En hyllning till Svensson

Publicerad:
Partiledaren Ebba Busch (KD) håller tal i Almedalen. Foto: Henrik Montgomery/TT

Detta är en ledarartikel som uttrycker Nya Wermlands-Tidningens politiska linje. NWTs politiska etikett är konservativ.

Svensson har kommit tillbaka till Kristdemokraterna. Ja inte den förre partiledaren Alf Svensson, men väl Medelsvensson. I sitt tal i Almedalen hyllade KD-ledaren Ebba Busch Svenssonlivet och att fler borde ges möjlighet att få ta del av det.

Ibland klagas det över att borgerligheten bara gnäller och talar om allt som är dåligt, men att de själva inte stakar ut någon form av vision om vad för sorts samhälle de vill se. Det är inte frågan om några vidlyftiga utopier, det ligger inte i det borgerliga kynnet, men ändå en bild eller en skiss över hur det goda samhället skulle kunna se ut. Sedan är det upp till medborgarna att fylla det med innehåll efter eget tycke och smak.

Det är inte så att alla måste sträva efter "villa, volvo och vovve". Det är mer en tankefigur om det goda och egentligen rätt anspråkslösa livet, något som de flesta nog skulle vara rätt nöjda med även om man kanske kör Ford och är mer av en kattmänniska. Att Ebba Busch tar upp det får ses som ett borgerligt styrkebesked, att man nu ser att det gäller att presentera en positiv framtidsbild också.

För sju av tio svenskar drömmer trots allt om att äga sitt eget hus, men tyvärr är det alltför många som inte har möjlighet till det. Proletariseringen av den strävsamma medelklassen är av ondo, och det är ingen tillfällighet att man i det socialdemokratiska "folkhemmet" gynnade boende i flerfamiljshus. Att äga sin bostad skapar oberoende och ansvarstagande medborgare, som skapar sina egna gemenskaper, och är en bra grund för det goda samhället.

För detta har KD en rad konkreta förslag. Kommuner skall fås att avsätta mer mark för byggandet av småhus, med både piska – lagstiftning – och morot – ett statligt stöd som skall täcka hälften av kostnaderna för detaljplanering av sådan mark. Länsstyrelserna skall också ges i uppdrag att kartlägga potentiellt byggbar mark. Med ett frivilligt autobospar inriktad mot unga vill partiet öka möjligheterna att skaffa sig en bra grundplåt.

KD delade sin dag i Almedalen med Liberalerna, som ser ut att ha hittat en bra form sedan Johan Pehrson tog över partiledarskapet. Nu vill han återta initiativet i skolfrågan, och hittills har det väl gått så där med bland annat det intoleranta förslaget om att förbjuda konfessionella skolor och fasthållandet vid F-betyget. Desto bättre att tala om vikten av ordning och reda i klassrummen.

Under tisdagen släppte L ett förslag om att anställa fler speciallärare i skolan. Det behövs sannerligen. Tidigare satsningar har varit otillräckliga och inte ens dagens från L är tillräckliga. Men de är en bra början. Vissa elever behöver helt enkelt mer hjälp i skolan, och att blanda dessa, som varit alldeles för vanligt hittills, har alla blivit lidande av. Med fler speciallärare kan de elever som behöver extra stöd och hjälp få det, och övriga elever blir inte störda eller får ställas tillbaka om alla skall samsas samtidigt i klassrummet.

Det här är också en fråga som passar perfekt för att ena ett annars kluvet och bångstyrigt parti. Förslaget tilltalar de socialliberaler som annars kanske känner sig utanför under den mer hårdföra högerliberala retoriken. Fast en sann folkpartist hävdar ju att vederbörande alltid är socialliberal, men motsättningarna finns likväl där.

Artikeltaggar

ÄganderättAlf SvenssonBorgerlighetBostadspolitikDetaljplanerEbba BuschFlerfamiljshusHus och hemJohan PehrsonKommunerKristdemokraternaLänsstyrelsenLärareLedareLiberalernaSkolpolitik

Läs vidare