Hoppa till huvudinnehållet

Vårdplatsbristen: Patienter tvingas övernatta på akuten i Karlstad

Publicerad:
Brist på vårdplatser gör att patienter får övernatta på akuten på Centralsjukhuset i väntan på en ledig plats.
Brist på vårdplatser gör att patienter får övernatta på akuten på Centralsjukhuset i väntan på en ledig plats. Foto: Helena Karlsson

Patienter tvingas övernatta på akuten i Karlstad i väntan på att läggas in.

Det är en effekt av bristen på vårdplatser på Centralsjukhuset.

Problemet är värre än tidigare år, enligt akutens chef.

– Vi har patienter som vi helt enkelt inte hittar vårdplatser till inför natten och då blir de kvar på akutmottagningen, säger Ulrika Nilsson, verksamhetschef för akuten på Centralsjukhuset i Karlstad.

Områdeschefen om övernattande patienter: ”Vi jobbar för att minska riskerna”

Hon säger att det har hänt två–tre patienter några nätter de senaste veckorna.

Är problemet värre än tidigare somrar?

– Ja, det är det, eftersom vi har färre vårdplatser än vi brukar ha. Det är det som är den stora skillnaden i år, mycket relaterat till sjuksköterskebristen.

Skapar merjobb

Att patienter får övernatta i väntan på en vårdplats orsakar merarbete för personalen på akuten. Exempelvis behöver de låna läkemedel som de inte har själva och patienterna behöver mat och annan omsorg.

– Det är sådant vi inte alltid hinner med i den omfattningen vi skulle önska, för vi är inte dimensionerade för den mängden patienter.

Ulrika Nilsson, verksamhetschef för akutmottagningen på CSK, säger att problemet med patienter som tvingas övernatta är större än vanligt.
Ulrika Nilsson, verksamhetschef för akutmottagningen på CSK, säger att problemet med patienter som tvingas övernatta är större än vanligt. Foto: Lisa Olaison

Ser du att det påverkar patientsäkerheten?

– Till viss del vet vi att det finns en patientsäkerhetsrisk i att ha övernattare på akutmottagningen. Sjuksköterskor och undersköterskor ska samtidigt sköta det akuta flödet av patienter och det finns risk att patienter får vänta länge på läkemedel eller att få hjälp med att gå på toaletten.

Klarar ni att ta hand om de akuta patienterna?

– Ja det gör vi. Kommer man in till akutmottagningen och är akut sjuk så får man snabb och bra hjälp. Det är vår viktigaste uppgift.

Lång väntan för icke-akuta

Hon beskriver att inflödet av patienter är ganska oförändrat.

– Vi försöker vädja till våra medborgare att man i första hand söker via 1177 och sin vårdcentral om det inte är urakut.

Samtidigt är tillgängligheten begränsad även där under sommartid.

– Vi har patienter som söker sig hit för att man kanske känner att man inte kommer fram som man önskat eller har svårt att få hjälp.

De patienterna får räkna med långa väntetider.

– Vårt mål är att ingen ska behöva vänta mer än fyra timmar, men det klarar vi inte under sommaren. För något som inte är akut kan man bli sittande i fem–sex timmar eller mer.

Övertid

Personalen måste jobba övertid och enligt Ulrika Nilsson löses bemanningen vecka för vecka. Så här långt har man klarat att hålla den något lägre grundbemanningen som akuten har i sommar.

Hittills har man inte behövt beordra in sjuksköterskor som har semester.

– Det är ingen enkel utväg, så vi drar på det i det längsta och hoppas att vi ska kunna lösa det ändå.

Däremot har ledig personal fått frågan om de kan tänka sig att bryta sin semester frivilligt enstaka dagar de kommande veckorna.

Enligt Ulrika Nilsson är fem–sex sjukskötersketjänster av 65 vakanta på akuten just nu.

Läs tidigare artikel:

Sjuksköterskor om akuten i sommar: “Finns anledning för värmlänningar att vara oroliga”

Artikeltaggar

AkutsjukvårdCentralsjukhuset i KarlstadKarlstadRegion VärmlandSjuksköterskaSjukvårdUlrika NilssonUndersköterskaVård och omsorgVårdplatser

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.