Kulturen håller Arvika levande – ”Vi ser staden som en mötesplats”

Publicerad:
Arvika är en av Värmlands städer som tar bevarandet av stadskärnan på allvar. Nu visar en ny rapport att satsningar på kultur i stadskärnan även bidrar till ökad omsättning för andra verksamheter, och till ökad trivsel i allmänhet. Foto: Martin Hugne

Arvika kommun arbetar sedan många år tillbaka med att hålla stadskärnan levande. I en färsk rapport får de vatten på sin kvarn där man ser tydliga samband mellan etablering av kulturverksamheter och ökad omsättning i näringslivet, samt växande popularitet.

– Vi ser staden som en mötesplats, där har kulturen en central roll, säger Jenny Fändriks på Arvika kommun.

Almedalsveckan är i full gång och ett av samtalsämnena såhär i post-restriktionstider är kulturens plats i samhället. Under ett av veckans seminarier diskuteras rapporten Cityindex Insikt som presenterades i dagarna där man ser man tydliga tecken på exempelvis hur mindre städer som vill växa bör satsa på kultur.

Enligt rapporten ökar omsättningen i hela stadskärnan starkt när en ny typ av kulturverksamhet etablerar sig där. I små och medelstora städer är den ekonomiska effekten tydlig. Där ökar omsättningen i stadskärnan med i genomsnitt 4,3 procent när en ny kulturverksamhet etablerar sig i stadskärnan.

En av Värmlands städer som sticker ut när det kommer till sin stadskärna är Arvika där småbutiker och kulturverksamhet har en naturlig del i stadsbilden.

Jenny Fändriks är kulturutvecklare på Arvika kommun och hon blir inte förvånad när NWT:s reporter berättar om rapportens innehåll.

– Att ha en levande stadskärna är något vi i Arvika har jobbat hårt för och där har kulturen en central roll. Verksamhet föder verksamhet och aktivitet föder aktivitet och där det finns liv och rörelse trivs folk, säger hon.

Småbutikerna frodas i charmiga Arvika - ”Stolta över staden”

Kultur gynnar stadsliv av flera anledningar. Teatrar, biografer, muséer och gallerier förlänger stadens öppettider vilket medför fler människor i rörelse. Det bidrar till att skapa trygghet och liv i våra städer.

Bakom rapporten ligger ett samarbete mellan Fastighetsägarna och HUI Research och Helena Olsson, som är chef för stadsutveckling hos Fastighetsägarna Stockholm, säger att kulturen borde ha en självklar plats när fastighetsägare planerar för nya hyresgäster.

– Rapporten visar att kultur inte bara ger staden karaktär och liv under fler av dygnets timmar utan också har konkreta effekter på försäljningen och besöksflödena i stadskärnan. Detta är en viktig insikt att ta med sig eftersom detta är ett nytt kundsegment för många, säger Helena Olsson.

Jenny Fändriks är kulturutvecklare i Arvika kommun. Hon ser det som en självklarhet att kommunen ska stötta lokala initiativ inom både kultur- och näringslivet.
Jenny Fändriks är kulturutvecklare i Arvika kommun. Hon ser det som en självklarhet att kommunen ska stötta lokala initiativ inom både kultur- och näringslivet. Foto: Jenny Willman

Jenny Fändriks berättar att det finns en stark tradition av kultur- och föreningsliv i Arvika och att kommunen tycker att det är viktigt att stötta de initiativ som tas av invånarna.

– Det händer grejer i Arvika och vi vill gärna se till att det fortsätter att göra det. Jag ser det som att det är människorna som gör platsen, inget annat, det är vi allihop som skapar mening, säger Jenny Fändriks.

Man kan också se att stadskärnor med stor branschbredd lockar fler besökare. För varje ny bransch som etablerar sig i stadskärnan ökar flödena mellan en och två procent. Den slutsatsen håller för städer av alla storlekar.

– I en framgångsrik stadskärna arbetar stadens aktörer tillsammans för att skapa plats för möten med ökad flexibilitet och att lyfta stadslivet med bland annat kultur, säger Helena Olsson.

Att jobba för en levande stadskärna är ett ständigt pågående arbete och Jenny Fändriks belyser vikten av ”att jobba brett”, men en av de mest konkreta initiativen till en positiv utveckling i just Arvika ger hon föreningen Aktiva Arvika. Den består av ett samarbete mellan näringslivet, fastighetsägare och kommunen som träffas regelbundet och diskuterar centrumutvecklingen.

– Vi måste se staden som en mötesplats först och främst. Att erbjuda konst i det offentliga rummet är ett sätt att göra kulturlivet tillgängligt för alla, vilket i sin tur inbjuder till samtal som är viktiga för den demokratiska processen.

Artikeltaggar

Aktiva ArvikaArvikaArvika kommunCityindexFastighetsägarnaHUI researchJenny FändriksNöje/KulturPolitikSamhälle

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare