Hoppa till huvudinnehållet

Karlstadsbon på turné med Rammstein: ”Mitt jobb att undvika det normala”

Publicerad:
Snart kommer tyska Rammstein till Sverige för tre konserter på Ullevi och i augusti fortsätter turnén i Nordamerika. Karlstadsbon Sven Offen är med på scenen.
Snart kommer tyska Rammstein till Sverige för tre konserter på Ullevi och i augusti fortsätter turnén i Nordamerika. Karlstadsbon Sven Offen är med på scenen. Foto: Max Harries/Privat

Ullevi, Europa och Nordamerika.

Det tyska bandet Rammstein är just nu ute på en omfattande internationell turné och med på scenen finns Karlstadsbon Sven Offen.

Rammstein spelade in sitt första album "Herzeleid" i Polarstudion i Stockholm och har sedan starten på 90-talet blivit en av Tysklands största musikexporter med flera miljoner sålda album. Gruppens musik blandar genres – från tung industrimetal till synth, pop och punk och tidigare i år släpptes bandets åttonde album "Zeit" som bland annat innehåller singeln "Dicke Titten". Under sina konserter lägger bandet stor vikt vid det visuella – de använder sig mycket av pyroteknik och andra sceniska effekter för att lyfta konsertupplevelsen.

– Både vad gäller musikvideos, omslag och konserter så är bandet väldigt noga med det visuella, börjar Sven Offen.

Han är född i Hamburg och bor numera i Karlstad. När NWT når honom är han i franska Lyon där Rammstein gör två konserter. Sedan väntar bland annat Warszawa och Oslo innan gruppen kommer till Göteborg och Ullevi för tre konserter. Intresset för bandet har alltid varit stort i Sverige.

– Jag ansvarar för bildskärmarna som används under konserterna, förklarar Sven Offen.

– Jag regisserar kamerorna och ser till att även annat, förinspelat material visas när det ska.

Det omfattande scenbygget har tre stora skärmar – en i mitten av scenen och två på sidorna.

– Den stora skärmen, den i mitten, kan höjas och sänkas. Där visas större delen av konserten, men det blandas med förinspelat material av olika slag.

Rammstein satsar mycket på det visuella.
Rammstein satsar mycket på det visuella. Foto: ERIK WEISS

Han har lång erfarenhet av att filma konserter – främst på festivaler som Wacken Open Air i Tyskland, men han har även jobbat med program som MTV Unplugged. Rammstein är det enda bandet som han turnerar med.

– Jag försöker hitta spännande kameravinklar, det är en del av mitt jobb att undvika det "normala" sättet att filma konserter på. Det är en av anledningarna till att det är intressant att jobba med bandet.

En av de stora bildskärmarna.
En av de stora bildskärmarna. Foto: PAUL HARRIES

Det visuella leds av låtordningen för konserten, men för Sven Offen är varje konsert ändå unik och annorlunda.

– Oftast spelar bandet samma setlist varje kväll. Hittills på den här turnén har vi gjort 22 konserter så nu har vi arbetat upp en viss rutin. Vissa saker ska göras varje kväll, som till exempel under låten där Till (sångaren Till Lindemann, reds anm) har en brinnande fackla på bröstet. Där använder vi en specialkamera för att få det bra. Det är ungefär tio stycken sådana passager i showen som ska filmas på samma sätt varje kväll.

– Resten är mer fritt, jag kan improvisera. Mycket beror på bandmedlemmarna – om de har en bra kväll på scenen så försöker jag få det att synas på skärmarna.

Sven Offen på plats på scenen inför konserten i Lyon.
Sven Offen på plats på scenen inför konserten i Lyon. Foto: Michael Prange

Sven Offen är placerad baktill på scenen under konserterna och har hela tiden kontakt med de kameramän runt om som sköter kamerorna. Plus då kommunikationen med de som sköter ljus och ljud för de ögonblick när allt ska synka.

– Några kameror koncentrerar sig på närbilder, andra följer en specifik bandmedlem och så vidare. Jag väljer löpande hela tiden vilka bilder som ska visas. Vi har tio kameror igång, plus några specialkameror som används för bara några speciella scener. En del pyroteknik kräver en viss typ av kamera också.

För publiken på arenakonserter av den här storleken kan det som visas på bildskärmarna vara en stor del av konsertupplevelsen.

– Konserterna utvecklas hela tiden, berättar Sven Offen.

– Bandmedlemmarna kommer hela tiden på nya idéer om hur vissa passager bäst kan fångas på storbildsskärmarna. Det kan handla om att de gör en speciell sak under en viss låt, något som de vill att hela arenan ska se, inte bara de längst fram.

Bild från en konsert i Hamburg nyligen.
Bild från en konsert i Hamburg nyligen. Foto: Jens Koch

120 personer i crewet

Det var mest en slump att han fick uppdraget från början. Rammstein hörde av sig till Wacken Open Air – som är en av de största metalfestivalerna i världen – och undrade vem som var festivalens bildproducent och bandet fick Sven Offens nummer.

– Innan jag började turnera med dem så gjorde jag en del jobb åt bandet, bland annat var jag med och klippte videon till deras singel "Engel" 1997.

Den pågående turnén inleddes i Prag i maj.

– Det är en väldigt trevlig stämning, vi i crewet tas väl omhand med bra catering och vi har alla hotellrum i städerna vi besöker. Bandmedlemmarna småsnackar då och då, de är måna om att vi trivs. Totalt är vi runt 120 personer i crewet, många nya och gamla vänner.

Pyroteknik är en stor del av showen.
Pyroteknik är en stor del av showen. Foto: Max Harries

Sven Offen är fortfarande engagerad i Wacken Open Air. När årets upplaga av festivalen arrangeras i början av augusti lämnar han tillfälligt sitt uppdrag med Rammstein för att arbeta på festivalen.

– Sedan, den 17 augusti, inleder vi nästa del av Rammstein-turnén i Montreal. Vi kör hela Nordamerika – Chicago, Minneapolis, New York, Philadelphia och sedan San Antonio och Los Angeles. Turnén sträcker sig fram till början av oktober.

Han flyttade till Karlstad för drygt ett år sedan. Det var kärleken som fick honom att flytta hit.

– Karlstad är fantastiskt med allt vatten. Man kan nå allt med cykel, jag trivs väldigt bra.

Rammstein spelar på Ullevi 28, 29 och 30 juli.

Artikeltaggar

FestivalerFritid och livsstilHamburgHårdrockKändisarKarlstadMusikNew YorkNöje/KulturPopPragRockStockholmSyntUllevi

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.