Hoppa till huvudinnehållet

Region Värmlands nota för besöket i Almedalen: ”Jättedyrt att vara här”

Publicerad:
Peter Bäckstrand, regiondirektör, Värmland. ARKIVBILD.
Peter Bäckstrand, regiondirektör, Värmland. ARKIVBILD. Foto: Helena Karlsson

Almedalsveckan är i full gång och för Region Värmland ligger fokus på relationen mellan Norge och Sverige, som regionen menar är oerhört viktig för Värmland.

Totalt kostar närvaron över 220 000 kronor för regionen.

– Det är jättedyrt att vara här under Almedalsveckan. Vi värderar det noggrant om det är värt det, säger regiondirektören Peter Bäckstrand.

Seminarier, mingel och partiledartal med mera sker just nu i Visby under Almedalsveckan. Den årliga mötesplatsen lockar till sig en mängd olika aktörer – privata och offentliga såväl som ideella och politiska.

Från Värmland representeras bland andra regionen, som har åkt dit med omkring tio personer.

Almedalsveckan är igång

Peter Bäckstrand, regiondirektör, förklarar vad de gör där.

– Det är många politiska beslutsfattare och organisationer här och i år har vi några områden som vi tycker är viktiga att göra Värmlands röst hörd i här på Almedalen.

Han lyfter fram två huvudområden som båda involverar vårt grannland: relationen mellan Norge och Sverige, och järnvägsprojektet mellan Stockholm och Oslo.

– Att ha bra relationer med Norge är oerhört viktigt. Det är en av Sveriges viktigaste handelspartners och landet delar en stor gräns med Värmland. Vi jobbar för att återupprätta de goda relationer som vi alltid haft med Norge, men som under pandemin fick sig en liten törn genom stängda gränser.

Peter Bäckstrand tycker att de svensk-norska relationerna hamnar i skymundan i debatten. ARKIVBILD.
Peter Bäckstrand tycker att de svensk-norska relationerna hamnar i skymundan i debatten. ARKIVBILD. Foto: Helena Karlsson

Vad är det ni gör där mer konkret?

– Vi har seminarier kring de här två frågorna där målet är att lyfta frågan om Sveriges relation med Norge nationellt i Sverige. Vi tycker att frågan ska få större utrymme i debatten. Det är ganska okänt bland befolkningen att Norge är en av våra viktigaste handelspartners.

Norge är Sveriges näst viktigaste handelspartner efter Tyskland, sett till andel export. Landet står för en tiondel av vår totala export.

”Jättedyrt”

Totalt kostar det regionen 222 654 kronor att vara på Almedalsveckan. Bland annat kostar boendet 73 000 kronor. Det är ungefär tio personer som representerar Region Värmland i Almedalen under veckan.

– Det är dyrt att vara i Visby under Almedalsveckan, jättedyrt. Men i sammanhanget är det här ett väldigt billigt boende i Almedalen under den här veckan.

Även Kristinehamns och Karlstads kommun är representerade i Almedalen. Men i Karlstads fall är det bara en person som är där – kommundirektören Ulrika K Jansson.

– Vi hade inte diskuterat Almedalen så mycket internt inom kommunen men jag hakade på regionens upplägg och det blev jättebra, säger hon.

Varför är du på Almedalsveckan?

– Det är en extremt bra plattform för nätverkande, för att knyta kontakter och dela med sig av kompetens och ta del av andras kompetens. Så ett supereffektivt konferensupplägg, kan man säga.

Ulrika K Janson, kommundirektör på Karlstad kommun.
Ulrika K Janson, kommundirektör på Karlstad kommun.

Vad kan kommunen bidra med, och lära sig?

– Jag har bland annat deltagit på seminarier om innovation och digitalisering som vi är duktiga på i Karlstad och som man vill höra mer om. Sen var det ett stort intresse kring seminariet om Oslo–Stockholm, det var jättekul att höra hur man resonerar både från SJ:s håll och från bankvärlden i Norge kring den ekonomiska delen av projektet, säger kommundirektören.

Artikeltaggar

Karlstads kommunNorgeOslo-Sthlm 2.55Peter BäckstrandPolitikRegion VärmlandUlrika K JanssonVal 2022Värmlands länVisby

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.