Hoppa till huvudinnehållet

Vårdboendena slår tillbaka mot Ivos beslut: ”Felaktigt och bristande”

Publicerad:
Tranebergs elevhem i Hagfors är ett av boendena där det förekom våld, vandalisering och drogmissbruk bland de boende.
Tranebergs elevhem i Hagfors är ett av boendena där det förekom våld, vandalisering och drogmissbruk bland de boende. Foto: Joachim Lagercrantz

Nytida Autismkonsult överklagade Ivos beslut att stänga de två boendena för ungdomar med autism i Hagfors. Ungdomarna skulle flyttats ut den 3 juli men efter bolagets begäran fick de bo kvar.

– En flytt med så kort varsel hade påverkat deras välmående negativt, skriver Carl-Johan Egeman, regionchef på Nytida Autismkonsult, i ett mejl till NWT.

Ivo beslutade att stänga boendena efter missbruk av droger, slagsmål och skadegörelse uppges ha förekommit bland de boende. Personalen beskrevs även av Ivo som bristande i sin kompetens.

De skulle ha stängt till den 3 juli. Men förvaltningsrätten valde att acceptera Nytida Autismkonsults begäran att inte flytta ungdomarna i nuläget.

– Förvaltningsrätten bedömer att det finns skäl att besluta att det överklagade beslutet tills vidare inte ska gälla, skriver Förvaltningsrätten i domen.

Ivos stängningsbeslut om ungdomsboendena i Hagfors – överklagas

– Vi är glada över det eftersom det kunde fått mycket negativa konsekvenser för dem att ryckas upp från sin tillvaro med så kort varsel, skriver Carl-Johan Egeman.

Carl-Johan Egeman, regionchef på Nytida Autismkonsult.
Carl-Johan Egeman, regionchef på Nytida Autismkonsult. Foto: Joachim Lagercrantz
Förvaltningsrätten, som senare kommer att avgöra målet slutligt, bedömer mot bakgrund av vad som hittills har kommit fram i målet att det finns skäl att besluta att det överklagade beslutet tills vidare inte ska gälla.
Förvaltningsrättens bedömning

Nytida Autismkonsult menar att mycket av det som låg till grund för Ivos beslut att stänga verksamheterna redan var åtgärdat.

– Vår snabbutredning visar på att det finns felaktig och bristande information i beslutsunderlaget och att beslutet var oproportionerligt då flera åtgärder redan vidtagits, skriver Carl-Johan Egeman.

Framtiden för boendena är fortfarande oviss.

– Det viktigaste för oss är omsorgstagarnas trygghet och välbefinnande. Vi arbetar hela tiden med verksamhetsförbättringar och naturligtvis drar vi lärdomar från processen.

En annan bedömning

I ett mejl till NWT ger Ivo sin synpunkt på att ungdomarna får bo kvar.

– Ivo gjorde bedömningen att de inte skulle få bo kvar. Eftersom det kommit allvarliga uppgifter som gäller ungdomarnas trygghet och säkerhet i de aktuella verksamheterna. Domstolen gjorde en annan bedömning, skriver Anton Johansson, pressekreterare på Ivo.

Det finns i nuläget inga uppgifter om när det slutliga beslutet kommer tas.

Kaos, kriminalitet och droger på vårdboenden för unga – nu tvingas de stänga

Artikeltaggar

AutismHagforsIvoVård och omsorgVårdboende

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.