Resenärer har ett starkt skydd vid strejk. Förutom att få pengarna tillbaka kan du i vissa fall ha rätt att få 600 Euro i kompensation, men det finns även risk att du inte får något alls.
Det här gäller för dig som resenär.
I går gick SAS-piloterna ut i strejk. Det innebär att många resenärers flyg blir inställda.
På Konsumentverket i Karlstad trillade frågorna in redan innan beslutet kom.
– Framförallt har vi fått frågor innan beslutet kom, konsumenter som undrar vad som händer om det skulle bli en strejk och vilka rättigheter de har, säger Hanna Bornstedt, vägledare på konsumentverkets upplysningstjänst Hallå konsument.
Flygresenärernas rättigheter baseras på EU:s förordning om flygpassagerares rättigheter. Den ger ett starkt skydd till konsumenterna.
– Vid strejk har konsumenten rätt till återbetalning i pengar eller ombokning av ny biljett.
Tre råd till dig som påverkas:
• Ta kontakt med flygbolaget skriftligen på mejl eller i ett kontaktformulär. Ta bild på det så du har bevis på att du har klagat.
• Om du har bokat via kredit har du ett extra skydd. Betalar inte flygbolaget kan du ställa samma krav på kreditgivaren.
• Undvik att göra nya bokningar på egen hand, vänta och prata med flygbolaget först. Om du väljer att avboka själv är det inte säkert att du får pengarna tillbaka.
Du kan dessutom ha rätt till ekonomisk kompensation.
– Om man får reda på det mindre än fjorton dagar innan avgång kan man också ha rätt till ekonomisk kompensation.
Den baseras på ett schablonbelopp på antingen 250, 400 eller 600 Euro beroende på hur lång resan är.
– Flygbolaget behöver dock inte betala om det beror på en extraordinär omständighet. Det ska vara utom flygbolagets egna kontroll, som extremt väder. Men är det flygbolagets egna piloter som går i strejk ses det troligtvis inte som en extraordinär omständighet, det har EU-domstolen fastställt.