Hoppa till huvudinnehållet

Mystisk fågeldöd i Kil – mitt i bostadsområde: ”Lite förvånande”

Publicerad:
Foto: Richard Hellberg

När Richard Hellberg, 47 år, var ute på promenad med hundarna noterade han att det låg många döda fåglar ute, särskilt skator.

Statens veterinärmedicinska anstalt har inte fått in några rapporter, orsaken är därför inte fastställd.

Richard Hellberg bor i centrala Kil och promenerade runt med hunden i olika bostadsområden. Under promenaden såg han fyra till fem döda skator.

– Det var lite förvånande, mitt i bostadsområdet. Först såg jag en, sen såg jag en till. Någon låg öppet och någon låg i en buske.

Först trodde han att någon hade förgiftat eller skjutit skatorna, men när hans son sedan varit ute och fiskat vid Fryken hade han sett flera döda änder.

– Då tänkte jag att det kunde vara något annat, sen läste jag något om fågelinfluensa och funderade på om det kunde vara det.

Foto: Richard Hellberg
Foto: Richard Hellberg

Caroline Bröjer, biträdande statsveterinär på Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, menar att det troligen är gapmask som fåglarna drabbats av.

– Det kan vara gapmask. Det är inte ovanligt att skatungar får parasiten, det är en vanlig dödsorsak.

De har inte fått in några rapporter som visar på ökad dödlighet i Värmland, hon menar att det inte heller varit någon fågelinfluensa på flera år. Men det går inte heller att utesluta.

– Det kan ju stämma att det är en förhöjd dödlighet, vi kan inte utesluta att det är det. Men vi har inte fått in några rapporter, så vi har inte satt den diagnosen.

Eftersom de inte fått in några rapporter om döda fåglar har de inte gjort någon undersökning om vad det kan vara.

– Vi uppmanar folk att höra av sig till oss om de ser döda fåglar.

Om du ser en död fågel kan du rapportera det här.

Foto: Richard Hellberg
Foto: Richard Hellberg

Artikeltaggar

Djur och naturFåglarKilskataSVAVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.