Hoppa till huvudinnehållet

Mattila finngård eldhärjades: ”Vi kommer långt med den nya lösningen”

Publicerad:
Kurt Eide på Mattila fritid framför restaurangen ett stenkast från Mattila finngård. Foto: Morgan Bäckvall

Under hela våren har en återuppbyggnad av Mattila finngård pågått. Den anrika byggnaden med den enda rökstugeugnen i hela världen som eldades regelbundet, brann ned till grunden hösten 2020.

– Målet är att vi ska ha invigning i december, säger Kurt Eide.

När Mattila finngård lades i aska i oktober 2020 var det enda som i stort sett stod kvar, den gamla rökugnen som värmde rökstugan i den ena delen och skorstensmuren i anslutning till den så kallade svenskstugan.

Brandorsaken hade inget med rökugnen att göra, utan uppgavs att med all sannolikhet vara orsakad av ett fel i stugans elpanna.

Ett företag fick uppdraget att timra upp en ny byggnad.

Under tiden har rökugnen varit skyddad av en temporär byggnad för att klara vintern.

Rökstugeugnen under nytt tak.
Rökstugeugnen under nytt tak. Foto: Morgan Bäckvall

– Det var Wermlands byggnadsgille som fick uppdraget att utföra timringen. De var i Karlstadsplattans gamla lokaler i Vålberg och gjorde timmerstommen. Allt gjordes klart i Vålberg, sedan kördes den hit med lastbil och med kranbil lyftes allt på plats. Allt var nedplockat stock för stock, säger Kurt Eide, som äger och driver turismföretaget Mattila fritid.

Nya Mattila finngård under uppbyggnad. Invigning planeras till december.
Nya Mattila finngård under uppbyggnad. Invigning planeras till december. Foto: Morgan Bäckvall

För Kurt Eide som hade sin bostad i den gamla svenskstugan blev branden chockartad, men när han ser återuppbyggnaden säger han så här:

– Det har gått väldigt bra. Man ser på timret som använts här att det är timmer med mycket kärnfura i. Alla som varit involverade hittills har gjort ett väldigt bra jobb. Jag är mer än nöjd, säger Kurt Eide.

När kan man tro att återuppbyggnaden är klar?

– Fönstren kommer att levereras lite sent, men det är sagt att det ska gå att flytta in till jul.

I dagsläget är hela byggnaden inpaketerad på ett sätt som släpper ut fukt, men inte släpper in fukt.

Det var speciellt att gå in i rökstugan. Det handlade om en totalupplevelse. Allt rann av en, tiden stod nästan stilla i det rummet.
Kurt Eide, Mattila fritid

Utvändigt kommer inte Mattila finngård att se ut som förr förrän tidigast nästa år. Då sätts panelen.

Mattila finngård, dagen efter den ödesdigra branden 2020.
Mattila finngård, dagen efter den ödesdigra branden 2020. Foto: Morgan Bäckvall

– Rökstugan ska återställas så nära ursprunget som möjligt. Svenskstugan kommer att få en något mer speciell modern lösning. Den kommer inte att överensstämma. Det kommer att bli en nyare tappning.

Hur har rökugnen klarat sig?

– Det gjordes en fin skyddsbyggnad runt den och det har gjort att den klarat sig rätt så bra. Men ugnen for illa av branden så det är en hel del jobb att återställa den. Jag hoppas att man ska kunna elda i ugnen någon gång i december, säger Kurt Eide.

– Det känns bra om vi kan få det gamla huset återställt. Vi kommer aldrig kunna skapa den atmosfär som var i det gamla huset, men jag tror vi kommer långt med den nya lösningen.

Hur var den atmosfären?

– Det var speciellt att gå in i rökstugan. Det handlade om en totalupplevelse. Allt rann av en, tiden stod nästan stilla i det rummet, beskriver Kurt Eide.

Nu ser han fram emot en storslagen, kanske månadslång (!) invigning i december

Artikeltaggar

FinnkulturKurt EideMattilaMattila finngårdNyheterTorsby kommunTurism

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.