”Den här satsningen känns inte rimlig”

Publicerad:
Christofer Bramfeldt, ordförande i Sörmons ridklubb, är kritisk till Karlstads kommuns fördelning av resurser till ridklubbarna i Karlstad. ”Det känns inte rimligt att man investerar en så stor summa på Färjestad medan de andra klubbarna knappt får någon hjälp alls.” Foto: My Matson

Karlstads kommuns stora satsning på nästan 100 miljoner kronor på en utbyggnad av Färjestads ridklubbs lokaler väcker reaktioner hos de andra ridklubbarna.

– Det känns inte rimligt att man investerar en så stor summa där medan de andra klubbarna knappt får någon hjälp alls.

Det säger Christofer Bramfeldt, ordförande i Sörmons ridklubb.

NWT berättade under onsdagen om den investering på 88 miljoner kronor som Karlstads kommun som fastighetsägare ska göra vid Färjestads ridklubb. Det handlar bland annat om att bygga två helt nya ridhus.

Men projektet har både försenats och fördyrats flera gånger på grund av dåliga grundförhållanden, något som har gjort att det påbörjade bygget tvingas flyttas. Under 1,5 års tid har projektet varit stoppat på grund av detta.

Klubbarna reagerar

De två andra ridklubbarna i Karlstad, Sörmons ridklubb och Karlstads ridklubb reagerar mot den stora summa som kommunen väljer att investera på en enda klubb.

– Färjestads ridklubb är absolut värda att få nya lokaler, men det känns inte rimligt att kommunen investerar en så stor summa där medan de andra klubbarna knappt får någon hjälp alls.

– Samtidigt är jag mycket frågande till att två nya ridhus och lite andra satsningar kan kosta så mycket pengar.

Jag är mycket frågande till att två nya ridhus och lite andra satsningar kan kosta så mycket pengar.
Christofer Bramfeldt

– Det är ofattbart. Det går att få ett komplett nytt och isolerat ridhus för 6–7 miljoner kronor, säger Christofer Bramfeldt.

Han berättar att Sörmons ridklubb med 450 medlemmar, har stora investeringsbehov samtidigt som bidragen från Karlstads kommun är mycket begränsade.

”Situationen är akut”

– I fem år har vi ansökt om bidrag till ett nytt ridhus eftersom det ridtält vi har håller på att gå sönder. Situationen är akut, men vi har ännu inte fått några pengar.

– Det är omöjligt att bygga ett nytt ridhus med de medel vi har och de summor som kommunen bidrar med. Vi har 70 000 kronor om året i rent driftsbidrag och kan ansöka om ytterligare 300 000 kronor.

– I år har Karlstads kommun lagt in ytterligare en miljon kronor som ska fördelas mellan ridklubbarna i stan, bland annat för att rusta våra lokaler, men det räcker inte långt, säger Christofer Bramfeldt.

Ställer sig frågande

Han ställer sig frågande om Karlstads kommun ur konkurrenssynpunkt ens kan vara ägare till en enda ridklubbs lokaler och därmed investera stora summor enbart i dem.

– Det är jag tveksam till.

”När kommunen gör en så omfattande investering vid en ridklubb blir förutsättningarna väldigt olika”, säger Inger Edfors, ordförande i Karlstads ridklubb.
”När kommunen gör en så omfattande investering vid en ridklubb blir förutsättningarna väldigt olika”, säger Inger Edfors, ordförande i Karlstads ridklubb. Foto: Karlstads ridklubb

Det undrar även Inger Edfors, ordförande i Karlstads ridklubb i Alster, en klubb med en bit över 400 medlemmar.

– När kommunen gör en så omfattande investering vid en ridklubb blir förutsättningarna väldigt olika. Det blir i högsta grad ojämlikt.

– Samtidigt har de redan lägre kostnader för ridlektioner än de andra klubbarna och med tanke på de stigande priserna kan skillnaden bli ännu större, säger hon.

Stora investeringsbehov

Karlstads ridklubb har också stora behov av investeringar.

– Vårt ridhus är över 30 år gammalt och behöver rustas, vi har ventilation som behöver bytas, det behöver isoleras och gamla element måste ersättas i våra lokaler.

– Vi har ansökt om 2–3 miljoner kronor, men driftsbidraget på 70 000 kronor samt 300 000 kronor per år är allt vi får. Samt att vara med och dela på årets extra miljon till klubbarna.

– Men det räcker inte långt när man ser till våra behov. Maskiner, underhåll och allt annat i verksamheten kostar mycket pengar och därför ser vi verkligen fram emot en bidragshöjning, säger Inger Edfors.

Ville införa anläggningsstöd

Kultur- och fritidsförvaltningen föreslog för några år sedan att kommunen skulle införa ett nytt anläggningsstöd för ridklubbar för ridskola med egen anläggning för att ge dem nolltaxeliknande förhållanden vid sina anläggningar. Men detta genomfördes aldrig.

Henrik Lander (C) är inte helt nöjd med den situation som råder när det gäller satsningar på ridklubbarna. ”Vi behöver få till någon form av rättvisa på det här området”, säger han.
Henrik Lander (C) är inte helt nöjd med den situation som råder när det gäller satsningar på ridklubbarna. ”Vi behöver få till någon form av rättvisa på det här området”, säger han. Foto: Tommy Andersson

Så här säger Henrik Lander (C), ordförande i teknik- och fastighetsnämnden om kritiken mot Karlstads kommuns satsning på enbart en ny anläggning vid Färjestads ridklubb:

– Jag kan förstå kritiken. Vi behöver få till någon form av rättvisa på det här området. Mer likvärdiga förutsättningar helt enkelt. Underhållsbehoven är ju stora hos alla klubbar.

– Detta är något som kultur- och fritidsförvaltningen får utreda. En sådan satsning som vi nu gör vid en kommunägd anläggning är alltid en avvägningsfråga med hänsyn till de privata anläggningarna, säger han.

Färjestads ridklubb väntar på beskedet att jättebygget kan dra i gång

Artikeltaggar

AlsterBostad och byggenFärjestadFärjestads ridklubbHästsportHenrik LanderKarlstads kommunKarlstads RidklubbSörmonSörmons ridklubb

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare