Hoppa till huvudinnehållet

Crusaders kan ta femte raka guldet: ”Det skulle betyda mycket för oss”

Publicerad:
Carlstad Crusaders och Örebro Black Knights möttes i final även förra säsongen.
Carlstad Crusaders och Örebro Black Knights möttes i final även förra säsongen. Foto: Tommy Andersson

På lördag reser Carlstad Crusaders damer till Örebro för att spela SM-final. Där har de chansen att som första lag ta fem raka SM-guld.

– Det skulle betyda mycket för oss. Det är en skalp vi vill ta med oss hem till Karlstad, säger Linda Johansson.

Carlstad Crusaders sprang hem grundserien i bekväm stil och de har nu chansen på ett historiskt, femte raka SM-guld. Under den avslutande grundserieomgången fick lördagens finalmotståndare Örebro Black Knights se sig besegrade med utklassningssiffrorna 40-8. De går därför in i finalen som klara favoriter, men trots det kommer det inte att finnas någon risk för underskattning, menar wide recievern tillika veteranen Linda Johansson.

– Det finns det absolut inte, vi vet att en final är en helt annan match. De saknade lite spelare vet jag när vi spelade mot dem på Tingvalla. De kommer få in några som var borta där och det är mycket annat som spelar in i en final med känslor och att de har hemmaplan och så där. Är det något vi har lärt oss genom åren så är det att man aldrig ska underskatta någon så det kommer absolut inte ske, säger hon.

Både Crusaders och Örebro har prenumererat på finalplatserna de senaste åren och varje gång har det slutat med att guldet hamnat i Karlstad. De tidigare finalerna betyder dock ingenting i nuläget, menar Linda Johansson.

– De senaste finalerna säger väl ingenting om årets final egentligen. Det är klart vi har med oss ett självförtroende in, men samtidigt vet vi att alla finaler har varit tuffa matcher så det går inte att spela på något annat än 100%. Örebro kommer kriga allt de kan och det måste vi också att göra. Vi måste spela vårt absoluta bästa spel för att vinna den här matchen. Det gäller att gå in ödmjuk inför situationen, säger hon.

Carlstad Crusaders med SM-bucklan efter vinsten 2021.
Carlstad Crusaders med SM-bucklan efter vinsten 2021. Foto: Tommy Andersson

Carlstad Crusaders har varit ruggigt stabila defensivt hela säsongen. Att fortsätta på den banan och att hålla nere turnovers tror Linda Johansson kommer bli viktiga nycklar för att gå segrande ur matchen.

– Och att vi på offence måste producera och flytta boll, göra poäng helt enkelt. Det är många nycklar men för att vinna en sådan här match behöver man få ihop allihopa för att lyckas vinna, säger veteranen.

Hon hyser stor respekt för Örebro Black Knights spel.

– De har ett tungt springspel på sitt anfall så det gäller att vi orkar att stå emot det. Sen så har de ett bra defence, de har spelat länge och många där så de är samspelta. Det gäller för oss att hitta nycklarna för att låsa upp deras defence för där är dem riktigt riktigt bra. Vi måste spela riktigt bra för att ta hem den här matchen.

Linda Johansson och Karin Ullén
Linda Johansson och Karin Ullén Foto: Tommy Andersson

Den 40-åriga wide recievern har varit med på hela resan från att laget startades till att de nu har chansen att ta ett femte raka SM-guld. Motivationen kan tänkas tryta efter så många framgångar men hon är lika motiverad som hon alltid har varit. Christian Forsman, Lindas sambo och lagets offensive koordinator, ser hon som en viktig del till det.

– Han har gått in och utvecklat anfallsspelet hos oss, så det har liksom gett ringar på vattnet och man känner fortfarande även fast man är så gammal som jag att man utvecklas hela tiden som fotbollsspelare. Så att det är hela tiden en drivkraft som genuint finns i hela föreningen känner jag. Det är en fantastiskt rolig sport att hålla på med och det finns så mycket att lära sig så man kan egentligen spela hur länge som helst tror jag, så länge kroppen håller.

Kärleken till lagidrott är påtaglig hos Linda Johansson.

– Jag har slutat säga att jag ska sluta för det går inte ihop ändå liksom. Det är så jäkla kul med lagsport, jag älskar verkligen lagidrott. Det är väl liksom nu när man hållit på med det i så många år så är det svårt att lägga det åt sidan, just det här när man får uppleva vinster tillsammans som ett lag och man kämpar ihop. Det är svårt att slå det, det adrenalinet man får tillsammans som grupp, säger hon.

Inför finalen som spelas på lördag på Behrn Arena ser truppläget bra ut för Crusaders. De har en full trupp att tillgå förutom de långtidsskadade Gaby Knops och Moa Hansson.

Artikeltaggar

Amerikansk fotbollBehrn ArenaCarlstad CrusadersCarlstad Crusaders damChristian ForsmanLinda JohanssonÖrebro Black Knights

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.