Hoppa till huvudinnehållet

Toalettkonflikt vid känt besöksmål: ”Folk är ledsna”

Publicerad:
Chokri Elouaer, ägare av Nils Holgerssons värdshus och Tomas Hertzberg, styrelseordförande i Sunne golfklubb, menar att deras verksamheter får ta emot massor av kissnödiga förbipasserande efter att Trafikverket drog in rastplatsen vid Stamfrändemonumentet.
Chokri Elouaer, ägare av Nils Holgerssons värdshus och Tomas Hertzberg, styrelseordförande i Sunne golfklubb, menar att deras verksamheter får ta emot massor av kissnödiga förbipasserande efter att Trafikverket drog in rastplatsen vid Stamfrändemonumentet. Foto: Elias Norin

Trafikverket har dragit in rastplatsen som låg vid Stamfrändemonumentet i Sunne.

Nu pågår en konflikt mellan Sunne kommun och näringsidkarna i området om vem som ska sköta toaletterna.

– Det gör ont när gamla damer eller rullstolsburna rullar stolen hela vägen fram till toaletterna och inser att den är stängd, säger Chokri Elouaer, ägare av Nils Holgerssons värdshus.

Vid Stamfrändemonumentet i Sunne har Trafikverket sedan 1987 haft en rastplats som ansluter till E45 strax norr om Rottneros.

Intill rastplatsen ligger Nils Holgerssons värdshus. Kommunen fick bidrag på 1980-talet att bygga toaletter i en del av restaurangbyggnaden, som skulle hållas öppna för trafikanterna på de allmänna vägarna. Under åren har kommunen skött toaletterna åt Trafikverket.

Förra året beslutade Trafikverket att dra in rastplatsen då myndigheten anser att rastplatsen inte uppfyller dagens krav för att kvalificera för statligt underhåll. Till exempel får inte fordon över 15 meter plats på rastplatsen, kraven för handikappanpassning uppfylls inte och myndigheten anser att det finns bättre geografiska lägen.

Eftersom toaletterna var stängda såg jag hur han gick bakom en av våra stugor, som vi hyr ut till gäster, och kissade. Det är så det kommer att bli. Jag är jättearg.
Elsa-Britt Larsson som jobbar på värdshuset

När Trafikverket drog in rastplatsen fick kommunen tillbaka marken, en parkering och grönområden i anslutning till den. Toaletterna som ligger i Nils Holgerssons värdshus överläts till fastighetsägaren Chokri Elouaer.

– Jag har aldrig ägt toaletterna och jag har ingen aning varför jag nu har fått dem, säger han.

Chokri Elouaer vill inte ha toaletterna, han menar att det är besökare till Stamfrändemonumentet som kommunen äger som använder dem:

– Jag har sagt att Sunne kommun får behålla toaletterna. Jag vill inte ha dem, jag har toaletter inomhus i min fastighet för mina gäster. Varför ska jag stå för kostnaden och sköta en toalett som används av besökarna till kommunens monument och Rottneros park?

Chokri Elouaer, ägare av Nils Holgerssons värdshus vill inte ta över ägarskapet över toaletterna. Han vill att kommunen ska sköta toaletterna.
Chokri Elouaer, ägare av Nils Holgerssons värdshus vill inte ta över ägarskapet över toaletterna. Han vill att kommunen ska sköta toaletterna. Foto: Elias Norin

Sunne kommun i sin tur menar att de har erbjudit Chokri Elouaer att sköta toaletterna mot ersättning.

– Kommunen driver inte toaletter i egen regi som är på andras fastigheter. Chokri fick ett erbjudande om att driva toaletterna mot ersättning under fem år, likvärdigt med andra offentliga toaletter som kommunen inte äger. Där kom vi inte överens om ett sätt som var praktiskt genomförbart för båda parter och därmed återlämnades toaletten till honom, säger Per Branzén, samhällsbyggnadschef på Sunne kommun.

Sedan den 1 juni är toaletterna avstängda och kissnödiga monumentbesökare och förbipasserande kissar nu ofta utomhus när värdshuset är stängt.

– En eftermiddag när jag jobbade såg jag en bil som stannade på rastplatsen. En herre kom ut och gick ner till toaletterna. Eftersom toaletterna var stängda såg jag hur han gick bakom en av våra stugor, som vi hyr ut till gäster, och kissade. Det är så det kommer att bli. Jag är jättearg att inte kommunen kan bedriva de här toaletterna, säger Elsa-Britt Larsson som jobbar på värdshuset.

  • Chokri Elouaer, ägare av Nils Holgerssons värdhus.
    Chokri Elouaer, ägare av Nils Holgerssons värdhus. Foto: Elias Norin
  • Foto: Elias Norin

Förbipasserande eller besökare till Stamfrändemonumentet hänvisas nu till toaletterna två mil norrut vid rastplatsen Tossebergsklätten eller 5,5 mil söderut vid rastplats Nyängen i Grums.

– Vi har lagt mycket pengar på att bygga en offentlig toalett på Mejeriängen i Sunne centrum som man också kan använda, säger Per Branzén.

Skylten till rastplatsen hänger fortfarande kvar längs med vägen. När Trafikverket ska ta ner skylten vet man inte på Sunne kommun.

– Trafikverket ska ta ner skyltarna med hänvisningen till rastplatsen och toaletten och i samband med det ska Sunne kommun sätta upp nya skyltar med hänvisning till Stamfrändemonumentet och restaurangen, säger Per Branzén.

Artikeltaggar

Per BranzénResorRottnerosStamfrändemonumentetSunneSunne kommunTossebergsklättenTrafikTrafikverket

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.