuelsson och Prepart projekt. Sundsta torg som byggs tillsammans med Karlstadhus (136 bostadsrätter) är i full gång och man håller på att projektutveckla Tullholmsterrassen åt Löfberg fastigheter.

– Och tillsammans med Karlstadhus och familjen Logander ska vi bygga ett stort antal nya bostäder intill Klarälven på Färjestad.

– Med byggstart nästa år drar även lägenhetssatsningen Klara Park (närmare 300 lägenheter) i gång där vi är ett av fyra bolag. Prepart projekt är även med i planerna på ett nytt stort hotell i Örebro, säger Sture Emanuelsson.

Tror inte på kris

En orolig omvärld samt stigande räntor kan påverka byggbranschen negativt, men han tror ändå inte på en kris.

– Nej, räntorna är fortsatt låga och bostadspriserna har nu gått ner lite efter en lång uppgång. Visserligen kommer vi nog se färre byggstarter framöver, men säkra investeringar i bra lägen lär ändå genomföras och jag tror att vi hittar en stabilitet i branschen.

Artikeltaggar

Anders LöfbergBostad och byggenFärjestad BKJanne GustavssonKarlstadKarlstadhusKjell GlennertLöfbergsPrepartSture Emanuelsson

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.