Hoppa till huvudinnehållet

Fyra män döms till fängelse efter påskupploppen

Publicerad:
De fyra männen döms för att ha deltagit i kravallerna i Sveaparken i Örebro under långfredagen.
De fyra männen döms för att ha deltagit i kravallerna i Sveaparken i Örebro under långfredagen. Foto: Pavel Koubek/TT

De kastade sten mot polisen under de uppmärksammade påskkravallerna.

Nu döms en tidigare Kristinehamnare samt ytterligare tre män till långa fängelsestraff.

När den högerextreme, dansksvenske politikern Rasmus Paludan besökte Örebro under påskhelgen ledde det till våldsamma kravaller mot blåljuspersonal.

Ett stort antal personer greps misstänkta för sabotage mot blåljusverksamhet - och på fredagen dömdes ytterligare fyra män i 20-årsåldern för brotten.

En av dem är en tidigare Kristinehamnare som även var misstänkt för att ha placerat ut en väska med ordet ”Bomb” skrivet på utsidan framför polishuset i Kristinehamn under hösten 2020.

Kastade sten

Mannen frias dock för det brottet då det inte går att bevisa att han är skyldig, däremot döms han till fyra år och sex månaders fängelse för grovt blåljussabotage efter att filmer visar att han kastat sten mot polisen under kravallerna.

”XX har varit närvarande under hela händelseförloppet och har varit mycket aktiv i agerandet mot poliserna på platsen. Straffvärdet för honom överstiger därför normalpåföljden för den som enbart varit del av upploppet.” skriver tingsrätten i Örebro.

Den 25-årige tidigare Kristinehamnaren har nekat till att han deltagit i upploppen.

Paludan i Karlstad

Övriga tre män dömdes till mellan två och sex års fängelse.

Rasmus Paludan har ansökt om tillstånd för att hålla ett politiskt möte på Kronoparken i Karlstad fredag 22 juli. Polisen har ännu inte beslutat om de beviljar hans ansökan.

Artikeltaggar

Brott & blåljusKristinehamnÖrebroRasmus PaludanSabotage mot blåljusverksamhet

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.