Hoppa till huvudinnehållet

Elin, 20, en av de unga som fått jobb: ”Vi unga kanske kan vara mer kreativa”

Publicerad:
”Vi kanske är mer motiverade och sprider mycket glädje”, säger Elin Björklund om att unga får chansen att komma in arbetslivet via bland annat Ica. I bakgrunden syns kollegorna Andrea Gille (mitten) och Isa Olsson. Foto: My Matson

Arbetslösheten bland unga går ner i Sverige.

I Värmland ser det inte lika ljust ut, men det finns de som skaffat sig jobb.

– Visa att du är intresserad av jobbet, är Elin Björklunds råd till arbetslösa.

Just nu är det rekordlåg arbetslöshet bland rikets ungdomar.

Enligt siffror från Arbetsförmedlingen var 35 832 ungdomar inskrivna som arbetslösa på Arbetsförmedlingen i slutet av maj. Det är en minskning med 30 procent jämfört med samma period förra året.

Inte nog med det, det är också den lägsta siffran sedan nuvarande mätmetod infördes 2008.

– Den privata tjänstesektorn har öppnat upp igen efter pandemin, vilket har gynnat ungdomar då många ingångsjobb finns inom exempelvis hotell- och restaurangbranschen. Dessutom började rekordmånga studera under pandemin. Ytterligare en bidragande faktor är att ungdomskullen är mindre nu än tidigare, säger John Andersson, arbetsmarknadsanalytiker på Arbetsförmedlingen, i ett pressmeddelande.

Unga en nödvändighet

Ungdomsarbetslösheten är som lägst i Halland, där 5,1 procent av de unga är inskrivna. Rikssnittet ligger på 7,7. I Värmland ligger siffran en bra bit över snittet, 8,9. Det kan delvis bero på en eftersläpande pandemieffekt.

Men det finns arbetsgivare i Värmland som satsar på att anställa unga.

– Det är en nödvändighet, för vi är ett instegsjobb, säger Christer Johansson, handlare på Ica Maxi Bergvik.

Han säger att många unga kommer in under sin studieperiod. En del slutar när studierna är klara, medan andra fortsätter klättra inom företaget.

– Många använder jobbet för att tjäna lite extra pengar, men de är också viktiga för oss.

Vad tillför de unga?

– De ger energi. Det kommer in en ny generation, som har ett nytänk.

Elin Björklund har jobbat på Ica Maxi Bergvik sedan tidig vår 2021. Att anställa unga är viktigt, för de kommer med nya ögon, säger Ica-handlare Christer Johansson.
Elin Björklund har jobbat på Ica Maxi Bergvik sedan tidig vår 2021. Att anställa unga är viktigt, för de kommer med nya ögon, säger Ica-handlare Christer Johansson. Foto: My Matson

Svårt under pandemin

Det är något som Elin Björklund, 20, håller med om.

– Ja, vi kanske kan vara mer kreativa och komma med nya idéer. Det är jättekul att de vågar tro på oss unga och vår förmåga att jobba.

Hon fick in en fot i butiken i februari 2021, några månader innan studenten. En trygghet att veta att det fanns ett jobb efter studenten, säger hon. I dag är Elin Björklund skiftledare.

Men det var problematiskt för många att få ett jobb under pandemin.

– Det var flera som hade det svårt, även om man sökte många jobb. På de flesta ställen krävdes det att man hade minst en gymnasieutbildning.

Vad har du för råd till unga som är arbetslösa?

– Det bästa är att visa upp sig. Gå till arbetsplatsen, var trevlig och visa framfötterna och visa att du är intresserad av jobbet. Det hjälpte mig mycket, säger Elin Björklund.

Artikeltaggar

ArbeteArbetsförmedlingenArbetslöshetBergvikChrister JohanssonIca MaxiKarlstadUngdomarVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.